Ну, це ж Гнап!

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Скандальний журналіст-розслідник Дмитро Гнап подав документи на реєстрацію в кандидати у Президенти. Зі скандалом. Взагалі, схоже, без скандалів жити він не може, все, за що він береться, закінчується одним – лементом, звинуваченнями та бурею емоцій. Достатньо пригадати історію цієї особи.

Журналіст Гнап широко відомий став після розслідування про «офшори Порошенка». Згодом виявилося, що йшлося про $3 тис. У мільйонера… Регіт підприємців і людей, обізнаних на діяльності підприємств, був доповнений Українською медіа-спілкою, яка вказала на непрофесійність розслідування. Що зробив тоді Гнап? Він звинуватив медіа-спілку в прихильності до влади. Ну, це ж Гнап.

Далі був відеоматеріал про ніби виведення Порошенком грошей в офшори, фоном для якого виставили кадри Іловайського бойовища. Результат – помічниця Гнапа Ганна Бабінець виправдовувалася пізніше: «Ми говоримо не про виведення грошей, а про намір». Розслідування наразилося на критику одного з найвідоміших журналістів України та голови правління ТОВ “Детектор медіа” Наталії Лігачової, використання теми Іловайська вона назвала свідомою маніпуляцією. Дісталося від пані Лігачової і наступному розслідуванню Гнапа – «Убивство Павла», про убивство Павла Шеремета. Пані Лігачова резонно зауважила на неприпустимість ситуації, коли журналісти мали інформацію необхідну для слідства і не повідомили її слідчим органам, і ще показали обличчя людей, яких назвали свідками. Реакція Гнапа? Він назвав Наталію Лігачову «болонкою». Ну, це ж Гнап.

Схоже всі ці скандали зрештою дістали організації, що виділяли гранти агенції «Слідство.інфо» Гнапа, у грудні 2017 р. агенція припинила роботу. Але журналіст Гнап і тут не пропав. У вересні 2018 р. він заходився боротися з видачею ліцензій на видобуток газу Полтавською ОДА. Боровся він не так, як передбачає закон – у судах, а по-простому – акціями протесту під ОДА. Так більш видовищно! Результати? Гнап заявив, що БПП, «Батьківщина», ляшківці і навіть ВО»Свобода» – одна банда, і що за фірмами, яким видають ліцензії, стоять російський олігарх Фукс і екс-міністр Ставицький. Ще – до лікарні потрапила вагітна секретарка голови ОДА, з якої познущалася гнапівська масовка.

Характерно, що боротися Гнап заходився як раз тоді, коли уряд вийшов на збільшення видобутку газу в Україні на 1 мільярд кубів за рік. Очевидно, ніхто не був у перфомансах Гнапа зацікавлений більше за Москву, і ще за бізнесмена Дмитра Фірташа, який дуже любить володіти газовими родовищами. Це, до речі, щодо питання, як Гнап зміг зібрати гроші на заставу кандидата в Президенти. Існують версії ще й інші, крім перерахування грошей бізнесменом і екс-волонетром Касьяновим, якому зібрати вдалося лише біля 200 тис. грн, чим він був вельми незадоволений.

Результат. Дотичність російського олігарха Фукса до компанії «East Europe Petroleum», яка стала об’єктом атаки Гнапа, спростувало і керівництво компанії, і СБУ. Підписи Ставицького на документах компанії справді були, але 10-річної давнини і як представника державної компанії «Надра України». Від всіх корупційних звинувачень, що лунали від 2014 р., компанія відбивається у судах. А ліцензії, через які здійнявся лемент, були зміною діючих ліцензій, необхідність яких виникла за результатами проведеного геологічного аудиту. Ну й вишенька – до бюджету Полтавської області за угодами соціального розвитку регіону компанія відвалила 10 мільйонів гривень. Зрозуміло? Ну, це ж Гнап.

А тепер, після всього згаданого, оцініть ситуацію, яка сталася щойно.

Подавати платіж – заставу кандидата у Президенти – журналіст Гнап прийшов у суботу. Взагалі-то субота і неділя – не банківські дні. Платежі між банками НЕ проводяться. До держскарбниці гроші потрапити можуть лише в понеділок. Виявляється, досвідчений журналіст-розслідник всього цього НЕ ЗНАЄ!!! А як же він раніше податки сплачував?

Далі – феєрія антикорупціонізму. Гнап написав, що в нього не приймають гроші, на своєму ФБ і закликав тегнути керівництво банку, аби воно вирішило питання у небанківський день у ручному режимі. «Закони однакові для всіх» – не для антикорупціонерів, хіба не зрозуміло?

Що тут сказати? Це ж Гнап…

На цьому би я і закінчив, якби не одне “але”. Я не вірю у те, що Гнап – непрофесійний дурень, який влазить в скандали через власну недолугість. Навпаки. Це дуже розумна, хитра і цинічна людина. Скандали для нього були не наслідком, а метою, інструментом тиску на владу і на певні установи.

Наразі ситуація виглядає так: по факту, і працівники банку, прийнявши платню у небанківський день, і ЦВК, зареєструвавши кандидата Гнапа на підставі такого платежу, здійснили службове порушення. А це – підстава опротестувати реєстрацію Дмитра Гнапа кандидатом у Президенти. Переконаний, перед самими виборами, котрийсь з «незалежних кандидатів» це зробить, і подія стане приводом для хвилі обурення штибу «влада прибирає конкурентів». Кому це вигідно, здогадайтеся самі. Але поява біля Гнапа людини, пов’язаної з «Батьківщиною», уже факт.

І отут скажу остаточно. Це – Гнап.

Автор