Світ 28 вересня. Результати дня

Звіт по катастрофі MH17, захист тварин у ПАР, колонізація Марсу, подолання вето у США, АТО у Лівані, смерть ізраїльського «миротворця», битва за Хаму в Сирії та багато іншого.

Африка:

– ООН ввела глобальну заборону на торгівлю панголінами, а відтак – на їх полювання. Таке рішення озвучили на міжнародній конференції CITES, яка проходить у ПАР та присвячена захисту тварин. Відтепер шкури панголінів не можна купляти та продавати. А їх вид має перейти під контроль захисників тварин, адже він – на межі вимирання.

– 22 сомалійських військових загинули внаслідок помилкового авіаудару американських ВПС у регіоні Галмудуг.

– США депортували руандійського академіка Леопольда Маніаказі, якого підозрюють у причетності до організації геноциду в Руанді 1994 року. Депортація сталася після довготривалої юридичної боротьби вченого, який намагався попросити притулок в США.

Америка:

– Директор та засновник компанії «SpaceX» Ілон Маск презентував свою програму з колонізації Марсу. Розпочати проект планує вже за шість років. В основі плану – будівництво величезного шаттла, розрахованого на 100 осіб із технологією багаторазового використання ракет-носіїв. За словами Маска, польоти будуть дешевші, аніж очікувалися. У 2018 році компанія хоче запустити на Марс безпілотний зонд. А вже у 2022 році планується відправка першого корабля з екіпажем. Як стверджує Маск, будівництво мільйонної колонії людей на Марсі можливе вже за 100 років.

– У Сан-Дієго в Каліфорнії поліція застрелила афроамериканця. Правоохоронці прибули на виклик до одного з торговельних центрів, де чоловік «поводився дивно» та заважав дорожньому руху. Коли ж він витягнув невідомий предмет з кишені та наставив його на полісменів, вони відкрили вогонь. Десятки людей вийшли на вулиці в знак протесту. Поліція визнала, що в руках чоловіка не було зброї.

– Сенат США подолав вето президента Барака Обами щодо закону, який дозволяє американцям судитися із урядом Саудівської Аравії у справі терактів 11 вересня 2001 року. «За» висловилися 97 сенаторів, проти – лише один – лідер демократичної меншості Гаррі Рейд. Ще два сенатори – кандидат у віце-президенти США Тімоті Кейн та колишній кандидат у президенти США Берні Сандерс – утрималися. Обама наклав вето на закон, вважаючи що він несе загрозу союзницьким відносинам США на Близькому Сході. Також він зазначив, що закон дозволить громадянам інших держав позиватися до Вашингтона. Це вперше за 8 років, коли Сенат подолав вето президента.

– У Перу суд засудив до 22 років ув’язнення колишнього начальника спецслужб Владіміро Монтесіноса у справі про зникнення трьох активістів у 1993 році у часи правління диктатора Альберто Фухіморі.

Азія:

– Турецька влада повідомила, що завершить будівництво стіни на кордоні з Сирією до лютого 2017 року.

– Міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» скасувала конференцію у Бангкоку, на якій планували представити доповідь про тортури силовиків щодо опозиційних активістів. Скасували захід під тиском військового уряду Таїланду, який заявив, що заарештує співробітників організації, якщо доповідь оприлюднять.

– 18 осіб загинули внаслідок удару американського БПЛА в Афганістані. Пентагон заявив, що перевіряє, чи були це терористи «Ісламської держави».

Європа:

– Болгарія висунула нову кандидатуру на посаду генерального секретаря ООН. Нею стала єврокомісар з питань фінансів та бюджету Кристаліна Георгієва. Спершу, Болгарія висувала на посаду глави ООН Ірину Бокову – голову ЮНЕСКО. Вона зайняла лише шосте місце на попередніх голосуваннях. Крім того, циркулювала інформація про її зв’язки з Росією та Володимиром Путіним. Георгієву ж вважають наближеною до канцлера ФРН Ангели Меркель.

– Суд у Лондоні висунув звинувачення у тероризмі 41-річному британцю Бенджаміну Стімсону – за участь у військовому конфлікті на сході України. Це перший випадок, коли британця підозрюють у тероризмі, пов’язаного з ДНР та ЛНР.

– У Нідерландах оприлюднили попередню доповідь у справі про збиття пасажирського авіалайнера «Боїнг-777» Малайзійських авіаліній над Україною 17 липня 2014 року. Міжнародна слідча група, яка два роки розслідувала причини падіння літака, повідомила, що його збили ракетою комплексу «Бук» з території, підконтрольної проросійським терористам ДНР. Зокрема, пуск був здійснений неподалік Сніжного та Первомайська Донецької області. Також слідчі зазначили – «Бук» завезли з території РФ, а після падіння Боїнгу доставили назад в Росію. Експерти відкинули російську версію падіння літака, яка стверджувала, що Боїнг збив український літак. В аналітиків немає сумнівів, що ракету було запущено саме з землі. Слідча група заявила, що в них нині є список зі 100 підозрюваними у цій справі. Хоча доповідь не є остаточною, вона стане базисом для всіх подальших дій та судового процесу.

– У Берліні поліція застрелила 29-річного біженця з Сирії після того, як він намагався напасти із ножем на іншого чоловіка. Останнього заарештовано, його підозрюють у сексуальних домаганнях до доньки загиблого.

– В Іспанії, Німеччині та Бельгії поліція затримала п’ятьох осіб за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави».

– Кілька сотень прихильників опозиційного проповідника Фетуллаха Гюлена попросили політичного притулку в Німеччині через переслідування з боку турецької влади.

Близький Схід:

– Понад 30 ліванських військовослужбовців загинули у боях з терористами на кордоні із Сирією. Урядові війська оголосили антитерористичну операцію у гірському регіоні Арсаль. За даними Міноборони країни, там зосереджено близько тисячі джихадистів з Сирії – насамперед терористів «Ісламської держави», «Фронту Аль-Нусра» та їх союзників.

– Терористи пов’язаного з «Аль-Каїдою» угруповання «Джунд Аль-Акса» та їх союзники застосували газ «хлорин» під час контрнаступу сирійських військ на їхні позиції на півночі провінції Хама. Про це повідомили місцеві ЗМІ. Щонайменше 18 солдатів доправлені до лікарні. Водночас, ісламістське угруповання «Ліва Ахрар Дарайя», яке воювало проти сил Асада у місті Дарайя до його здачі, оголосило, що приєднується до сил джихадистів у провінції Хама.

– В Ізраїлі на 94 році життя помер останній з «батьків-засновників» країни, екс-президент Шимон Перес. Напередодні його госпіталізували з інсультом. За своє життя Перес був і президентом, і прем’єр-міністром, і депутатом Кнессету. Він також отримав Нобелівську премію миру за внесок у розвиток мирного процесу в арабо-ізраїльському конфлікті.

– Керівництво одного з ісламістських угруповань в Сирії повідомило в інтерв’ю агентству «Reuters», що іноземні держави поставили їм новітні РСЗВ «Град» для боротьби з силами Асада. Зокрема, про це повідомив полковник Фарес Аль-Байюш – командир антиурядового угруповання «Вільна армія Ідлібу». Він заявив, що цю зброю переправлять на фронти в Алеппо та Хаму.

– США ухвалили рішення направити 600 військовослужбовців в Ірак для допомоги урядовим військам у битві за Мосул.

– Дев’ятеро мирних жителів розстріляні турецькими військами в провінції Аль-Хасака в Сирії. Турецька армія відкрила вогонь по демонстрації курдів, які протестували проти їх інтервенції.

– Сирійська армія розпочала масштабний наступ проти терористів «Ісламської держави» на північному сході провінції Хомс. Їх мета – захоплення нафтогазових родовищ «Аль-Шаер».

Автор