Світ 25 вересня. Результати дня

Пост-виборча криза в Габоні, смерть легенди гольфу в США, справа минулих днів у Чилі, корупційна справа у Таїланді, референдум у Швейцарії, голосування у Боснії, реорганізація партії «ПАРНАС» в Росії, битва за Алеппо та багато іншого.

Африка:

– Конституційний суд Габону визнав результати президентських виборів, в яких перемогу із різницею в менше 1% отримав чинний президент Алі Бонго. Раніше, опозиція назвала вибори сфальсифікованими та закликала до протестів. Масові заворушення призвели до сутичок із поліцією. Десятки людей загинули. Родина президента керує Габоном вже понад 50 років. Влада посилила заходи безпеки у Лібревілі та інших містах через можливі демонстрації після рішення суду.

– Четверо військових загинули у боях із терористами «Боко Харам» на півночі Чаду.

Америка:

– У США в віці 87 років помер легендарний гольфіст Арнольд Палмер. Він вважається одним із найкращих гравців у гольф у світі. За своє життя він переміг у понад 90 чемпіонатах, включаючи 7 перемог у престижних турнірах «Мастерс». Палмер займався видавництвом книг та створенням фільмів про гольф. У нього було тисячі фанатів, які називали себе «Армією Арні». У 1967 році він став першим гольфістом, який заробив мільйон доларів.

– У Болівії поліція затримала одного з підозрюваних в убивстві заступника міністра внутрішніх справ країни Родольфо Ільянеса. Він був викрадений шахтарями, які протестували проти поліції, 25 серпня. Того ж дня стало відомо, що його вбили. Правоохоронці підозрюють у цьому членів шахтарського кооперативу «XX століття». У розшуку перебувають ще шестеро людей.

– США передали Чилі частину розсекречених документів щодо вбивства у 1976 році у Вашингтоні колишнього міністра закордонних справ Чилі Орландо Летельєра. У документах йдеться про причетність до вбивства ЦРУ.

– В американському місті Шарлотт штату Північна Кароліна влада скасувала комендантську годину.

Азія:

– 12 терористів «Талібану» знищені на півночі провінції Кундуз в Афганістані внаслідок антитерористичної операції афганських військ.

– Чотири китайські бойові човни увійшли у район спірних островів у Східно-Китайському морі. Японія висловила протест.

– У Таїланді слідча комісія визнала екс-прем’єр-міністра країни Їнглак Чіннават винною у халатності під час реалізації державної програми закупівель рису у фермерів у 2013-2014 роках. Комісія визначила розмір штрафу для екс-прем’єра в 1 млрд. доларів.

Європа:

– Мешканці Швейцарії проголосували за розширення повноважень спецслужб. Під час референдуму 66% виборців сказали «так». Федеральна розвідувальна служба отримає можливість перехоплювати телефонні дзвінки, встановлювати контроль за повідомленнями в Інтернеті та вести приховане спостереження за підозрюваними. Противники законопроекту стверджували, що таке рішення поже поставити під загрозу нейтральний статус Швейцарії. Натомість прихильники кажуть – тепер країна «дожене» інші держави, які ухвалили аналогічні закони. Водночас, в країні відбувся референдум про підвищення громадянам пенсій на 10% та про скорочення використання природних ресурсів. Обидва рішення мешканці країни не підтримали.

– Більшість боснійських сербів проголосували за збереження національного свята 9 січня – Дня Республіки Сербської. Референдум пройшов всупереч забороні Конституційного суду Боснії. Високий представник по Боснії та Герцеговині Валентин Інцко назвав голосування «незаконним та неконституційним». 9 січня 1992 року відбулося перше засідання парламенту Республіки Сербської – самопроголошеної держави боснійських сербів, які оголосили про вихід зі складу Югославії. У збройному конфлікті після цього рішення загинуло понад 100 тисяч осіб.

– Заступники лідера російської партії «ПАРНАС» Ілля Яшин та Володимир Кара-Мурза закликали до оновлення керівництва партії після її провалу на парламентських виборах. Зокрема, вимагають відставки їхнього лідера Михайла Касьянова. Відповідну заяву за його звільнення та скликання позачергового з’їзду підписали 25 членів партії, в тому числі члени політичної ради.

Близький Схід:

– В Йорданії перед будівлею суду в Аммані невідомий застрелив відомого письменника Нагіда Хаттара. Йому мали висунути звинувачення у нападі на релігію у зв’язку із карикатурою, якою він поділився у соціальних мережах у серпні. Вона висміює радикальний іслам. Чимало сунітів розцінило це як богохульство. Хаттар – християнин, відомий своєю про-асадівською позицією по Сирії. Поліція затримала вбивцю – ним виявився 52-річний місцевий мешканець з числа прихильників салафістських течій.

– Понад 20 антиурядових формувань в Сирії з числа колишньої «Вільної Сирійської Армії» та їх союзників оприлюднили спільну заяву в Йорданії, в якій відкинули можливість мирних переговорів з сирійським урядом та Росією. Вони звинуватили сили Асада та Москву в убивствах мирних жителів в Алеппо та відмовилися від подальших перемов за посередництва ООН.

– Понад 70 вантажів з гуманітарною допомогою від ООН та «Червоного Хреста» вперше за півроку дісталися сирійських міст Мадайя, Забадані в провінції Дамаск та до обложених селищ Фуа та Кафрая в провінції Ідліб.

– Щонайменше шестеро людей загинули внаслідок теракту в Багдаді. Відповідальність за вибух взяла на себе «Ісламська держава».

– Сирійська армія відступила з території табору палестинських біженців «Хандарат» на півночі Алеппо під тиском армії ісламістів. Водночас, на півдні міста сирійські війська просунулися вглиб кварталу Шейх-Саїд. За даними ООН, внаслідок бойових дій понад 200 цивільних загинули.

– Сирійські війська розпочали наступ на позиції терористів «Джунд Аль-Акса» та їх союзників на півночі провінції Хама. Напередодні, ісламісти захопили алавітське селище Маан. Урядові війська планують відбити в них всі втрачені позиції.

Автор