Робоча поїздка Президента до Київської області (фото, відео)

Іноземна держава не повинна втручатися в діяльність церкви. Не може українська церква керуватися з Москви – Президент у Борисполі

Президент Петро Порошенко наголосив на важливості незалежності Православної Церкви України і підкреслив, що «держава не повинна втручатися в діяльність церкви».

«Особливо, коли це іноземна держава. Не може українська церква керуватися з Москви – коли Росія напала на нас, загарбала Крим, вчинила агресію проти нашої держави на сході, вбиває українців. І зараз через різні елементи гібридної війни, включаючи церкву, намагається підірвати стабільність України зсередини», – сказав Петро Порошенко під час відвідування новозбудованого Бориспільського академічного ліцею. Він підкреслив, що цього не можна дозволити.

«Зараз українці об’єдналися навколо церкви», – підкреслив Глава держави та подякував Вселенському Патріарху Варфоломію, почесному Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету, ієрархам українських православних церков та усім, хто вірив і молився за створення єдиної помісної автокефальної православної церкви в Україні.

«Ми молимося і я сподіваюся, що Господь пошле розум українським священникам і вони продовжать процес об’єднання в єдину церкву, без будь-якого тиску з боку держави. Бо як сказав Блаженніший Епіфаній: ми йдемо з любов’ю і з молитвою», – сказав Петро Порошенко.

Президент зазначив: «Якщо ті, хто прийме рішення залишитися в молитовній єдності з Російською православною церквою, де починають молитву з молитви за Кирила, який молиться за Путіна, за російське військо і за російську владу, бере участь в засіданні колегії Міністерства оборони і Ради безпеки РФ. Якщо вони хочуть за нього молитися – це їх вибір».

При цьому він підкреслив, що буде захищати свободу релігійного вибору тих, хто прийме рішення перейти до єдиної Православної Церкви України. «Рішенням парафій з підтримкою священнослужителя, і укріплювати нашу церкву», – додав Президент. Він повідомив, що після надання Томосу про автокефалію по усій Україні вже більше 60 парафій перейшли до складу єдиної Православної Церкви України.

«Ми не будемо це прискорювати, але будемо дякувати кожному, хто робить такий розумний поступок», – сказав Президент та висловив переконання, що Україна з честю пройде ці випробування.

Джерело

 

Глава держави: Мир з урахуванням національних інтересів України – це перемога, повернення нашої території, звільнення бранців Кремля і вихід на наші кордони

Мир з урахуванням національних інтересів України – це перемога, повернення української території та повернення українських бранців Кремля додому, вихід на наші кордони. Про це сказав Президент Петро Порошенко під час відвідування новозбудованого Бориспільського академічного ліцею.

Президент особливо підкреслив важливість об’єднання зусиль для одержання перемоги. «Ми дуже хочемо миру і зараз перед виборами нам знову всі обіцяють, що вони принесуть мир. Я хочу наголосити, що вони можуть принести лише поразку і капітуляцію. Бо поразка, капітуляція і здача України – є мир на умовах Росії», – наголосив Петро Порошенко.

«Перемога, повернення української території, повернення українських хлопців додому, вихід на наші кордони – це є мир з урахуванням національних інтересів України», – наголосив Глава держави.

Президент додав: «Інакше всі жертви, які заплатила Україна – були дарма. Отже, ми молимося і Господь пошле нам мир. Ми молимося і я сподіваюся, що на початку лютого Верховна Рада проголосує остаточно зміни до Конституції щодо ЄС і НАТО».

Він зауважив, що всі прогнози про те, що нічого в нас не вийде з укладенням Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, отриманням безвізового режиму не справдилися. «Зараз я вніс до Парламенту проект змін до Конституції, де є обов’язковим для кожної гілки влади – для Парламенту, Уряду з Президентом зробити все для, того щоб Україна стала членом НАТО і членом Європейського Союзу», – нагадав Президент.

«Нам знову кажуть, що це не вийде, що у нас нічого не вийде. А я стверджую – коли ми об’єдналися, ми подолаємо цю зневіру… Нам казали, що  не буде Томосу – він є, нам казали, що не буде безвізу – він є, нам казали, що ми не створимо армію – вона є. Нам казали, що ми не захистимо нашу українську землю – ми її захистили. І так само ми доб’ємося того, щоб Україна стала повноправним членом НАТО і  Європейського Союзу», – наголосив Петро Порошенко.

Він вкотре наголосив, що Північноатлантичний альянс забезпечить нову якість не лише в системі оборони і безпеки держави – оборони кордонів, посилення Збройних Сил, навчання військовослужбовців, отримання найновішого озброєння. НАТО – це і система безпеки на вулицях міст і сіл – це коли людина може вільно вийти на вулицю і бути переконаною у своїй безпеці. «Це і є стандарти країн-членів НАТО. І ми впевнено рухаємося до того, щоб Україна відповідала цим критеріям. І отримаємо допомогу від країн членів НАТО», – додав Президент.

За його словами, Україна за три роки налагодила ефективну співпрацю з країнами Альянсу у напрямку отримання озброєння. Він нагадав, як Сполучені Штати Америки, зокрема надали Україні протитанкові комплекси «Джавелін». «Що трапилось після того, як ми отримали «Джавеліни»? Дуже просто – російські танкісти відмовлялися сідати в танки і виїжджати на лінію зіткнення. І за статистикою ми більше не маємо танкових обстрілів. І це (факт отримання «Джавелінів» – ред.) зберегло життя сотням українських воїнів, сотням українських героїв», – додав Президент.

Він також зазначив, що під час візиту до Стамбулу, де підписувався та вручався Томос про автокефалію Православної Церкви України, було підписано документи про постачання Україні ударних безпілотних літальних апаратів, які також «на достатній відстані знищують танки, бронетехніку, а якщо треба і надводні кораблі противника».

«Нехай не ходять до нас. Ми ні на кого не нападаємо, але українська армія вже інша. І це формат нашої співпраці з НАТО», – сказав Президент.

Глава держави підкреслив, що і вступ України до Євросоюзу забезпечить підвищення стандартів життя наших громадян: «ЄС – це про рівень життя. Це про те, щоб українські працівники і українські пенсіонери жили заможно».

Президент підкреслив, що саме для цього і відбуваються економічні реформи, які вже приносять результати, дозволяючи збільшити мінімальну заробітну плату і відповідно збільшити надходження до Пенсійного фонду та підвищити пенсії.

Джерело

 

Президент відвідав новозбудований Бориспільський академічний ліцей та доручив облаштувати додатковий комп’ютерний клас

У рамках робочої поїздки на Київщину Президент Петро Порошенко відвідав новозбудований Бориспільський академічний ліцей, який нещодавно відкрили в місті. Навчальний заклад відповідає усім принципам нового освітнього середовища – це мотивуючий простір та креативність, технологічність, енергоефективність та інклюзивність.

Глава держави ознайомився із роботою ліцею, зокрема оглянув навчальні класи, спортивну та актову зали, їдальню та поспілкувався з учнями.

Під час спілкування директор закладу Оксана Пономарьова повідомила Главі держави, що навчальний заклад потребує збільшення комп’ютерних класів, оскільки наразі у ліцеї укомплектовано комп’ютерною технікою для занять лише один кабінет. Глава держави доручив Голові Київської ОДА Олександру Терещуку опрацювати це питання і допомогти ліцею з його вирішенням. «Пане голово, доручаю це питання вирішити. Якщо потрібна буде допомога – звертайтеся», – сказав він та пообіцяв відвідати знову ліцей, коли вже буде облаштований новий клас.

Петро Порошенко передав художню літературу для бібліотеки ліцею.

Глава держави також поспілкувався із учителями ліцею та учасниками Конференції освітян Київської області.

Бориспільський академічний ліцей – чотириповерховий інноваційний заклад потужністю у 825 учнів, містить навчальні аудиторії та спеціалізовані лабораторії, оснащені сучасним обладнанням, з багатофункціональним програмним забезпеченням, з сучасними дидактичними навчальними моделями, приладами і пристроями, лінгафонні кабінети, класи образотворчого та музичного мистецтва, спортивні та хореографічні зали, актову залу зі звуковим та світловим обладнанням, бібліотеку та читальну залу, медичний блок, обідню залу на 275 учнів, інтерактивний тир. Заклад доступний для навчання дітей з обмеженими фізичними можливостями: обладнано спеціальні підйомники та ліфт, туалетні кімнати для осіб з проблемами опорно-рухового апарату.

Джерело

 

Дякую кожному з вас за те, що ви є ентузіастами нової української школи – Президент зустрівся з учасниками Конференції освітян на Київщині

 

Президент Петро Порошенко на Київщині зустрівся з учасниками Конференції освітян області та подякував їм за ентузіазм та підтримку у проведенні освітньої реформи. «Ми й нову українську школу будуємо, і мир захищаємо, і соціально захищаємо людей, вчителів. І це перший пріоритет тих зусиль, які має робити держава», – звернувся Глава держави до освітян.

Президент особливо наголосив наважливості «навчити дітей навчатися». «Нам вкрай важливо, щоб українська нація була освіченою. Нам вкрай важливо, щоб українські діти по закінченні школи мали ті основи, яких буде потребувати нове життя. Я впевнений в тому, що вже у школі ми маємо більше уваги приділяти IT-дисциплінам, і тому ми домовилися, що значно посилимо комп’ютерне оснащення шкіл. Не буде більше шкіл без інтернету, бо повернення у «совок» нам точно не потрібне. І ми маємо зробити все, щоб престиж його величності вчителя був вищим», – наголосив Президент.

Глава держави особливо подякував освітянам за підтримку у розробці та прийнятті нового закону про освіту. «Я хочу подякувати всім, хто долучився до реалізації та імплементації закону «Про освіту», – сказав він.

Важливим напрямком розвитку сучасної школи Петро Порошенко назвав і запровадження інклюзії у закладах освіти. «Чотири роки тому я не знав, що означає слово «інклюзія». Не знав, допоки ви не об’єдналися і до своєї команди не залучили мою дружину. І з того часу я з цим словом лягаю спати і прокидаюся. Подивіться, які зміни відбулися: сотні тисяч дітей вирвалися з чотирьох стін і інтегруватися абсолютно європейським шляхом до суспільства», – сказав Глава держави.

«Ми зробили сотні тисяч дітей щасливими. А ще – мільйони їх батьків», – констатував він.

Президент зазначив, що також з’явилася величезна кількість безбар’єрних шкіл, нові технології тощо. «І здається, що нічого не змінюється, але, друзі мої – це не так. Україна змінилася рішуче і остаточно. Єдине, що нам треба – це забезпечити нашу єдність. Щоб ніякі популісти, щоб жоден з тих, що вішають локшину на вуха, щоб жоден з тих, що збираються ціну на газ в чотири рази скинути або мир на умовах капітуляції з Росією заключити – щоб ніхто не зупинив наш об’єднаний розвиток», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент також подякував тим, хто будує школи, зауваживши, що це стало можливим завдяки децентралізації. Він зазначив, що завдяки системі електронних закупівель, наприклад будівництво нового Бориспільського академічного ліцею стало більше, ніж у два рази дешевшим.

«Я дякую кожному з вас за ту підтримку, яку ви надаєте мені особисто, виховуючи, перетворюючи і змінюючи українську освіту. Я дякую кожному з вас за те, що ви є ентузіастами нової української школи. Перш за все хочу вам подякувати за щасливі очі українських дітей», – сказав Петро Порошенко, зазначивши, що про нову українську школу отримує лише позитивні відгуки.

Один із учасників конференції подякував Президенту за увагу до освітньої галузі, а також попросив Петра Порошенка переказати слова подяки дружині Марині за ті новації, впровадженню яких у освіті вона сприяє.

«Дякуємо вам за те, що у нас була надія, потім з’явилася віра, а зараз є впевненість, що ми йдемо вперед і дійдемо до кінцевої мети. Дякуємо, що у нас з’явилася свобода дій, у директорів закладів – кадрова, фінансова, академічна. Дякуємо за те, що законодавчий процес йде в потрібному нам руслі», – зазначив освітянин та додав: «Перекажіть вітання Марині Анатоліївна за те, що вона робить. У нас більше сорока опорних закладів, і в кожному з них є інклюзія. Це теж та справа, без якої сьогодні не можна».

Джерело

 

Томос та єдина церква є духовним фундаментом державотворення – Президент під час подячного молебня у Свято-Миколаївському Храмі Борисполя

Сьогодні Томос про автокефалію Православної Церкви України привезли до Борисполя на Київщині. І разом з Предстоятелем ПЦУ, Митрополитом Київським і Всієї України Епіфанієм та вірянами ми станемо до подячної молитви за нашу Єдину Церкву.Сподіваюся, що українські священики продовжать процес об’єднання в Єдину Церкву. Це об’єднання буде – я наголошую – без будь-якого тиску з боку держави. Бо як сказав Блаженніший Епіфаній: ми йдемо з любов’ю і з молитвою.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 16. Januar 2019

 

Президент Петро Порошенко взяв участь в подячному молебні з нагоди отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви України у Свято-Миколаївському Храмі Борисполя. Перед початком святкової літургії, яку відправив Предстоятель Православної Церкви України Блаженіший Митрополит Епіфаній, Томос був внесений в храм.

«Томос є Божим подарунком. Так само буде з ЄС і НАТО, коли українці будуть об’єднані. А вони будуть об’єднані, коли матимуть духовний фундамент», – сказав Петро Порошенко. При цьому він підкреслив, що отримання Томосу про автокефалію помісної церкви є «подією не менш важливою, ніж Акт про проголошення незалежності України».

«Томос та єдина церква є духовним фундаментом для усіх православних і не тільки православних. Єдина церква і Томос є елементом державотворення і ми творимо, ми зміцнюємо нашу Українську державу», – сказав Президент.

Глава держави наголосив на тому, що усі українці, які моляться за єдність Православної Церкви є «учасниками процесу єднання і створення нової помісної церкви» та подякував кожній парафії та кожному священнику за рішення приєднатися до нашої церкви.

Предстоятель Православної Церкви України Блаженніший Митрополит Епіфаній подякував Президентові України за його зусилля щодо отримання Томосу про автокефалію.

Томос – це не завершення, а початок роботи по створенню автокефальної Помісної Церкви України. Попереду ще багато роботи, яка вимагає від нас молитви, віри, мужності і любові. Дякую жителям Борисполя за спільну молитву у Свято-Миколаївському Храмі та добрі слова. Дякую українському народу за єдність. Слава Богу, що він з Україною!

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 16. Januar 2019

 

«Президент України Петро Олексійович зумів достукатися до сердець усіх українських ієрархів, а також до серця Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія. Ми спільними зусиллями, церковні ієрархи і державні мужі на чолі з Президентом зуміли здолати цей нелегкий шлях», – наголосив Митрополит Епіфаній. Він підкреслив, «якщо ми єдині, то Господь благоволить і допомагає нам».

Предстоятель Православної Церкви України також наголосив, що в Томосі вписане ім’я Президента України. «Ваше ім’я назавжди увійде в історію нашого українського народу та нашої церкви нарівні зі славними керманичами Володимиром Великим, Ярославом Мудрим, Костянтином Острозьким, гетьманом Іваном Мазепою, які зробили дуже багато, щоб наша Українська держава постала, а наша Українська церква дійшла до часу, коли ми можемо святкувати нашу духовну перемогу і свідчити, що ми прагнемо єдності. І Господь нас об’єднав навколо Київського престолу, і ми у своїй державі мали єдину помісну церкву», – сказав Митрополит Епіфаній. При цьому він підкреслив, що «зроблено дуже багато, але багато роботи ще попереду» та закликав усіх до спільної молитви за єдність.

Джерело

 

Президент в Борисполі вшанував пам’ять жертв тоталітарного режиму

Після завершення подячного молебня з нагоди отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви України у Свято-Миколаївському Храмі Борисполя Президент Петро Порошенко вшанував пам’ять жертв тоталітарного режиму, які поховані у Книшовому меморіальному парковому комплексі.

Глава держави встановив лампадку до місця перепоховання загиблих.

Книшовий меморіальний парковий комплекс створений на місці закритого для поховань історичного Книшового кладовища, що з 1988 року визнане пам’яткою місцевого значення.

На кладовищі поховані видатні особистості краю, зокрема декабрист Василь Лукашевич, автор слів Державного Гімну України, етнограф-фольклорист Павло Чубинський, інші видатні українці. Тут також поховані учасники антибільшовицького повстання 1920 року та загиблі у роки Голодомору.

Радянський режим завдав значної шкоди історичній спадщині міста. Було знищено православну церкву на території кладовища, землю з кладовища використовували для будівництва фортифікаційних споруд у воєнні роки, в результаті чого, зокрема, було знищено могилу Павла Чубинського. Лише у 1990 році з ініціативи Народного Руху України було приблизно визначено розташування та відновлено його могилу. Також було встановлено дубові хрести на честь пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років та розстріляних бориспільців – учасників антибільшовицького повстання 1920 року.

У 2008 році останки усіх похованих на Книшовому кладовищі було перенесено до двох братських могил, територія була впорядкована.

На території Меморіалу також розташовані військові поховання: могили членів екіпажу літака ТУ-16 під командуванням Героя Радянського Союзу майора Миколи Бабкіна, могили членів екіпажу літака ТУ-16 під командуванням майора Івана Хижняка, що загинули під час випробувальних польотів, могили членів екіпажу літака АН-30Б під командуванням підполковника Костянтина Могилка, що загинули під час виконання бойового завдання у ході війни на сході України, а також учасника цієї ж війни Миколи Березового.

Планується також відновлення православного храму, що існував на території Книшового кладовища до 1930-х років. Нині тут вже діє церква Миколи Чудотворця, завершується будівництво недільної школи.

Джерело

Автор