Робоча поїздка Президента до Вінницької області (фото, відео)

Президент на подячному молебні за отримання Томосу про автокефалію ПЦУ: Єдність – це те, чого зараз вкрай потребує Україна

Радий сьогодні у Спасо-Преображенському кафедральному соборі – церкві, вірянином якої я є вже більше 20 років – привітати вінничан з цим великим подарунком Господа – Томосом про автокефалію Православної Церкви України. Вінниччина сьогодні займає перше місце в Україні за кількістю парафій, які ухвалили рішення приєднатися до ПЦУ. Наголошую, приєднатися вільно і самостійно. Дякую вірянам та Владиці Симеону за таку підтримку автокефальної Православної Церкви України

Gepostet von Петро Порошенко am Sonntag, 13. Januar 2019

 

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Вінницької області взяв участь у подячному молебні за отримання Томосу про автокефалію та утворення Православної Церкви України. Молебень відправили Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Київський і всієї України Епіфаній та Митрополит Вінницький і Барський Симеон у Спасо-Преображенському Кафедральному Соборі Вінниці. До Собору було внесено Томос про автокефалію Православної Церкви України.

Після молебня Глава держави звернувся до присутніх у Соборі і привітав всіх із різдвяними та новорічними святами, відзначивши, що цього року ці святкові дні особливі. «Світлі дні Різдва Христового є одними з найщасливіших у році. Але цього року Різдво ми святкуємо по-особливому, бо Господь дарував нам величезний подарунок, про який покоління українців століттями молилися. Але саме нам з вами випало щастя бути свідками… Ні не свідками, бути учасниками процесу створення об’єднаної, автокефальної, помісної, ключове слово – української, святішої церкви», – сказав Петро Порошенко.

Президент нагадав всі етапи процесу створення Православної Церкви України. Він зауважив, що переговори з цього питання зі Вселенським Патріархатом проводилися тривалий час. Петро Порошенко особливо подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за рішучість, сміливість, віру і мудрість, які Його Всесвятість продемонстрував у вирішенні цього питання. «Незважаючи на шалений тиск з боку Російської Федерації – країни-агресора, прямі погрози, погрози йому, погрози церкві, він це зробив», – сказав Петро Порошенко.

«Як віруюча людина хочу наголосити – без Божої допомоги це було б неможливо», – наголосив Президент. Він зазначив, що ієрархи церков продемонстрували єдність у цьому питанні, підтримавши відповідне звернення до Вселенського Патріарха про надання автокефалії українській церкві.

«Я хочу подякувати Його Блаженству владиці Епіфанію, від щирого серця хочу подякувати людині, яку я претендую на розкіш називати своїм другом, владиці Симеону, владиці Олександру і всім ієрархам, які є. Хочу подякувати ієрархам українських церков, які прийняли рішення об’єднатися. І Святішому Філарету, і Блаженішому Макарію. Бо об’єднання і єдність – це те, чого зараз вкрай потребує Україна», – сказав Президент.

Глава держави також зазначив, що незважаючи на певний скепсис, утворення української церкви з історичної точки зору відбулося миттєво, за дні або тижні.

«Я приїхав сюди із словами подяки кожному з вас за ту молитву, бо без молитви це все було б неможливо, за ту віру, яку ви демонстрували, подякувати за вашу підтримку владиці Симеону… Без вашої підтримки жодними адміністративними методами це зробити просто неможливо», – сказав Петро Порошенко. Він також подякував за те, що на сьогоднішній день Вінниччина займає перше місце за кількістю парафій, які вирішили приєднатися до ПЦУ.

Джерело

 

Ніхто не здатен зупинити українців, які розбудовують власну державу і знімають ярмо московської церкви – Президент привітав вінничан з утворенням ПЦУ

Українська незалежність зараз, зі створенням автокефальної Православної Церкви України, стала міцнішою. Наша Єдина Церква стала духовним фундаментом Української Держави, і тому це так важливо і для мене, бо це є процес державотворення, і для кожного українця.Ми вибороли нашу незалежність, але це не завершення, а лише початок – нам як і раніше потрібна єдність. Однак, вже точно ніхто не здатен зупинити Україну і українців, які знімають ярмо московської церкви і московської імперії.

Gepostet von Петро Порошенко am Sonntag, 13. Januar 2019

 

Президент Петро Порошенко привітав вінничан зі створенням єдиної Православної Церкви України та подякував всім, хто молився і підтримував історичний процес об’єднання церкви та надання Томосу про автокефалію.

Під час виступу на площі біля Спасо-Преображенського Кафедрального Собору у Вінниці Президент наголосив, що робота над створенням незалежності ще не завершена. За його словами, це початок для духовної роботи, і щодня до Православної Церкви України приєднуються нові парафії.

«Це лише початок. І нам як і раніше, а може навіть і більше потрібна наша єдність. Як в молитві: «Боже, нам єдність подай». І Господь подав нам єдність, і ніхто вже не здатен зупинити Україну і українців у нашій роботі і нашому шляху по розбудові власної держави. Ніхто не здатен зупинити українців, які відходять геть від Російської імперії і Радянського союзу. Ніхто не здатен зупинити Україну і українців, які знімають ярмо московської церкви і московської імперії», – наголосив Президент.

«Ніхто не здатен зупинити українців на шляху до нашої свободи, до Європейського Союзу», – додав він.

Президент підкреслив, що церква має бути захищена від впливу держави, особливо від впливу іноземної держави. «І ми зараз захищаємо нашу державу і нашу церкву з любов’ю і молитвою від впливу. Бо ми є українці і ми ні в кого не будемо питати дозволу в яку церкву нам ходити», – також додав він.

Петро Порошенко особливо подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за його зусилля і тверду позицію у питанні надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України. «Я ще раз хочу подякувати Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію за віру, за мудрість, за сміливість і рішучість, бо та кількість погроз, з якими зіткнувся Його Всесвятість, перевищує всі розумні межі. А подивіться як він продемонстрував свою любов до нас, українців, до нашої української церкви і до нашої держави. Бо ніхто не в праві перед українцями закривати двері храму Божого, визначати хто канонічний, а хто неканонічний», – сказав Президент.

«І от зараз наша церква є канонічною, а нехай вони зараз самі розберуться, покажуть Томос… А де їх Томос? Сталіним підписаний? Ось це все з цього і починалось. Правда – її не сховаєш», – сказав Глава держави.

Разом ми обов’язково переможемо!

Єдність – це те, чого зараз вкрай потребує Україна. І мені надзвичайно приємно було сьогодні побачити рідних мені вінничан, які так масово зібрались на подячну молитву у Спасо-Преображенському кафедральному соборі. Вдячний кожному з вас за молитву, бо без молитви це все було б неможливо, за віру, яку ви демонстрували та за вашу щиру підтримку. Разом ми обов’язково переможемо!

Gepostet von Петро Порошенко am Sonntag, 13. Januar 2019

 

Він наголосив: «Двері кожного храму мають бути відкриті перед українцями. І українець не має питати якого патріархату церква, бо він до Бога йде. І вся церква має бути єдина».

Також Президент зауважив, що на плечі Предстоятеля Православної Церкви України Епіфанія лягла величезна відповідальність і від нього зараз потребується величезна віра, мужність, рішучість і любов.

Петро Порошенко ще раз подякував Митрополиту Вінницькому і Барському Симеону за ту «любов до України, до вірних і до церкви, яку він продемонстрував». «Його не зупинили ні погрози, ні залякування, ні спокуси, які пропонувалися. Бо він з людьми і це дуже важливо. Але сили йому дала віра в Бога і ваша підтримка», – сказав він.

Він також подякував Святішому Філарету за його величезний внесок у створення єдиної церкви, та предстоятелю УАПЦ, Митрополиту Макарію, який також продемонстрував рішучість і мужність для того, щоб церква була створена.

«Була воля ієрархів, воля Предстоятелів, було звернення Президента, підтримка Уряду і голосування кожного народного депутата на підтримку звернення Президента до Вселенського Патріарха… Якби не було однієї із складових, ще поколінням і поколінням довелося б чекати цього важливого документу (Томосу – ред.)», – сказав Глава держави.

Петро Порошенко особливо наголосив на великому значенні утворення єдиної помісної православної церкви не лише для духовного життя, а й для держави в цілому. «Це надзвичайно важлива духовна складова нашої незалежності. Аж ніяк не менш важлива ніж Акт про державну незалежність і референдум про державну незалежність, які були у 1990-му і 1991-му роках. Оформлення української незалежності зараз зі створенням української помісної святішої православної церкви стало міцнішим», – підкреслив він.

Президент додав: «Це якби ми будували будинок, пофарбували стіни, вставили вікна – а фундаменту немає. Церква наша єдина – це є духовний фундамент Української держави».

«Тому це так важливо для мене, бо це є процес державотворення, і для кожного українця», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент у Калинівці на Вінниччині відвідав всеукраїнське свято до 185–річчя українського поета Степана Руданського

Прогулянка центральною площею Калинівки, де жителі відзначають свято гумору імені Степана Руданського, та спілкування з радісними та усміхненими мешканцями – заряд позитиву на цілий день. Дякую рідній Вінниччині за таку надзвичайну зустріч.

Gepostet von Петро Порошенко am Sonntag, 13. Januar 2019

 

Президент Петро Порошенко у Калинівці на Вінниччині відвідав всеукраїнське свято сатири і гумору. Захід присвячений 185–й річниці від дня народження талановитого українського поета, фольклориста, перекладача, лікаря, громадського діяча Степана Руданського.

Глава держави поспілкувався з місцевими мешканцями та гостями. Петро Порошенко привітав всіх з новорічними та різдвяними святами, відзначивши, що цьогоріч вони особливі, адже українська православна церква отримала довгоочікуваний Томос.

Захід включає виступи творчих колективів та гумористів, щедрування та посівання. Гості також мають можливість спробувати народні страви, подивитись традиційні козацькі розваги, ознайомитись із виробами майстрів народних промислів, які працюють у спеціально облаштованому містечку. Також працюють дитячі атракціони та ярмарки.

Святкування днів сатири і гумору у Калинівському районі проводиться з січня 1981 року. Започатковане було як районне, згодом стало обласним і вже вісім років як набуло статусу всеукраїнського.

Джерело

Автор