Робоча поїздка Президента до Донецької області (фото, відео) (оновлюється)

Президент: За період воєнного стану зміцнено обороноздатність нашої держави, посилено протиповітряну оборону

Сьогодні я у Донецькій області, щоб висловити нашим воїнам, які виконують завдання у зоні ООС, велику шану і глибоку подяку від усіх наших співвітчизників, від держави і від себе особисто. І не лише як Президента і Верховного Головнокомандувача, але і як українця-громадянина.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 20. Dezember 2018

 

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко зустрівся з військовослужбовцями, які виконують завдання у зоні проведення операції Об’єднаних сил, в ході робочої поїздки до Донецької області.

«Сьогодні я тут, на Донбасі щоби висловити вам слова щирої подяки і великої шани від усіх наших співвітчизників, від держави і від себе особисто. Не лише як Президента, не лише як Верховного Головнокомандувача, а як громадянина України», – звернувся до українських воїнів Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив, що нині в десяти прикордонних областях, що межують з Росією, діє воєнний стан і вже можна підвести деякі підсумки застосування цього особливого правового режиму.

«За підсумками трьох тижнів ми вже можемо зараз підбити конкретні практичні попередні результати. Звичайно не про усі з них я можу розповідати, але зазначу, що зроблено у напрямку зміцнення обороноздатності нашої держави вже чимало. Зокрема, посилено протиповітряну оборону. Ми наростили сили та засоби Повітряних Сил України на загрозливих напрямках», – сказав Президент.

Верховний Головнокомандувач також підкреслив, що за цей період підвищилася інтенсивність підготовки органів управління та військ. І особливо на територіях десяти областей, які межують з Російською Федерацією.

Президент також повідомив, що відбувається навчання воїнів, у тому числі і тих, хто поповнив лави Збройних Сил з резерву. «Причому є приємна відмінність від 2014 року – резервісти стоять у чергах у військкоматах, готові негайно бути спрямовані до лав Збройних Сил», – зауважив він. За словами Глави держави, військовослужбовці навчаються на полігонах та навчальних центрах, які розташовані по усій території України.

Також Президент повідомив, що в умовах дії режиму воєнного стану у короткі терміни бригади були доукомплектовані бійцями першої черги резерву, і зараз військові частини передислоковуються на найбільш загрозливі напрямки.

Петро Порошенко нагадав про підстави для запровадження особливого правового режиму в Україні. «У відповідь на новий етап агресії Російської Федерації проти нашої суверенної і незалежної держави, акт відкритої агресії, яку Російська Федерація продемонструвала проти Військово-Морських Сил в Азово-Чорноморському басейні біля Керченської протоки та з метою захисту суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави три тижні тому я своїм Указом запровадив воєнний стан в 10 регіонах України, які безпосередньо межують з українсько-російським кордоном, а також в тих, які розташовані на узбережжі Азовського і Чорного морів. Оскільки угрупування в Азовському морі, метою якого є окупація Азовського моря і Керченської протоки з боку Російської Федерації, значно посилилася», – наголосив Президент.

Глава держави підкреслив, що це рішення було прийнято не лише через агресивні дії російських військових проти наших військових моряків, а й через воєнно-стратегічну обстановку навколо нашої держави, яка за даними і зовнішньої, і військової, і супутникової розвідки, значно загострилася.

«Від кінця серпня Росія посилила свої угруповання вздовж усього кордону з Україною – від Білорусі аж до Криму і узбережжя Азовського і Чорного морів та Придністров’я. Зростає кількість російських військ, танків, броньованих машин, систем залпового вогню, з’явилися оперативно-тактичні ракетні комплекси», – сказав він.

За словами Верховного Головнокомандувача ЗСУ, в цілому наземне угруповання військ Росії вздовж державного кордону та на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях, у Криму складає зараз більше 28 батальйонних тактичних груп, танків – понад 1120, бойових броньованих машин – понад 2600, 1230 артилерійських систем та 442 комплекси систем залпового вогню, шість оперативно-тактичних ракетних комплексів.

«Всі побачили за даними космічної розвідки розміщення, наприклад російських танків на відстані 18 км від українського кордону. І ми бачимо, що на одному з напрямків чисельність танків від середини вересня зросла з 92 до 250 машин, з боєкомплектом, екіпажами», – також зазначив Петро Порошенко, додавши, що все це відбувається в той час, коли жодних навчань в цьому регіоні не планувалось і не планується. «Для чого їх сюди перекинули? З центру Росії, з Башкортостану? Зрозумілої відповіді ми не отримали», – зауважив Президент.

Глава держави підкреслив: «Було б злочинною бездіяльністю, якби я як Президент і як Верховний Головнокомандувач, керівництво Збройних Сил України, керівництво операції Об’єднаних сил діяло б безвідповідально і не вживало заходів для того, щоб захистити кожен клаптик української землі». Він додав, що Українська держава повинна мати зброю, підготовку, належний рівень готовності для того, щоб зустріти ворога.

«Ми зараз розцінюємо такі дії Російської Федерації як цілеспрямоване нарощування збройних сил на нашому українському кордоні як передумову до повномасштабного вторгнення Російської Федерації на нашу землю», – також зауважив Президент.

Петро Порошенко нагадав також, що за пропозиціями керівництва Збройних Сил негайно затвердив План заходів щодо запровадження та забезпечення правового режиму воєнного стану в окремих областях нашої держави. «Ним визначено чіткі завдання щодо підготовки до відсічі російської агресії. Регулярно отримую доповіді як від керівництва ЗСУ, так і від секретаря Ради національної безпеки і оборони України, від керівників силових структур про хід виконання запланованих заходів та тримаю на особистому контролі і особисто перевіряю найбільш важливі з них», – підкреслив Президент.

Джерело

 

Нам потрібен мир на умовах національних інтересів України, а не на умовах капітуляції – Президент на Донбасі

Наша лінія оборони укріплена максимально, а українські воїни у будь-який момент готові дати адекватну відповідь на провокативні дії агресора.Щиро вдячний воїнам 72-ї механізованої бригади. Виявляючи мужність і відвагу, ви надійно утримуєте позиції, захищаючи Україну від російських загарбників.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 20. Dezember 2018

 

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко під час зустрічі з військовослужбовцями 72-ї окремої механізованої бригади, яка виконує бойові завдання в рамках операції Об’єднаних сил на Донбасі, наголосив, що Україні потрібен мир на умовах національних інтересів держави.

«Я бажаю в першу чергу всім нам миру, але миру на умовах національних інтересів України, а не на умовах капітуляції, які пропонують деякі політикани. Для цього ми будували армію, для цього ми розбудували державу, це нам доручив український народ», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив, що наша лінія оборони укріплена максимально, а українські воїни у будь-який момент готові дати адекватну відповідь на провокативні дії агресора.

«Для мене особисто велика честь висловити щирі слова вдячності воїнам 72-ї окремої механізованої бригади, яка виявляє мужність і відвагу. Ви надійно утримуєте позиції, захищаючи українську землю від російських загарбників», – сказав Петро Порошенко.

«Ще у 2014 році саме вашу бригаду вороги охрестили «Чорною бригадою», а указом Президента вам присвоєне почесне найменування імені «Чорних запорожців», – додав він.

Глава держави подякував усьому особовому складу бригади, командиру бригади за те, що вони вміють тримати удар і надійно боронять українську землю.

Верховний Головнокомандувач ЗСУ звернувся до особового складу бригади з вимогою – не втратити напрацьований потенціал та навички, постійно вдосконалювати знання, бойову майстерність та навченість, посилювати пильність та у разі загострення обстановки не вагаючись виконати визначені бойові завдання.

«Хочу привітати вас з початком новорічних свят. Сьогодні вся Україна пишається вами і молиться за вас. Молиться, до речі, в новій створеній помісній автокефальній православній церкві», – сказав Петро Порошенко. Він додав: «В чому відмінність цієї церкви? А в тому, що вона нарешті повністю незалежна від Москви. І не є вже п’ятою колоною країни агресора».

«На сьогоднішній день вже не йдеться про те сьогодні ти за Україну чи за Росію І дуже легко кожному дати цю відповідь Ми вже інші за 4,5 роки Я вірю, що ми повернемо мир та спокій на всю територію Української держави, деокупуємо Донбас і Крим. І наші діти будуть жити в незалежній, щасливій, заможній, європейській країні», – підсумував Глава держави.

Джерело

 

Із запровадженням воєнного стану Росія заплатить високу ціну у разі повномасштабної агресії – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що воєнний стан є не лише засобом захисту України та оперативного реагування на дії країни-агресора, а й способом, завдяки якому Росія заплатить ще вищу ціну в разі нападу на нашу державу.

«Ми запроваджували воєнний стан для того, щоб набагато більшу ціну агресор заплатив, якщо прийме надзвичайно безвідповідальне рішення щодо продовження агресії проти нашої держави», – сказав Петро Порошенко під час спілкування з військовими на Донеччині.

«Наголошую, що зараз, в наслідок тих дій, які були застосовані, наша лінія оборони укріплена максимально, а українські воїни готові в будь-який момент дати адекватну відповідь на провокативні дії агресора», – додав він.

Глава держави зазначив, що після запровадження воєнного стану в короткі терміни було проведено бойові злагодження бригад, які стали на захисті найбільш небезпечного напрямку. Також із застосуванням нашої авіації перекидаються десантно-штурмові війська, зокрема підрозділи 95-ї бригади, яка також посилила захист басейну узбережжя Азовського і Чорного морів.

«Бойові частини та підрозділи Збройних Сил України зараз різко збільшили бойову готовність і ми на сьогоднішній день, залучивши додатково підрозділи Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Головного управління національної поліції, сил Служби безпеки України. Які також переведені на посилений режим служби. В посиленому режимі здійснюється оборона державного кордону», – констатував Президент.

Він підкреслив, що ворог своїх частин і підрозділів від українського кордону не відвів. «Для чогось він їх там тримає», – зауважив Петро Порошенко.

Також у частині областей України, де було введено особливий правовий режим, були утворені ради оборони, які налагодили чітку взаємодію з військовим командуванням на місцях та координують свою діяльність з Міністерством оборони та Генеральним штабом, нагадав Президент. Були уточнені плани територіальної оборони з визначеними Генеральним штабом бригадами і підрозділами територіальної оборони.

Також за дорученням Глави держави успішно були проведені випробування вітчизняної протикорабельної крилатої ракети «Нептун». «Можу зараз вже повідомити, що ціль була уражена на відстані 280 км. Відпрацьовані системи берегової оборони за допомогою модернізованого ракетного комплексу», – сказав він.

«Говорячи про посилення обороноздатності, не можна оминути увагою наші сили та засоби, які залучені до Операції об’єднаних сил. За доповідями командувача Об’єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва і за доповіддю Головнокомандувача Збройних Сил України, Начальника генерального штабу генерала армії України Віктора Муженка ситуація в районі проведення Операції об’єднаних сил, не дивлячись на провокаційні дії противника, практичне використання засобів вогневого ураження, ситуація залишається складною. Але контрольованою», – також додав Петро Порошенко.

«Об’єднані сили продовжують виконувати завдання, з дотриманням взятих українською стороною зобов’язань. Ви, наші героїчні воїни, мужньо протистоїте російським окупантам і стійко утримуєте визначені рубежі», – підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що зараз активізовано роботу оборонної промисловості, що збільшило надходження нової та модернізованої техніки до підрозділів. І завтра на одному із полігонів відбудеться передача наступної партії літаків, бронетранспортерів, новітнього озброєння, повідомив Петро Порошенко.

«Проходять заходи нарощування бойових спроможностей резервів, перевірка їх готовності до відбиття і можливого наступу. Під час цієї поїздки мною також були відвідані бази і арсенали, де ми перевірили наявність солі і сірників. Хочу заспокоїти всіх – і солі, і сірників в Україні є на дві тисячі років. Нехай країна-окупант не хвилюється», – також сказав Президент.

Джерело

 

Президент вручив державні нагороди українським воїнам

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко в ході робочої поїздки до Донецької області вручив високі державні нагороди українським військовослужбовцям за мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку.

Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено капітана, командира танкової роти танкового батальйону 1 окремої танкової бригади оперативного командування «Північ» СВ ЗСУ Сергія Гаспаряна.

Протягом лютого 2015 року капітан Гаспарян виконував бойові завдання в районі Логвіново Донецької області у складі екіпажу був задіяний для вогневої підтримки 30 окремої механізованої бригади. 12 лютого 2015 року в складі 3 екіпажів 1 отбр та підрозділів 30 окремої механізованої бригади висунулися в бік Логвіново. При розгортанні підрозділів в бойову лінію виїхало 3 танка противника. Вмілими діями екіпажів за лічені секунди танки противника були знищені.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено старшого сержанта, головного старшину артилерійського дивізіону 56 окремої мотопіхотної бригади оперативного командування «Південь» СВ ЗСУ Віталія Данілюка. Старший сержант з 10 грудня 2016 року по 10 квітня2017 року, а також з 1 лютого по 25 лютого 2018 року та з 13 травня 2018 року по теперішній час бере участь в АТО та операції Об’єднаних сил.

З березня 2016 року здійснював прикриття групи розвідки та снайперів, які виконували завдання в тилу ворога. Під час повернення групи розвідки із завдання, противник відкрив вогонь із стрілецької зброї по взводно-опорному пункту та групі розвідки, старший сержант наказав особовому складу розрахунку сховатися в бліндаж та готуватися до обстрілу, а сам відкрив вогонь в бік противника на ураження, давши можливість особовому складу групи розвідки та взводного опорного пункту відійти та зайняти вогневі позиції та відкрити вогонь у відповідь. За деякий час в трьох метрах від укриття, де він вів бій стався вибух, внаслідок якого Віталій Данілюк отримав вогнепальне осколкове поранення.

Джерело

 

Учні Донеччини отримали 30 тисяч україномовних шкільних підручників – президентське подружжя передало області нові навчальні книги

Напередодні Різдвяних свят ми з Мариною у новоствореному інклюзивно-ресурсному центрі у Бахмуті на Донеччині. Передаємо 30 000 шкільних підручників для учнів Донецької області. Дякую місцевій владі, шановним вчителям, усім небайдужим людям, які створили таке потрібне місце, де відкриваються можливості для всіх.13 грудня я був у Брюсселі. Там ми з партнерами затвердили спеціальну програму для Донбасу, де 54 млн євро буде виділено Європейським Союзом, які будуть спрямовані на відродження Донеччини і Луганщини. Така ж сама сума буде виділена ЄБРР.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 20. Dezember 2018

 

Під час робочої поїздки на Донеччину Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко відвідали «Інклюзивно-ресурсний центр» у місті Бахмут. У навчальні заклади північних районів Донецької області, зокрема Слов’янська та Бахмута було передано 14 тисяч україномовних шкільних підручників.

Усього в рамках проекту Фонду Порошенка «Україна – єдина» було придбано 30 тисяч україномовних шкільних підручників на суму 2,2 млн гривень для учнів Донеччини. Напередодні, 17 грудня Перша леді перебувала з візитом у Волновасі та Маріуполі, де передала 16 тисяч підручників у навчальні заклади південних та центральних районів області.

Президент подякував присутнім за можливість зустрітися і поспілкуватися «у можливо найкращі часи у році». «Я хотів би побажати, щоб ці світлі дні обов’язково принесли у кожну українську родину те, чого ми найбільше чекаємо. Чого ми чекаємо? Миру. Це очевидно. Бо українці ніколи не хотіли війни і ми робимо все для того, щоб в Україну нарешті прийшов мир. Мир для дітей, мир для того, щоб здійснювалися найзаповітніші мрії», – сказав він.

Глава держави зазначив, що в країні відбуваються зміни. «Україна стає сильнішою. Україна стає більш європейською, Україна точно стане міцнішою і більш об’єднаною», – сказав він.

Одним із символів таких змін він назвав розвиток інклюзивної освіти в Україні та відкриття інклюзивно-ресурсних центрів. «Там такі вчителі, там такі фантастичні діти. Уявіть собі, що лише декілька років тому ці діти змушені були сидіти в чотирьох стінах, а подивіться, які в них фантастичні очі, подивіться, які вони світлі, які вони добрі. І уявіть собі, що за ці чотири роки ми з вами відкрили їм вікна, двері у великий світ. Фантастичний і барвистий», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що завітав до Центру одразу після спілкування з українськими воїнами, що нині боронять Україну від агресора, з передової і переказав присутнім вітання від військовослужбовців. «Я сказав їм, що я їду у школу, що буду вас бачити і воїни просили вам передати найщиріші вітання. Що вони дуже люблять вас, що вони роблять все можливе для того, щоб наша держава була безпечною і сильною», – сказав Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що його дружина опікується питаннями інклюзивної освіти вже чотири роки і за цей час разом із командою їй вдалося здійснити зміни у законодавстві про інклюзивну освіту, інклюзивну охорону здоров’я, а пізніше – і в законі про загальну освіту. Президент подякував вчителям, які працюють у цьому напрямку і це законодавство впроваджують.

Глава держави також зауважив, що під час візиту до Брюсселю обговорив з європейськими партнерами питання надання допомоги українським регіонам, які постраждали від російської агресії. «Ми затвердили спеціальну програму для Донеччини і Луганщини, що передбачає виділення Європейським Союзом 54 млн євро, які будуть спрямовані виключно на відродження Донеччини і Луганщини», – сказав він. За його словами, така сама сума буде виділена і Європейським банком реконструкції і розвитку.

«Немає нічого важливішого ніж відновити зруйнований війною Донбас для того, щоб ми і дороги тут будували, і відновили житло, і відремонтували школу. Для того, щоб ми мали можливість будувати дитячі садки», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент додав, що це покаже і тим людям, як живуть за лінією зіткнення, що захист і турбота про дітей є нашим пріоритетом.

«Я хотів би висловити слова вдячності вам за те, що ви допомагаєте тримати Україну єдиною і це надзвичайно важливо», – особливо підкреслив Петро Порошенко.

Президент також повідомив, що вчора 400 дітей з Луганщини відвідали Верховну Раду України і отримали Вифлеємський вогонь миру, який вони повезуть додому. «Я побачив цих дітей з Луганщини, у вишиванках, які на вітання «Слава Україні!» відповідають «Героям слава!». У яких така співоча українська мова. Це означає, що у них є гарні вчителі, які їх навчають мові, виховують і вчать любити державу», – сказав Глава держави та подякував вчителям за їх велику роботу.

Президент також підкреслив, що нині Україна докладає багато зусиль та проводить важливі реформи для того, щоб наблизитись до Європейського Союзу. «Ми з вами докладаємо максимум зусиль для того, щоб наша держава точно прямувала, поверталася до родини європейських народів», – сказав він.

Глава держави додав: «Ми хочемо бути європейцями. Ми хочемо бути самостійною державою, а не колонією. Ми хочемо, щоб нас поважали… Ми хочемо, щоб наші діти жили в складі Європейського Союзу».

Президент особливо відзначив, що нині українці змушені платити високу ціну за те, щоб бути вільною нацією та зберігати національну ідентичність. «І боротьба за цю Україну, на мою думку, ведеться саме на Донбасі», – також підкреслив Петро Порошенко.

В свою чергу, дружина Президента Марина Порошенко нагадала, що під час своєї попередньої поїздки у місті Слов’янську спілкувалася із вихованцями школи-інтернату №1 і діти-старшокласники розповіли їй, що до цих пір навчаються за підручниками на російській мові. «Тоді я пообіцяла їм, що максимально швидко зроблю все необхідне для того, щоб вони отримали україномовні підручники. Щоб вони не втрачали рік навчання, щоб вони не втрачали шанс гарно підготуватися до здачі ЗНО і вступити в українські університеті, отримати гарні професії», – сказала вона.

Марина Порошенко подякувала керівництву Донецької області за оперативно надану інформацію щодо необхідної кількості підручників, яких потребують школи. Вона також подякувала українським видавництвам, які із розумінням поставилися до важливості цього питання. «Сьогодні ми вже маємо можливість ці підручники привезти сюди до Донецької області і розповсюджувати у донецьких школах», – повідомила вона.

«Подивіться, які вони сучасні, яскраві, гарні. Я думаю, що діти із задоволенням будуть навчатися по таким підручникам. І вони отримають дійсно якісні знання, які їм допоможуть в житті знайти своє місце в майбутньому, отримати гарну професію», – сказала дружина Президента.

Фонд Порошенка закупив підручники з «Біології», «Української мови», «Математики», «Алгебри», «Геометрії», «Хімії», «Фізики», «Інформатики», «Всесвітньої історії», «Історії України», «Зарубіжної літератури», «Географії», «Природознавства» та інших предметів у п’яти українських видавництвах. Зокрема, у видавництва «Грамота», «Освіта», «Генеза», «Абетка» та «Книга-Богдан».

Джерело