Петро Порошенко взяв участь у Форумі місцевого самоврядування в Києві (фото, відео)

Форум місцевого самоврядування

Маємо всі передумови для спокійного проведення виборів у ОТГ, так само як для підготовки до офіційного старту президентських виборів. Я вніс до ВР проект закону «Про внесення зміни до статті 28 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо забезпечення проведення місцевих виборів, призначених на неділю, 23 грудня 2018 року». Йдеться про те, щоби зробити виняток і провести голосування в новоутворених ОТГ.Менше місяця тому поставив регіональним лідерам завдання розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки. Кожна територія повинна визначити свої переваги і пріоритети, на основі яких на ваших дорожніх картах і з’являться першочергові об’єкти – маркери розвитку. У 2019 році мають бути сформовані всі перспективні плани областей з повним покриттям ОТГ всієї території України. У 2020 році ми повинні прийняти адміністративне рішення про об’єднання громад, які за чотири роки не знайшли ані бажання, ані прагнення, ані сил об’єднатись.

Gepostet von Петро Порошенко am Dienstag, 4. Dezember 2018

 

Об’єднавчий Собор, який має проголосити створення автокефальної помісної православної церкви, відбудеться 15 грудня – Президент

Президент Петро Порошенко повідомив, що об’єднавчий Собор, де буде проголошено про створення автокефальної помісної православної церкви відбудеться 15 грудня 2018 року в Софійському соборі в Києві. Вселенський Патріарх Варфоломій направив відповідні листи із запрошеннями взяти участь у цьому Соборі ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та ієрархам УПЦ Московського Патріархату.

Про це Глава держави заявив під час виступу на Форумі місцевого самоврядування.

«Хочу розпочати свій виступ з оголошення важливої новини, яка нібито далека від теми місцевого самоврядування, але є важливою для всієї країни. І – довгоочікуваною. Радий оприлюднити дату об’єднавчого Собору, який має проголосити створення автокефальної помісної православної церкви в Україні. Цей Собор затвердить її статут, нашої нової церкви. Цей Собор обере Предстоятеля. Отже, собор відбудеться 15 грудня 2018 року в Святій Софії, яка протягом століть була центром українського релігійного життя», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави повідомив, що Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій поінформував, що вже підписав відповідні листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та ієрархам УПЦ Московського Патріархату взяти участь у цій надзвичайно важливій, історичній події.

Президент нагадав історію приходу християнства на українську землю та всі спроби утворити українську церкву та перепони на цьому шляху. «1030 років тому ми охрестилися. І святий рівноапостольний князь Володимир, охрестив і заснував церкву 1030 років тому. 332 роки тому Москва анексувала київську митрополію. Сто років тому, як влада УНР вперше поставила на порядок денний питання про автокефалію. Але в той час не втримала державність. 27 років тому одразу ж з відновленням незалежності поновилася боротьба українців за власну церкву, незалежну від Кремля», – зазначив він.

Петро Порошенко додав, що чотири з половиною роки тому ми активізували діалог з Вселенським престолом і маємо тепер три фундаментальних рішення. «По-перше, Вселенський Патріарх та Синод відкинули претензії РПЦ на Україну як нібито канонічну територію РПЦ. Друге – вони прийняли і підтвердили рішення надати автокефалію, тобто незалежність православній церкві України. І третє, вони підготували Томос», – зазначив Глава держави.

Він зауважив, що ще рік тому половина українців не знала, що таке Томос, а зараз кожен українець, не залежно від того, до якої церкви він ходить, знає і прагне отримати грамоту, яка цю незалежність нашої церкви підтверджує.

Президент також додав, що держава і влада зробили все, що могли і зобов’язані були робити для того, щоб цей день відбувся. Патріарх Вселенський Варфоломій зробив все, що міг, попри погрози і недружні дії з боку Росії. «Тепер колосальна відповідальність лягає на ієрархів українських церков – в мирі, злагоді, в дусі християнської любові та патріотизму провести Собор, обрати Предстоятеля, який поїде до Константинополя – Стамбулу і отримає Томос», – сказав він.

Петро Порошенко наголосив, що Томос недарма порівнюють із Актом проголошення незалежності нашої держави: «І це абсолютно справедливе порівняння. Здобуття автокефалії – питання державотворення, яке виходить далеко за рамки церковного життя».

Джерело

 

Глава держави: Ми не дамо Кремлю розпалити міжрелігійний конфлікт в Україні

Президент Петро Порошенко закликав місцеву владу вести діалог з громадами щодо процесу утворення автокефальної помісної православної церкви в Україні і не допускати можливих провокацій.

«Ще раз наголошую. Автокефальна православна церква України не буде державною. Влада гарантує конституційне право свободи віросповідання. В тому числі, гарантує і тим, хто захоче залишитися в єдності з російською церквою. І я як Президент і гарант конституційний прав і свобод громадян, також гарантую це»,- підкреслив Глава держави під час виступу на Форумі місцевого самоврядування.

Водночас Глава держави наголосив, що «Московський патріархат не буде диктувати умов, клеймити, хто у нас канонічний, а хто – безблагодатний».

«Віруючі самі обиратимуть, до якої церкви їм ходити, ніхто нікого ні до чого силою не спонукатиме. Наголошую, що ми не дамо Кремлю розпалити міжрелігійний конфлікт», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент звернувся до учасників форуму: «Тут багато що залежить не лише від влади, не лише від спецслужб, але і від органів місцевого самоврядування, від вашої здатності роз’яснювати ситуацію і вести якісний діалог в громадах».

«Це дуже важливо. І тому я звертаюся до вас з проханням забезпечити цей процес. Не дати нікому з московської когорти спровокувати. І не допустити жодного насильства», – резюмував він.

Джерело

 

Є всі передумови для спокійного проведення виборів в об’єднаних територіальних громадах – Президент на Форумі місцевого самоврядування

«Маємо, до речі, об’єктивно всі передумови для спокійного проведення виборів в об’єднаних територіальних громадах, так само як для підготовки до офіційного старту президентських виборів», – наголосив Президент на Форумі місцевого самоврядування.

Глава держави нагадав, що позавчора вніс до Верховної Ради України як невідкладний проект закону України «Про внесення зміни до статті 28 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо забезпечення проведення місцевих виборів, призначених на неділю, 23 грудня 2018 року».

Президент повідомив, що в цьому законі йдеться про те, щоби зробити виняток і провести голосування в низці новоутворених об’єднаних територіальних громад. Але при цьому він зауважив, що проведення цих виборів можливе в разі ретельного відпрацювання цього питання з Центральною виборчою комісією, юридичними службами, міжнародними партнерами України.

«Ключова позиція, що вибори мають бути вільними і викликали довіру у людей», – підкреслив Президент. Глава держави зазначив, що в цілому по країні вже сформовано, за останніми даними, 874 об’єднані територіальні громади, 665 з яких отримали збільшену структуру дохідної частини та перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Джерело

 

У 2020 році місцеві вибори мають відбутись вже за умови створення об’єднаних громад по всій Україні – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що попри те, що у впроваджені децентралізації зроблено багато, зупинятися на досягнутому неможна. Про це Глава держави сказав під час виступу на Форумі місцевого самоврядування.

«Надто строкатою є картина ходу децентралізації по областях, надто багато розривів у покритті територій об’єднаних територіальних громад (ОТГ) залишається на картах. Ще багато «білих плям». Необхідно подолати спорадичність і певний хаос в реалізації політики розвитку регіонів», – сказав Петро Порошенко. Він зазначив, що трохи менше місяця тому на Раді регіонально розвитку поставив регіональним лідерам завдання розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити і прийняти їх на рівні громад.

«Кожна територія повинна визначити свої переваги і пріоритети, на основі яких на ваших дорожніх картах і з’являться першочергові об’єкти – маркери розвитку», – наголосив Президент та підкреслив, що наявність таких перспективних планів із затвердженими громадою проектами і механізмами фінансування в рази підвищить інвестиційні перспективи територій.

«Гарантую, що й держава знайде можливість співфінансувати багато із цих проектів», – сказав Президент та закликав лідерів місцевого самоврядування до ухвалення планів розвитку. «Ми не зазіхаємо на кошти місцевого самоврядування. Навпаки – пропонуємо фінансову допомогу в реалізації особливо значимих проектів», – додав він.

«Маємо чітко бачити горизонти реформи. 2020 рік – ключовий. На Раді регіонального розвитку я вже говорив, що 2020 року місцеві вибори мають відбутись вже за умови покриття всієї території України об’єднаними територіальними громадами, тобто на новій територіальній основі», – наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що для цього необхідно продовжити максимальне стимулювання подальшого об’єднання та приєднання територіальних громад, зокрема до міст обласного значення. Він наголосив, що у 2019 році мають бути сформовані всі перспективні плани областей з повним покриттям ОТГ всієї території України.

«У 2020 році ми повинні прийняти адміністративне рішення про об’єднання громад, які за чотири роки не знайшли ані бажання, ані прагнення, ані сил об’єднатись. Люди не мають страждати, мешканці громад від керівника, який перешкоджає створенню громад», – підкреслив Президент.

«Станеться це відповідно до бажання людей і перспективних планів, затверджених обласними радами. Маємо завершити ключовий етап реформи, щоб усі громадяни України мали рівний доступ до якісних послуг – в освіті, медицині, соціальній сфері», – підсумував Глава держави.

Джерело

 

Президент: Зростання місцевих бюджетів – свідчення успішного втілення децентралізації

Під час Форуму місцевого самоврядування Президент Петро Порошенко зазначив, що місцеві бюджети за чотири роки реформи зросли у 3,4 рази.

«Цього року частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України вперше нарешті перевищила той показник, про який ми свого часу мріяли», – сказав Президент. Він зауважив, що це відбулося і тепер частина місцевих бюджетів з урахуванням субвенцій та субсидій перевищує державний бюджет.

Глава держави підкреслив, що у 2018 році частка місцевих бюджетів вже складає 52% в зведеному бюджеті країни.

«Це дуже символічна і дуже принципова цифра. Це означає, що наша програма децентралізації, яка була обіцяна мною ще під час президентської кампанії, яка була повністю реалізована українським Урядом (працює – ред.). Кожен день відбуваються зміни», – підкреслив Петро Порошенко та подякував Прем’єр-міністрам Арсенію Яценюку і Володимиру Гройсману, а також Верховній Раді і особисто Голові ВРУ Андрію Парубію за законодавчу підтримку цього процесу.

Президент також підкреслив важливість надання Міністерством фінансів відкритого публічного доступу до місцевих бюджетів.

«Тепер громада зможе побачити та належно оцінити і заробітні плати керівників, і суми на депозитах. Це яскрава відповідь на твердження окремих голів про те, що грошей немає на дитячий садок, ремонт доріг чи інші потреби громади», – сказав Петро Порошенко та наголосив, що ця відкритість дасть можливість жорстко вимагати змін у житті міст і сіл, наполягати на використанні коштів для вирішення найгостріших проблем.

Глава держави також зазначив, що обсяг державної підтримки на розвиток громад та розбудову інфраструктури місцевих громад вже збільшився у порівнянні з 2014 роком у 39 разів.

Джерело

Автор