Російська Федерація частково розблокувала українські порти в Азовському морі

Станом на 3 грудня 2018 року спостерігається рух суден через Керченську протоку у напрямку українських портів в Азовському морі. Про це повідомив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

«Так, частково розблоковані порти Бердянськ та Маріуполь. Судна здійснюють свій рух на вхід та вихід через Керченську протоку у напрямку українських портів. Судна зупиняються російською стороною, оглядаються, як і раніше, проте частково рух відновлено», – заявив Володимир Омелян.

За його словами, на вхід в Азовське море очікують 17 суден, на вихід – 1. Ще 9 суден стоять біля причалів в портах.

Очільник Міністерства інфраструктури зазначив, що розблокування українських портів стало можливим завдяки скоординованим діям української влади, жорсткій та однозначній міжнародній реакції, а також увазі з боку іноземних медіа: «Вчора разом із заступником Міністра оборони України Анатолієм Петренком та керівником Адміністрації морських портів України ми зробили розширену спільну прес-конференцію в порту Маріуполя для іноземних медіа, де розповіли про порушення міжнародного права з бору Російської Федерації, економічні та геополітичні загрози від блокування портів Азову, а також закликали міжнародну спільноту виступити єдиним голосом на захист демократії, миру і свободи в Україні».

Міністр інфраструктури відзначив участь Президента України Петра Порошенка у врегулюванні ситуації на Азові та висловив сподівання, що найближчими днями українські порти буде розблоковано повністю, а наступним кроком стане звільнення українських моряків.

Джерело