Світ 30 травня. Результати дня

Фінішна пряма у битві за Фаллуджу в Іраку, довічний вирок для президента Чаду, справа «Братів-мусульман» в Єгипті, економічний колапс у Венесуелі, скандальний закон в Малайзії, гучна справа в Румунії, бої в Гуті в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Суд у Сенегалі визнав екс-президента Чаду Хіссена Хабре винним у скоєнні злочинів проти людства під час його правління країною та засудив його до довічного ув’язнення. Суд постановив, що у період з 1982 по 1990 роки Хабре був причетний до вбивств опозиціонерів, викрадень людей, сексуального рабства та зґвалтуваннях. Родини жертв його правління привітали рішення суду. Екс-президент Хіссен Хабре був заарештований в Сенегалі після того, як втік з Чаду після військового перевороту. На його батьківщині йому заочно винесли смертний вирок.

– Уряд Малаві повідомив, що через посуху, майже 8,4 млн. людей перебувають на межі голоду.

– Суд в Єгипті визнав лідера організації «Брати-мусульмани» Мухаммеда Бадью та 35 його прихильників винними в організації масових заворушень та провокуванні насилля у липні 2013 року та засудив їх до довічного ув’язнення.

– П’ятеро миротворців ООН загинули та один поранений внаслідок нападу на їх автомобіль групи озброєних людей на півночі Малі неподалік міста Севара.

Америка:

– За даними соціологічних опитувань, у Венесуелі спостерігається гостра нестача більш як 80% продуктів першої необхідності через економічну та політичну кризу.

– У США Лібертаріанська партія висунула кандидатом у президенти колишнього губернатора штату Нью-Мексико Гері Джонсона.

– Найбільший в Латинській Америці авіаперевізник «Latam», німецька міжнародна авіакомпанія «Lufthansa» та компанії «American AirLines», «Air Canada» та «Alitalia» оголосили про припинення всіх рейсів до Венесуели через погіршення економічної ситуації в країні.

Азія:

– Парламент Малайзії схвалив пакет законів про запровадження покарань, передбачених законами ісламу. Зокрема, до них входять побиття камінням, відрубування рук та побиття кийками. За даними експертів, це може посилити міжрелігійне напруження в цій багатоконфесійній державі.

– На півдні Туреччини стався вибух, щонайменше четверо людей загинули. Теракт відбувся у південно-східній провінції Ширнак. Влада підозрює в скоєнні злочину Робітничу партію Курдистану.

Європа:

– Троє українських військових загинули та восьмеро поранені внаслідок військових дій на сході України.

– Військовий суд Варшави в Польщі засудив до 6 років ув’язнення підполковника Збройних сил Польщі за звинуваченням у шпигунстві на користь РФ.

– Прокуратура Румунії висунула звинувачення у хабарництві групі онкологів у складі 77 осіб. Як зазначається у відомстві, лікарі отримували «відкати» від фармацевтичної компанії за те, що виписувати пацієнтам препарати-дженеріки, які ця фірма виробляла. А у 2012 році ця компанія оплатила всім 77 лікарям відпочинок в Індії.

Близький Схід:

– За даними журналістів, у наступальній операції курдів на Ракку в Сирії беруть участь кілька сотень американських бійців спецпризначення. На численних фото та відео матеріалах вони без розпізнавальних знаків, вдягнені у форму курдських бійців самооборони.

– Міністр екології Ізраїлю Аві Габбай оголосив про свою відставку через призначення на посаду міністра оборони право-радикального політика Авігдора Лібермана. Він назвав такий уряд «екстремістським».

– Іракські війська увійшли на територію міста Фаллуджа. Загони іракських військ розпочали зачистку житлових кварталів. Вже кілька годин тривають вуличні бої. Місто обстрілює авіація та артилерія. За оцінками іракської розвідки, міський гарнізон бойовиків «Ісламської держави» налічує близько 1 тисячі осіб. Також у місті перебувають близько 50 тисяч цивільних, яких заблокували там через військові дії. Операція зі звільнення Фаллуджи під кодовою назвою «Знищення тероризму» розпочалася тиждень тому. Фаллуджа – стратегічний транзитний пункт, який поєднує Ірак з Йорданією та Сирією.

– 24 людини стали жертвами серії терактів у передмісті Багдада в Іраку. Відповідальність за вибухи взяла на себе «Ісламська держава». Терористи намагаються відтягнути частину іракських сил від міста Фаллуджа.

– Головний представник сирійських антиурядових сил та член Вищого комітету з переговорів Мухаммед Аллюш оголосив про свій вихід з переговірного процесу через провал між-сирійських перемов. Аллюш ж політичним лідером антиурядової ісламістської організації «Армія Ісламу», яка воює проти сил Асада в провінції Дамаск у союзі з терористами «Джебхат Аль-Нусра» та «Ахрар Аль-Шям».

– У Сирії урядові війська перейшли річку Барада та увійшли у стратегічне містечко Нашабія у східній Гуті в провінції Дамаск. Це селище є одним з останніх оплотів бойовиків «Джебхат Аль-Нусри», «Файлак Аль-Рахман» та «Армії Ісламу» в регіоні. Водночас, в провінції Хомс на півночі 11-а та 13-а танкові дивізії штурмом оволоділи селищем Хувіяс та вибили звідти терористів «Ісламської держави».

– У Сирії у провінції Ідліб в місті Бінніш пролунав вибух у штаб-квартирі терористичної організації «Джебхат Аль-Нусра». Десятки людей загинули. За повідомленням місцевих ЗМІ, двоє смертників підірвали себе всередині будівлі під час наради керівників угруповання.

– Сирійська армія та бойовики з угруповання «Аджнад Аль-Шям» досягли угоди про перемир’я в містечку Муаддамія у західній Гуті в провінції Дамаск. Сирійські війська отримали доступ до міста в обмін на відновлення поставок продовольства.

– 34 людини загинули внаслідок нападу терористів-смертників на загони курдських бійців східніше міста Мосул в Іраку. Серед вбитих один з командирів курдів – видатний генерал Резгар Мухаммед Амін.

Автор