Світ 6 вересня. Результати дня

Дипломатичний конфлікт у Лаосі, заворушення у Габоні, скандал із поставками зброї у Бразилії, теракт у Киргизстані, вибори у Німеччині, цікава знахідка в Ісландії, засудження проповідника у Британії, війна у Сирії та багато іншого.

Африка:

– У Габоні в результаті протистояння між силовиками та демонстрантами загинули троє людей, 105 зазнали поранень. Серед співробітників сил безпеки поранні 67 осіб. Масові заворушення спалахнули після оголошення результатів президентських виборів, перемогу на яких отримав чинний президент Алі Бонго. Опозиція результати не визнала та звинуватила владу у фальсифікаціях. Закликала людей вийти на вулиці. Родина президента керує Габоном вже понад 50 років.

Америка:

– У Венесуелі поліція затримала чотирьох осіб за підозрою у «плануванні державного перевороту». Всі четверо – активісти опозиційних партій. Опозиціонери назвали це «наступом на демократію». Президент Ніколас Мадуро заявив, що вимагатиме позбавлення недоторканності депутатів парламенту, замішаних у «перевороті».

– Федеральна прокуратура Бразилії висунула звинувачення у незаконній поставці зброї в Ємен місцевій компанії-виробнику зброї «Forjas Taurus». Мова йде про 8 тисяч одиниць зброї – насамперед пістолетів та револьверів. За даними прокурорів, озброєння постачалося через єменського посередника Фареса Мухаммеда Хасана Маана. Зброю доправляли до Джибуті, звідки вона й потрапляла в Ємен.

Азія:

– В Австралії розпочався страйк ув’язнених, які вимагають підвищення їм заробітних плат за господарські роботи, яку вони виконують у рамках відбування покарання. Сьогодні вони отримують в день від 4 до 6 доларів. Інтереси в’язнів представляє правозахисна група «Justice Action».

– Президент США Барак Обама прибув з офіційним візитом до Лаосу. Його подорож супроводжувалася скандалом. Президент Філіппін Родріго Дутерте, який мав провести із ним першу для нього зустріч, назвав Обаму «сучим сином» у коментарі журналістам перед відльотом до В’єнтьяну. У відповідь, президент США скасував зустріч. Пізніше, філіппінський лідер вибачився за свою поведінку. Президент Барак Обама став першим американським лідером, який здійснив візит у Лаос. Раніше, американська авіація скинула на цю територію 2 мільйони тон бомб під час В’єтнамської війни. Близько 20 тисяч місцевих мешканців загинули. Під час своєї промови у столиці країни, Обама пообіцяв подвоїти фінансову допомогу Лаосу.

– Дві людини загинули та 8 зазнали поранень внаслідок теракту на півдні Таїланду. Поліція підозрює мусульманських сепаратистів, які багато років добиваються відділення трьох ісламських регіонів на півдні країни.

– Поліція Киргизстану ідентифікувала смертника, який підірвав себе біля входу у посольство КНР у Бішкеку. Ним виявився громадянин Таджикистану Бурхантдін Джамтураєв. ЗА даними поліції, він був завербований терористами «Ісламської держави» у Туреччині. Воював у Сирії, де й отримав наказ на організацію теракту – від уйгурських бойовиків у складі ІД.

Європа:

– Аеропорт Лондон-Сіті призупинив роботу через протести учасників руху «Життя темношкірих важливі», які зайняли єдину злітну смугу.

– Міністерство фінансів РФ повідомило, що за серпень 2016 року обсяг Резервного фонду Росії скоротився на 470 млрд. рублів та сягнув 2 трлн. рублів.

– В Азербайджані державне видання відмовилося продовжувати випускати опозиційну газету «Азадлиг», посилаючись на «складну фінансову ситуацію».

– У Британії суд ув’язнив на 5 років відомого радикального проповідника Анджема Чоударі за підтримку терористичної організації «Ісламська держава». Його визнали винним у порушенні акту про тероризм, ухваленого у 2000 році. Він своєї вини не визнає. Раніше, він неодноразово закликав Британію визнати «халіфат» терористів ІД та пропагував їх ідеї серед своєї 32-тисячної аудиторії.

– Прем’єр-міністр Баварії та союзник канцлера ФРН по партійному блоку Хорст Зеехофер закликав Ангелу Меркель змінити політичний курс відносно мігрантів. Таку заяву лідер Християнсько-соціального союзу оприлюднив після поразки партії Меркель на регіональних виборах у землі Мекленбург-Передня Померанія. Там перемогу отримали соціалісти, набравши 30% голосів. За ними із результатом у 20% йдуть правопопулісти та прихильники анти-іммігрантської політики з партії «Альтернативна для Німеччини». Партія Меркель посіла лише 3 місце.

– В Ісландії група мисливців знайшла меч вікінгів 10 століття. Попередньо – його вимило на берег під час повені. Вони передали артефакт Агентству з культурного спадку Ісландії.

– Суд німецького міста Бонн, де розташована штаб-квартира Міжнародного параолімпійського комітету, не дозволив російським спортсменам брати участь у Паралімпійських іграх у Бразилії.

Близький Схід:

– Сирійська армія відбила другу масовану атаку бойовиків радикального угруповання «Джунд Аль-Акса» та їх союзників у провінції Хама. Ісламісти наступали по лінії фронту Каукаб-Атшан-Маан-Сауран. Вони загрожують захопити авіабазу сирійських ВПС біля провінційного центру Хама. Урядові сили відкинули бойовиків. За даними місцевих ЗМІ, 65 ісламістів були знищені у боях. Ліквідовано 3 танки та один БМП бойовиків.

– У гірському регіоні Калямун в провінції Дамаск у Сирії спалахнули бої між терористичним угрупованням «Ісламська держава» та їх ворогами з ісламістських груп «Ахрар Аль-Шям», терористичної організації «Джебхат Аль-Нусра» та бойовиків з колишньої «Вільної Сирійської Армії».

– Турецька армія та про-турецькі ісламісти захопили понад 8 населених пунктів на півночі провінції Алеппо у Сирії. Двоє турецьких військових загинули та два турецькі танки знищені у боях з терористами «Ісламської держави».

– Сирійська армія відбила масований наступ бойовиків коаліції «Армія завоювання» на південних околицях міста Алеппо. Урядові війська відкинули сили ісламістів та розпочали контрнаступ у напрямку міста Хан-Туман – головної фортеці бойовиків біля Алеппо. Водночас, урядові війська розпочали штурм кварталу Аль-Рамусана південному заході міста та взяли під контроль адміністративні будівлі. Метою операції є розширення буферної зони навколо щойно відбитих в ісламістів територій, які дозволили знову взяти в блокаду східні квартали Алеппо.

Автор