Євроінтеграційний дайджест – 12.11.2018

«Євроінтеграційний дайджест» від команди Офісу Віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, а також проекту Association4U.


ХРОНІКИ УГОДИ
Звіт ЄС: Україна досягла важливого прогресу у реформах, але слід зробити більше – особливо, у судовій сфері та боротьбі з корупцією

Минулого тижня Україну відвідав Комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган. Під час свого перебування у Києві він зустрівся з Президентом України Петром Порошенком, Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, Міністром закордонних справ Павлом Клімкіним і директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником. Головною метою візиту було обговорення прогресу у здійсненні реформ і впровадження Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

На зустрічі з Володимиром Гройсманом Єврокомісар представив новий регулярний звіт про виконання Угоди про асоціацію. Документ, підготовлений Європейською службою зовнішньої дії та Європейською комісією, містить оцінку прогресу, якого Україна досягла в рамках Угоди про асоціацію минулого року. «Українська влада здійснює важкі, але результативні реформи за вкрай тяжких обставин. Результати цих реформ приносять чіткі вигоди українському народові: у 2017 році загальна торгівля між ЄС та Україною зросла на 24%, відкриваючи нові ринки для українського бізнесу. Також понад півмільйона українських громадян здійснили подорожі до ЄС, скориставшись безвізовим режимом. У рамках програми Erasmus+ відбулося понад 7200 академічних обмінів. Європейський Союз і надалі супроводжуватиме та допомагатиме українській владі впроваджувати реформи, яких вимагає український народ. Також ЄС продовжить повністю підтримувати незалежність, територіальну цілісність та суверенітет України», – наголошує Висока представниця ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні. Ознайомитися зі звітом можна за посиланням.

🇺🇦🇪🇺 Зустрівся з Комісаром ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнесом Ханом. Україна стане частиною Європи, яка зміцнить ЄС. Тож нам потрібні нові, нестандартні форми співпраці та підтримки – не в подарунок, а заради спільного і стабільного майбутнього.-Ukraine will become a part of Europe which will strengthen the EU. So we need new, nontypical forms of cooperation and support – not as a gift, but for the sake of common and stable future. These are the things we discussed with European Commissioner Johannes Hahn.

Gepostet von Volodymyr Groysman am Freitag, 9. November 2018

Детальніше EUD
09.11.2018

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА
Федеріка Моґеріні: Євросоюз не визнає «вибори» бойовиків на Донбасі

«ЄС засуджує «вибори» у так званих «Луганській Народній Республіці» та «Донецькій Народній Республіці», оскільки вони суперечать міжнародному праву, підривають зобов’язання сторін за Мінськими угодами та порушують суверенітет і законодавство України», – наголосила Високий Представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні у своїй заяві.

«Ми очікуємо, що Російська Федерація максимально ефективно використає свій значний вплив на сепаратистів, яких вона підтримує. Положення Мінських угод повинні бути негайно виконані в повному обсязі, включно з повним припиненням вогню та відведенням важкого озброєння, з метою створення необхідних умов для перехідного процесу шляхом проведення місцевих виборів, передбачених цими угодами», – зазначила Високий Представник від імені ЄС.
Детальніше
10.11.2018

У Києві відбулася міжнародна конференція «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед»

Минулого тижня в столиці відбулася дводенна Міжнародна конференція «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед» в рамках Платформи Україна-НАТО з вивчення досвіду протидії гібридній війні. На заході виступили понад 40 українських та іноземних спікерів, серед яких високопосадовці, дипломати, експерти, лідери думок світового масштабу. Відкрив конференцію Президент України Петро Порошенко. «Я дуже добре розумію, чому міжнародна конференція, присвячена урокам гібридного десятиліття, проходить саме тут, у Києві. Тому що Україна має великий досвід у боротьбі з гібридними атаками Російської Федерації, яким українці готові ділитися зі світом», – зазначив Президент.

«До 2014 року ми заспокійливо думали, що світ навколо нас є мирним та дружнім. Ми нехтували ознаками біди, що наближалася. Переживши агресію, окупацію частини території, брутальні дезінформаційні кампанії, кібератаки, ми вже не маємо ілюзій щодо масштабу викликів, які стоять перед нами. Хочу вірити, що й інші країни євроатлантичного простору зрозуміли – демократичний світ зіткнувся з безпрецедентною з часів холодної війни загрозою, і необхідні скоординовані дії для її протидії», – наголосила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, виступаючи на конференції.

Довідково. Метою конференції «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для руху вперед» стало підбиття підсумків першого десятиліття гібридної війни та розробка рекомендацій для ефективної спільної протидії гібридним загрозам. Українські й іноземні урядовці та експерти обговорили спільні підходи до питань безпеки в політичному, військовому, інформаційному вимірах гібридної війни. Конференція ініційована Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та організована в рамках Платформи Україна-НАТО з вивчення досвіду протидії гібридній війни, заснованої у 2016 році. Детальніше
Більше інформації про конференцію та відео виступів українською мовою читайте на сторінці Офісу Віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за хештегом: #HybridDecade

07.11.2018

ДОПОМОГА
Президент України зустрівся з Віце-президентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом

Під час візиту до Гельсінкі для участі у Конгресі та Саміті Європейської народної партії Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Віце-президентом Європейської Комісії з питань євро та соціального діалогу, фінансової стабільності, фінансових послуг та Союзу ринків капіталу Валдісом Домбровскісом.
Глава Української держави та Віце-президент Європейської Комісії обговорили стан реалізації Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди між Україною та Європейським Союзом щодо Четвертої програми макрофінансової допомоги Україні в обсязі 1 мільярд євро. Під час зустрічі було зазначено, що Україна максимально швидко реалізує взяті на себе зобов’язання в рамках згаданих угод і на сьогодні завершується виконання всіх 6 умов для отримання першого траншу допомоги (500 млн євро) та очікується позитивна оцінка Європейської Комісії.
Детальніше
08.11.2018

Парламент ратифікував Меморандум про надання 1 млрд євро макрофінансової допомоги

Верховна Рада України ратифікувала Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом щодо отримання Україною макрофінансової допомоги від ЄС у сумі до одного мільярда євро. Меморандумом визначено, що макрофінансова допомога може бути надана Україні двома траншами по 500 млн. євро кожний. Період між наданням першого та другого траншів складе не менше 3 місяців.
Детальніше
08.11.2018

Єврокомісар Йоганнес Ган підписав нову програму підтримки Донбасу

Європейський Комісар з Європейської політики сусідства і перемовин про розширення Йоганнес Ган і постійний представник Програми розвитку ООН в Україні Оснат Лубрані підписали угоду про Програму Євросоюзу з підтримки Сходу України на 50 млн євро. Мета ініціативи – зміцнити безпеку в громадах та соціальну згуртованість і підтримати економічне відновлення громад, які постраждали від російської агресії. Також вона сприятиме подальшому впровадженню реформ у сфері децентралізації та охорони здоров’я на підконтрольних Україні частинах Донецької та Луганської областей. За словами Йоганнеса Гана, «підтримка України у розбудові стабільних демократичних інституцій та зростання заможності є одним із пріоритетів європейської політики сусідства. Ми впевнені: цей проект зробить успішний та вагомий внесок задля досягнення такого результату».
Детальніше EUD

Німеччина передала українським рятувальникам обладнання на 650 тисяч євро

Німеччина передала Державній службі України з надзвичайних ситуацій обладнання для сфери цивільного захисту загальною вартістю 653 тисячі євро. У рамках проекту міжнародної технічної допомоги уряду ФРН «Посилення потенціалу України у сфері цивільного захисту» відбулася передача п’яти комплектів ІТ-обладнання для навчальних аудиторій підготовки фахівців, а також системи візуального сканування небезпечних хімічних газів у повітрі. Посол Німеччини в Україні Ернст Райхель зазначив, що передача обладнання відбулося в рамках проекту міжнародної технічної допомоги уряду ФРН, а загальна сума переданого обладнання становить 653 тисяч євро.
Детальніше
10.11.2018

Україна і Німеччина підписали угоду про соціальне забезпечення

Україна і Німеччина підписали угоду про соціальне забезпечення, яка координує соціальний захист, зокрема, в галузі державного пенсійного страхування і страхування у разі нещасного випадку. Угода містить регулювання щодо уникнення подвійного страхування в обох країнах. Так для працівників, а також їхніх роботодавців, головним чином, діють норми законодавства тієї держави, в якій фактично здійснюється трудова діяльність. Для працівників, які тимчасово задіяні в іншій країні, зазначається, що вони можуть залишатися інтегрованими в систему соціального страхування тієї країни, де вони працювали до того. Крім того, Угода передбачає необмежений переказ пенсій в іншу Договірну державу (принцип експорту виплат). Таким чином, ця Угода розроблена за принципами, які також чинні всередині Європейського Союзу. Для остаточного набуття чинності після підписання необхідним є ще схвалення парламентами в обох країнах.
Детальніше
07.11.2018

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ПРО АСОЦІАЦІЮ УКРАЇНА – ЄС
КУЛЬТУРА
У Києві відбувся другий Міжнародний форум «Креативна Україна»

Подія, на яку у культурному середовищі чекали майже рік, об’єднала представників влади, креативного бізнесу, громадських установ і проектів, експертів з України, Великої Британії, Бельгії, Італії, Данії, Португалії та Польщі. У заході взяли участь Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Міністр культури України Євген Нищук, Голова Представництва ЄС в Україні, Надзвичайний і Повноважний Посол ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі, представники європейських міністерств культури та посольств країн ЄС і Східного партнерства. «Одним з найефективніших компонентів культурної політики є креативність. І, дійсно, саме креативність є двигуном ключових реформ Уряду. Це можливість самореалізації, вивільнення творчого потенціалу і, зрештою, перетворення його в конкретні економічні здобутки і переваги. Це інструмент для пошуку інноваційних рішень, творення спільного майбутнього, ефективного використання усього розмаїття надбань та ресурсів нації», – наголосив  Міністр культури України Євген Нищук, відкриваючи форум.
Довідково. Форум «Креативна Україна» є платформою для політично-експертного обговорення з метою формування державної політики у сфері культурних і креативних індустрій.
Детальніше
Добірка відео форуму

АНОНС
Лекція «Медіаграмотність: як не загубитися в інфосвіті?»

15 листопада відома українська медіаекспертка та докторка психологічних наук Любов Найдьонова проведе лекцію «Медіаграмотність: як не загубитися в інфосвіті?».

Лекція входить до проекту Міністерства інформаційної політики, Київського молодіжного центру та Офісу Ради Європи в Україні «Youth MediaLab»,  що спрямований на розвиток молодіжної медійної культури.

Захід відбудеться в приміщенні АртХаб «Укрінформу» за адресою вул. Богдана Хмельницького,8 (ст. м. «Театральна»).

Для участі необхідно зареєструватися за посиланням.

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Тижневий анонс подій у Європейському Союзі та Україні
Макроекномічний моніторинг всіх сфер економіки за жовтень 2018
Свіжий огляд торговельних новин жовтня у новому Моніторингу сприяння торгівлі 
«Як спрощення міжнародної торгівлі підняло Україну у рейтингу Doing Business»
Дослідження: Як бачать євроінтеграцію одесити та херсонці?

6 листопада відбулася презентація дискусійної записки «Менше слів, більше справ: як утримати Південь України на шляху євроінтеграції?» від Центру «Нова Європа». Презентацію було присвячено темі євроінтеграційних настроїв серед мешканців Одеси та Херсона.
Записка була підготовлена на основі проведених публічних дискусій, а також серії інтерв’ю з представниками місцевих громад Одещини та Херсонщини. В рамках проведеної роботи враховані політичні, безпекові та економічні особливості двох областей. З повним текстом дискусійної записки можна  ознайомитися за посиланням.
Детальніше

МОЖЛИВОСТІ
Всеукраїнський конкурс журналістських робіт на тему децентралізації 2018 року

Мінрегіон втретє проводить щорічний Всеукраїнський конкурс журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади». Постійними партнерами Міністерства у питаннях проведення Конкурсу є Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» та ГO «Інтерньюз-Україна». Мета конкурсу – підвищити рівень обізнаності людей про реформу та урізноманітнити мотиваційні ресурси для журналістів регіонального рівня, що спонукатимуть до висвітлення процесу децентралізації в Україні. До участі у конкурсі приймаються матеріали за чотирма номінаціями: онлайн-публікація, стаття (в друкованому ЗМІ), радіоматеріал, відеоматеріал.
Детальніше

Тендер на виробництво соціального відеоролика

ГО «Інтерньюз-Україна» оголошує тендер на виготовлення соціального відеоролика на тему відповідальності за долю країни під час виборів. Хронометраж: 30-60 секунд – коротка (телевізійна) версія, до 2 хвилин – довша версія для інтернету. Заявки на участь у тендері приймаються до 16 листопада 2018 року.
Детальніше

Можливість для аспірантів і молодих вчених, що працюють з темами ЄС – Східного партнерства

Українська Асоціація викладачів та дослідників європейської інтеграції, Асоціація досліджень ЄС Молдови, Асоціація досліджень ЄС Грузії запрошують взяти участь у міжнародній освітній ініціативі: «AКАДЕМІЯ ЄС-СХІДНЕ ПАРТНЕРСТВО», що відбудеться в м. Київ 11-15 лютого 2019 р. за підтримки Програми ЄС напряму ім. Жана Моне у рамках проекту 599865-EPP-1-2018-1-UA-EPPJMO-PROJECT. «Академія ЄС-Східне партнерство» покликана актуалізувати знання учасників про стан відносин ЄС-Східне партнерство та слугувати високоякісним ресурсом з євроінтеграційної тематики для аспірантів і молодих вчених у їхньому професійному розвитку.
Детальніше

Всеукраїнський конкурс журналістських матеріалів «Медична та освітня реформи: міфи, правда та виклики»

Конкурс проводиться у рамках проекту «Медіашкола з Децентралізації. Курс ІІ», що здійснюється Центром політичних студій та аналітики «Ейдос» за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей  на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Переможці конкурсу отримають сертифікати на закупівлю техніки необхідної для журналістської діяльності.
Детальніше

Джерело

Автор