Світ 1 вересня. Результати дня

Битва за Хаму в Сирії, спалах насилля у Габоні, сутички у ДРК, масові демонстрації у Венесуелі, ув’язнення відомого хакера у США, масові арешти у Пакистані, чистки у турецькій армії, нові санкції проти РФ та багато іншого.

Африка:

– У Габоні спалахнули збройні сутички між силовиками та прихильниками опозиції після оголошення результатів президентських виборів. ЦВК оголосила переможцем чинного главу держави – Алі Бонго. Його головний суперник – лідер Партії національної єдності Жан Пінг не набрав всього 1,7% голосів. Він звинуватив владу у фальсифікаціях. Згодом на вулиці вийшли тисячі людей. Вони вимагали перерахування голосів. Протести переросли у сутички. Демонстранти підпалили будівлю парламенту. Щонайменше 2 людей загинули та 19 поранені. Поліція відкрила вогонь по демонстрантах. Франція та США закликали до спокою та діалогу. Алі Бонго керує країною з 2009 року. Він успадкував владу від свого батька, який був при владі 42 роки.

– У Демократичній Республіці Конго сталися сутички між опозицією та силовиками. Противники влади протестували проти рішення відкласти проведення президентських виборів та продовжити мандат президента Джозефа Кабіли.

– В Анголі та Конго спалахнула епідемія жовтої лихоманки. Понад 6 тисяч людей інфіковані. ВООЗ закликала запровадити карантин та перевела свої лабораторії на режим посиленої роботи – щоб прискорити виробництво вакцини.

Америка:

– У Венесуелі опозиція влаштувала масштабну антиурядову ходу. Учасники мітингу вимагали проведення референдуму про відставку президента Ніколаса Мадуро, якого вони звинувачують у розвалі національної економіки. Натомість, прихильники влади провели свій мітинг біля президентського палацу в Каракасі. Напередодні ходи, поліція затримала кількох опозиціонерів.

– Після зустрічі із кандидатом у президенти США Дональдом Трампом, президент Мексики Енріке Пенья Ньєто заявив, що його країна ніколи не платитиме за будівництво стіни на кордоні із США.

– Директор компанії «Apple» Тімоті Кук розкритикував рішення Єврокомісії про накладення штрафу в 14 млрд. євро на компанію за ухилення від сплати податків на користь влади Ірландії та назвав його «політичним».

– У США до 4 років ув’язнення засудили відомого хакера – громадянина Румунії Марселя Лехеля Лазара, який ховався під ніком «Guccifer». З 2013 року він здійснював цілеспрямовані атаки на відомих американських політиків з метою проникнення до їх електронної пошти та викрадення приватної інформації. У числі його «жертв» – колишній президент Джордж Буш-молодший, колишній держсекретар США Колін Пауелл, кандидат у президенти США Хіларі Клінтон.

– Американська ракета «Falcon 9» компанії «SpaceX» вибухнула під час невдалої спроби зльоту на космодромі Канаверал у штаті Флорида. Ніхто не постраждав під час аварії.

Азія:

– Пакистан оголосив про відновлення роботи кількох прикордонних КПП після того, як їх закрили два тижні тому через протести афганців проти пакистанців.

– Уряд Таїланду заявив, що відновить мирні переговори із мусульманськими сепаратистами, що воюють проти урядових сил на півдні країни. Перший раунд перемов відбувся у Малайзії на початку року.

– 820 військовослужбовців сухопутних військ та ВМС Туреччини були звільнені з посад через причетність до опозиційного руху «Хизмет» проповідника Фетуллаха Гюлена та до невдалого перевороту 17 липня.

– Прем`єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим заявив, що Анкара не змінить своє антитерористичне законодавство для завершення угоди про лібералізацію віз з ЄС.

– Президент Європарламенту Мартін Шульц прибув до Туреччини на зустріч із президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.

– В Узбекистані мобілізували комунальні служби у центральних районах Ташкента. Деякі ЗМІ анонсували поховання президента Іслама Карімова.
– Близько 3 сотень осіб заарештовані на території Пакистану. Серед них – громадяни Сирії. Їх підозрюють у зв`язках з «Ісламською державою». Пакистанська армія заявила, що придушила рух терористів всередині країни.

– Нова Зеландія оголосила попередження через цунамі після потужного землетрусу в океані. Частина прибережних зон евакуйована.

Європа:

– США розширили санкції проти Росії у зв’язку з агресією проти України. Під санкції потрапили 17 осіб та 20 компаній. Передусім, сюди потрапили компанії-підрядники проекту будівництва Керченського мосту у Криму та кілька дочірніх підприємств «Газпрому».

– Печерський райсуд Києва видав дозвіл на арешт міністра оборони РФ Сергія Шойгу у справі про провокування війни на сході України.
– Швейцарська прокуратура розпочала антикорупційне розслідування проти колишнього відомого футболіста, а нині – функціонера ФІФА Франца Беккенбауера у справі про надання Німеччині права проведення чемпіонату світу з футболу у 2006 році.

– У чеченському місті Беслан у Росії поліція затримала групу людей під час панахиди за загиблими у теракті 12 років тому. Люди звинувачували російську владу у загибелі людей та вимагали розслідування. Як відомо, терористичний напад на школу №1 у Беслані стався 1 вересня 2004 року. Група терористів взяла у заручники понад тисячу дітей, їх батьків та вчителів і тримала їх два дні у замінованій спортивній залі. Згодом російські силовики розпочали штурм будівлі. Під час стрілянини та вибухів загинули 314 людей.

– Міжнародний олімпійський комітет оголосив про дискваліфікацію ще двох спортсменів через порушення антидопінгових норм. Зокрема, медалі заберуть у 33-річної кубинської чемпіонки з метання дисків Яреліс Барріос. Також дискваліфікували зі спорту катарського легкоатлета Самуеля Френсіса. Напередодні, МОК забрав медалі та дискваліфікував російських важкоатлетів Надію Євстюхіну та Марину Шаінову, а також російську чемпіонку з бігу Тетяну Фірову. Всі вони мали медалі пекінської Олімпіади-2008.

Близький Схід:

– Авіакомпанія «British Airways» відновила рейси до Ірану, вперше після послаблення санкцій. Авіарейси були припинені у 2012 році.

– У Сирії у регіоні Східна Гута в провінції Дамаск урядові війська вибили бойовиків коаліції «Армія Ісламу» з території поселення Тель Савван та оточили стратегічну висоту Тель Курді. Тепер в них з`явилася можливість оточити стратегічне місто Дума – штаб-квартиру ісламістів під Дамаском.

– Легендарний генерал-майор Сухейль Аль-Хасан та його елітний підрозділ «Сирійські Тигри» прибув на передову на північ провінції Хама допомогти відбити наступ джихадистів на християнські міста Маан та Мхарда. Сирійська армія розпочала масований контрнаступ та відбила в ісламістів містечко Маардіс. У бою був ліквідований один з лідерів ісламістів Абу Ахмад Наїф.

– Сили терористів «Ісламської держави» пішли у наступ на позиції про-турецьких бойовиків та турецької армії на півночі Сирії. За кілька годин боїв вони відбили в турецьких військ шість населених пунктів західніше міста Джараблус.

– Сили Асада прорвали оборону бойовиків «Армії завоювання» у місті Алеппо та встановили контроль над територією технічного училища на півдні міста. У ході бойових дій їм вдалося прорватися до військової академії. Захоплення цих будівель дозволить відновити блокаду підконтрольних ісламістам кварталів Алеппо.

Автор