Щодо позиції МЗС України стосовно обрання нового Генерального секретаря Ради Європи

У Раді Європи розпочато процес відбору кандидатів на посаду нового Генерального секретаря Організації.

Згідно з встановленою процедурою, відібрані Комітетом Міністрів РЄ кандидатури будуть передані на розгляд Парламентської асамблеї Ради Європи, яка шляхом голосування має обрати нового Генерального секретаря на своїй червневій сесії у 2019 році.

У зв’язку з початком процесу виборів Україна довела до членів Комітету Міністрів РЄ своє бачення, того, яким критеріям має відповідати людина, що очолить організацію у складні для неї часи. Ці підходи полягають у такому:

Стосовно обрання нового Генерального секретаря Ради Європи (укр)

On the election of the new Secretary General of the Council of Europe (eng)

Sur l’élection du nouveau Secrétaire Général du Conseil de l’Europe (fr)

Джерело

 

Додатково: Генеральний секретар Ради Європи — адміністративний орган Ради Європи, один з чотирьох головних органів організації (на додаток до Комітету міністрів, Парламентської асамблеї та Конгресу місцевих і регіональних влад Європи).
Генеральний секретар несе відповідальність за повсякденне функціонування організації. Функції допомагає виконувати персонал з більше ніж тисячі співробітників. Строк повноважень Генерального секретаря становить 5 років.
29 вересня 2009 р. Генеральним секретарем Ради Європи на п’ятирічний строк обрано Торбйорна Ягланда (Норвегія), одним з ключових напрямків діяльності якого є реалізація процесу реформування організації. Т.Ягланда було переобрано Генсеком РЄ на другий термін у червні 2014 року.

Автор