Москву в ПАРЄ не повернули

Дмитро Вовнянко

Парламентська асамблея Ради Європи відмовилася голосувати за зміну санкційних правил проти Російської Федерації і відклала рішення цього питання на наступний рік. Титанічна праця українських дипломатів і представників України в ПАРЄ завершилася успішно. Хоча підстави непокоїтися були, й чималі.

Парламентська асамблея ради Європи позбавила російську делегацію права голосу, а також ввела низку інших обмежень у 2014 р. – за анексію Криму і вторгнення на Донбас. У відповідь Москва від 2017 р. припинила платити членський внесок у бюджет Ради Європи – йдеться про 11 мільйонів євро. Росія наполегливо силиться повернути право голосу в ПАРЄ. Цей крок переважно іміджевий – зняття обмежень на російську делегацію в ПАРЄ Москва розглядає як перший крок для зняття європейських санкцій, які, попри байки Кремля, по російській економіці б’ють добряче.

Треба зазначити, що і серед європейських депутатів єдності нема – і ситуація для України виглядала аж ніяк не сприятливою. По-перше, в Європі не бракує сил, які мріють про зняття з Росії усіх санкції. По-друге, серед європейських депутатів не бракує й прибічників «відкритого діалогу», політиків, які виступають за толерантне ставлення до Росії. Мовляв – треба ж розмовляти, треба ж якось знаходити взаємні компроміси…

Складно сказати, до якої з груп відносити президента ПАРЄ Турбйорна Ягланда, але саме цей пан виступив практично захисником російських інтересів. Пан Ягланд намагався проштовхнути ідею, ніби асамблея взагалі не мала права позбавляти російську делегацію голосу, і ніби ПАРЄ зловживала своїми повноваженнями. До речі, здобув протилежний результат. Такі заяви нечувано збурили більшість членів ПАРЄ.

До речі, не все гаразд було і з українською делегацією. Треба віддавати належне – депутати від націонал-патріотичного крила (БПП, «Батьківщина», «Самопоміч») на якийсь час забули про свої розбіжності і виступили єдиним фронтом. Депутати ж від Оппоблоку залишилися вірними собі і послідовно працювали на Москву. Особливо старався Вадим Новінський.

Москва на цьому тлі поводилася у своїй звичній манері – шантажем і погрозами. Російська делегація поставила себе в позицію, ніби їй повернення до Ради Європи не дуже й потрібне. Москва зажадала зміни регламенту, аби санкцій можна було накладати не простою більшістю, а 2/3 голосів. Але й це не все. Москва почала відверто шантажувати Парламентську асамблею взагалі виходом з Ради Європи, а для останньої це неприпустимо з багатьох внутрішніх чинників.

На такому тлі недивно, що голоси «за» і «проти» повернення Росії в ПАРЄ розділилися навпіл. Неприємним сюрпризом для України була позиція депутатів з Німеччини, які більшістю виступили за повернення Москви.

До чого я все це розповів? Та для того, аби було зрозуміло, у наскільки складній ситуації знаходилася українська делегація, і наскільки важким був здобутий нею результат.

Чим відповіла на виклики делегація України? Наполегливою працею. Протягом засідання 9 жовтня виступили: Ганна Сотник («Самопоміч») – нагадала, що Росія давно не визнає рішення Європейського суду з прав людини, а отже розповіді, ніби повернення РФ дасть змогу росіянам захищатися в ЄСПЛ – міф; Сергій Соболєв («Батьківщина») – що в РФ немає опозиції і Держдума повністю відповідальна за анексію Криму та вторгнення на Донбас; Ірина Геращенко (БПП) – нагадала про в’язнів Кремля, Сенцова, Балуха тощо; Володимир Ар’єв (БПП) та Владислав Голуб (позафракційний) – нагадали про невиконання Кремлем резолюції по малайзійському Боїнгу. Нарешті, Олексій Гончаренко продемонстрував рукавички хімзахисту і нагадав, що спілкуючись з росіянами треба мати такі самі – бо отруять. І всі українські парламентарі нагадували про принципи формування Ради Європи, про європейські цінності…

І добилися свого – справили враження на більшість членів ПАРЄ. Президент Ягланд кинувся на трибуну і почав виправдовуватися. Висловилися чимало європейських депутатів. Особливо категоричні були британці – вони цілком відверто заявили, що «таким державам (РФ) не місце в наших лавах».

Простіше, Москва здобула результат, протилежний очікуваному. Замість повернення Росії прозоро натякнули: підеш з ради Європи – пісеньку «Дорожна» тобі виконають всією ПАРЄ. І це – дуже загрозливий дзвіночок.

Результат – під час голосування 79 членів ПАРЄ з 99 були проти повернення Росії права голосу. Таким чином в Європі для Росії все залишилося як і було, за умови, що санкції попередні продовжують «смішити Іскандери», а санкції нові потроху – та впроваджують.

У Держдумі РФ це рішення ПАРЄ вже назвали русофобським. Власне – хто б сумнівався?

Автор