Робоча поїздка Президента до Львівської області (фото, відео)

Вітання учасникам та організаторам 25-го Форуму видавців у Львові

Шановні друзі!

Щиро вітаю учасників 25-го – ювілейного – Форуму видавців, що став знаковою культурною подією України та Європи. Воок Forum Lviv відкриває нові можливості для вільного спілкування авторів, видавців, книгорозповсюджувачів і поціновувачів друкованого слова.

Ринок свободи – наскрізна тема, яку репрезентує цьогорічний Форум, – дуже влучно відображає зміст самого заходу та є надзвичайно актуальною для України. Адже протягом усіх років незалежності ми плекаємо ідею свободи як основоположну цінність могутньої і вільної української держави та її громадян. Однак у нинішніх реаліях, у контексті російської агресії, що загрожує суверенітету України і становить смертельну небезпеку для майбутнього об’єднаної Європи, вона набула особливого смислу. Останнім часом ми остаточно усвідомили, чого вартує наша свобода і якою ціною ми відвойовуємо право жити у вільній демократичній країні.

Висловлюю щиру вдячність організаторам за багаторічну віддану працю. Переконаний, що цьогорічний Форум продемонструє унікальну програму читань, публічних розмов і заходів, які сприятимуть активному розширенню вітчизняного видавничого простору, міжнародних культурних зв’язків і реалізації креативних ідей у книговидавництві.

Бажаю всім міцного здоров’я, життєвої наснаги, невичерпної енергії, продуктивної роботи та нових творчих досягнень.

Петро ПОРОШЕНКО

Джерело

Програма 25 Book Forum

 

Виступ Президента України на відкритті 25-го Форуму видавців у Львові

Урочисте відкриття XXV Форуму видавців

Цього року Форум Видавців оновився і став Book Forum Lviv. В новій назві – нова амбіція, заявка на створення активного культурного перехрестя у Центральній Європі. Впевнений, Форум і надалі буде реалізовувати свою місію – гуртувати людей, здатних генерувати і сприймати нові ідеї.Якщо раніше ми говорили: головне, що загрожує українському книговидавництву, – це те, що українці купують російську книгу, то сьогодні цього вже немає. Ми перейшли цей Рубікон, і сьогодні у своїй державі ми будемо читати свої книжки, своєю мовою.Нам потрібне законодавче врегулювання всіх питань, пов’язаних зі статусом української мови як державної. Українська мова має всюди звучати на повний голос. Держава буде підтримувати українське книговидавництво!

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 19. September 2018

 

Слава Україні!

Шановні друзі!

Щиро вітаю організаторів, учасників та гостей нашого 25-го, ювілейного, Форуму видавців у славетному, в одному з улюблених моїх міст – місті Лева, що вже став знаковою книговидавничою та загальнокультурною подією України, подіє не лише України, а й усієї Східної Європи.

25 років! Невже вже двадцять п’ять. Це досить поважний вік для літературного фестивалю, враховуючи, що час його становлення припав на період глибоких економічних і соціальних, спочатку криз, а потім  перетворень, які переживала Україна за усі роки незалежності.

Символічним є саме місце проведення Форуму видавців, адже українське книговидання почалось ще у ХV столітті із відкриття перших друкарень саме у Львові. З тих часів Львів став в Україні містом із широко відчиненими воротами для європейської культури.

Змінюється Україна, змінюється і наш форум. Цього року він  оновився і став Book Forum Lviv. Це не просто нова назва – це нова амбіція, заявка на створення активного культурного перехрестя у Центральній Європі. Я дуже тішуся, дуже радію цьому. Це абсолютно прекрасно. Адже представлення книги – це завжди об’єднання людей. Впевнений, що Форум і надалі буде реалізовувати свою місію – гуртувати людей, здатних генерувати і сприймати нові ідеї, поширювати поле культури, і змушувати нас думати про сенси нашого життя в світі, що вічно змінюється.

Не менш важливо, що Форум утвердився як платформа української культури, яка покликана популяризувати твори вітчизняних письменників та книговидавництва в нашій державі, а також репрезентувати, і саме з цим пов’язана нова назва, репрезентувати Україну і українське в світі.

Мені надзвичайно приємно, що з кожним роком книжковий ярмарок розширює рамки свого існування. У дні його проведення  Львів перетворюється на єдиний літературний простір, який збирає все більшу кількість вітчизняних та зарубіжних авторів, інтелектуалів, художників, культурних діячів, видавців і книгорозповсюджувачів і багатьом іншим, яким просто цікава українська книга.

Якщо раніше, в тому числі і у Львові, ми говорили про те, що головне, що загрожує українському книговидавництву – це то, що українці купують російську книгу.

Сьогодні цього вже немає. Ми перейшли той рубікон. Ми сьогодні в своїй державі будемо читати свої книжки на своїй мові!

Вадливо згадати ще один вимір вашої роботи. Українське книговидання стало надзвичайно важливою  складовою інформаційної сфери. Російська агресія і гібридна війна,  розв’язана проти нас, перетворила свідомість українських громадян на  ключову арену протиборства.

Сила та міць нашої держави не лише в чисельній армії, високооснащених Збройних Силах та розвиненій економіці, але я твердо переконаний – сила і міць нашої держави в українській книзі, українському кіно, в українській музиці, в українських піснях, і головне – в українській мові.

Сьогодні агресор використовує найновіші технології впливу на свідомість українських громадян. Ці технології спрямовані на розпалювання національної і релігійної ворожнечі, пропаганду агресивної війни, порушення суверенітету і територіальної цілісності України.

Саме тому наш з вами спільний обов’язок усіма можливими засобами захистити українське суспільство від дезінформації та деструктивної пропаганди Кремля.

І більше того, не зустрічаючи належного опору, Кремль розширює фронти гібридної війни. Найдалекоглядніші політики, громадські діячі, журналісти, в тому числі і ті, чиї книги присутні на Форумі, говорять про гібридну війну Росії проти Євросоюзу. Кремль хоче знищити європейську єдність, європейську солідарність і  європейську ідентичність. І один із засобів для цього – поширення фейків про Україну.

Якими б вони не були. Починаючи про «їхтамнєт» і закінчуючи про нібито українську ракету, яка збила малайзійський Боїнг. Україну, яка платить найвищу ціну життям своїх героїв, захищаючи східний кордон Європи. Наш з вами обов’язок –  не допустити дискредитації України. Наш з вами  обов’язок – боротися з російською пропагандою в всередині Україні, з російською пропагандою в Європі і в усьому світі.

Щоб перемоги нам потрібно зміцнювати засади нашої  державності. Що є однією з засад нашої державності  – це є українська мова.

Перед нами стоїть важливе завдання забезпечення розвитку і функціонування української мови  – мови як державної в усіх сферах суспільного життя і на всій території України, посилення ролі української мови як консолідуючого фактору в українському суспільстві як засобу зміцнення державної єдності.

Саме на це був спрямований підписаний мною Указ та цілий ряд підписаних мною законів. Але на цьому не можна зупинятись. Нам потрібне законодавче врегулювання всіх питань, пов’язаних зі статусом української мови як державної. Більше того, нам потрібна активна позиція суспільства, спрямована на розширення сфери функціонування і застосування української мови, реалізацією усіх без винятку положень мовного законодавства.

Чому так відбувається. Тому що цього хоче український народ. Соціологічні дослідження засвідчують – ми любимо свою українську мову, ми хочемо її чути, нарешті, і дуже просто – ми хочемо нею говорити!

Це стало драйвом, це стало модним! Ми точно маємо підтримувати цей тренд, бо українська мова має всюди звучати на повний голос. І, до речі, не лише всередині країни. Але найповніше вона розкриває свій потенціал, розвивається і формує своє майбутнє саме у друкованому слові.

Тому, хочу наголосити – держава буде підтримувати українське книговидавництво. Мушу визнати, що сьогодні якість і ефективність державної політики у цій сфері нас ще не задовольняють.

Нам потрібні стимули, які б спонукали  авторів і видавців до створення якісної книги, до задоволення попиту вимогливого українського та європейського читача, до розширення збуту та поширення  книжкової продукції.

Через це, я маю тверде переконання, покладаю надії на прихід до керівництва Українського інституту книги людини, яка здобула заслужений авторитет і визнання серед книговидавців і читачів, багаторічного організатора і директора Форуму видавців,  пані Олександри Коваль.

Успіху Вам, пані Олександро!

Ринок свободи – фокусна тема цьогорічного
Форуму – як ніколи актуальна для України. Адже протягом усіх років незалежності ми плекаємо ідею свободи як головний чинник у формуванні високорозвиненої особистості, здатної легко інтегруватися у світове співтовариство, та основоположну цінність у ствердженні могутньої суверенної української держави.

Незважаючи на всі загрози та перепони, рух до Європейського Союзу – це не прагнення і бажання тільки Президента, це свідомий цивілізаційний вибір та воля всього українського народу. Наголошую, майже п’ять років тому українці здійснили Революцію Гідності заради свого європейського майбутнього. І тому іншого шляху в нас немає і бути не може.

Протягом останніх років ми остаточно усвідомили, чого вартує наша свобода і якою ціною ми з вами сплачуємо за можливість жити у суверенній, вільній, незалежній демократичній державі.

Я переконаний, що завтра Верховна Рада України підтримає мої Президентські Конституційні зміни, де ми закріпимо цей шлях розвитку нашої держави, цей цивілізаційний вибір як європейський і євроатлантичний. Ми закріпимо його в нашій Конституції, розпочавши цей процес саме завтра.

Наша з вами свобода не буде  розмінною монетою ні у грі зовнішніх сил, ні на своєму ярмарку політичного гонору і марнославства.

Висловлюю щиру вдячність організаторам нашого форуму за багаторічну віддану працю.

Переконаний, що цьогорічний Форум продемонструє унікальну програму читань, публічних розмов, яких зараз потребує Україна – високоінтелектуальних, відповідальних, патріотичних, заходів, які сприятимуть активному розвитку вітчизняного видавничого простору та розширенню міжнародних культурних зв’язків.

Принагідно хочу привітати авторів та видання, які стали лауреатами щорічної дуже авторитетної, дуже престижної премії «Українська книжка року», про що мною підписано відповідний Указ.

Із задоволенням вітаю Жулиньского Миколу Григоровича – автора та ТОВ «Видавниче підприємство «Ярославів Вал» за книжкове видання «Моя Друга світова: роман-хроніка в голосах»; Степовика Дмитра Володимировича – автора та державне спеціалізоване видавництво художньої літератури «Дніпро»; Фальковича Григорія Аврамовича – автора та ТОВ «Видавництво «Часопис» Дух і літера».

Бажаю усім авторам міцного здоров’я, нових творчих звершень, а    видавництвам – процвітання та нових успішних проектів.

Процвітання сьогодні – це точно вже реальність, коли українське видавництво українських книжок має для цього усі умови. А ми будемо допомагати.

Усім організаторам, учасникам і гостям Форуму зичу життєвої наснаги, невичерпної енергії, ефективної реалізації творчих задумів та просто усім читачам – отримати задоволення від читання найкращої в світі для нас книги – української книги.

Слава Україні!

Джерело

 

Парламент має підтримати зміни до Конституції, що закріплюють євроатлантичний напрямок розвитку України – Президент

Верховна Рада України має підтримати конституційні зміни, що закріплюють європейський та євроатлантичний напрямок розвитку нашої держави. Про це заявив Президент Петро Порошенко під час виступу на урочистому відкритті XXV Форуму видавців у Львові.

«Я переконаний, що завтра Верховна Рада України підтримає мої президентські конституційні зміни, де ми закріпимо цей шлях розвитку нашої держави, цей цивілізаційний вибір, як європейський і євроатлантичний. Ми закріпимо його в нашій Конституції, розпочавши цей процес саме завтра», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави зауважив, що фокусна тема цьогорічного Форуму –  ринок свободи, як ніколи актуальна для України. «Адже протягом усіх років незалежності ми плекаємо ідею свободи як головний чинник у формуванні високорозвиненої особистості, здатної дуже легко інтегруватися у світове співтовариство, та основоположну цінність у ствердженні могутньої суверенної Української держави», – зазначив він.

«Незважаючи на всі загрози та перепони, рух до Європейського Союзу – це не прагнення чи бажання тільки Президента. Це свідомий цивілізаційний вибір та воля всього українського народу. І наголошую, майже п’ять років тому українці здійснили Революцію Гідності заради свого європейського майбутнього. І тому іншого шляху в нас з вами і бути не може», – також підкреслив Президент.

За його словами, протягом останніх років ми остаточно усвідомили, чого вартує наша свобода і якою ціною ми сплачуємо за можливість жити у суверенній, вільній, незалежній, демократичній державі.

Президент також підкреслив, що наша свобода не буде розмінною монетою ні у грі зовнішніх сил, ні на своєму ярмарку політичного гонору, ні на ярмарку марнославства.

 

Сила та міць нашої держави не лише в чисельній армії, а й в українській книзі, кіно та мистецтві – Президент про боротьбу України проти гібридної війни Росії

Під час Форуму видавців Президент Петро Порошенко зазначив, що сьогодні агресор використовує найновіші технології впливу на свідомість українських громадян. «Ці технології спрямовані на розпалювання національної і релігійної ворожнечі, пропаганду агресивної війни, порушення суверенітету і територіальної цілісності України», – сказав Президент.

«Тому наш з вами спільний обов’язок усіма можливими засобами захистити українське суспільство від дезінформації та деструктивної пропаганди Кремля», – наголосив Петро Порошенко. Він додав, що «не зустрічаючи належного опору, Кремль розширює фронти гібридної війни».

«Найдалекоглядніші політики, громадські діячі, журналісти, в тому числі ті, чиї книги присутні на Форумі, говорять про гібридну війну Росії проти Євросоюзу. Кремль хоче знищити європейську єдність і солідарність, і європейську ідентичність», – зазначив Президент та додав, що «один із засобів для цього – поширення фейків про Україну».

«Якими б вони не були: починаючи про «їхтамнєт» і закінчуючи про нібито українську ракету, яка збила малайзійський Боїнг. Україна, яка платить найвищу ціну життям своїх героїв, захищаючи східний кордон Європи. Наш обов’язок – не допустити дискредитації України, боротися з російською пропагандою в всередині Україні, в Європі і в усьому світі», – зазначив Президент.

Глава держави наголосив на важливій і активній ролі саме книговидавців у захисті національних інтересів: «Українське книговидання є активною складовою інформаційної сфери. Російська агресія і гібридна війна, розв’язана проти нас, перетворила свідомість українських громадян на ключову арену протиборства».

«Сила та міць нашої держави не лише в чисельній армії, високооснащених Збройних Силах та розвиненій економіці, але я твердо переконаний – сила і міць нашої держави в українській книзі, кіно, музиці, мистецтві, і головне – в українській мові», – підсумував Глава держави.

Джерело

 

Українська мова має всюди звучати на повний голос  – Президент на відкритті Форуму видавців у Львові

Президент Петро Порошенко зазначає, що українці вже перейшли рубікон і стали купувати нині більше українських книжок, ніж як колись – російськомовних. «Ми сьогодні в своїй державі будемо читати свої книжки на своїй мові», – сказав Президент, виступаючи на відкритті XXV Форуму видавців у Львові.

Глава держави зазначив, що для перемоги у боротьбі за суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України нам потрібно зміцнювати засади нашої державності.

«Однією з засад нашої державності є українська мова. Перед нами стоїть важливе завдання – забезпечення розвитку і функціонування української мови, як державної в усіх сферах суспільного життя та на всій території України, посилення її консолідуючої ролі в українському суспільстві, як засобу зміцнення державної єдності», – наголосив Петро Порошенко. Він підкреслив, що саме на це спрямований президентський Указ та цілий ряд підписаних ним законів.

«Але на цьому не можна зупинятись. Нам потрібне законодавче врегулювання всіх питань, пов’язаних зі статусом української мови як державної. Більше того, нам потрібна активна позиція суспільства, спрямована на розширення сфери функціонування і застосування української мови, реалізацією усіх без винятку положень мовного законодавства», – зазначив Глава держави.

«Чому так відбувається? Тому, що цього хоче український народ. Соціологічні дослідження засвідчують – ми любимо свою українську мову, ми хочемо її чути, нарешті, і дуже просто – ми хочемо нею говорити. Це стало драйвом, це стало модним», – сказав Петро Порошенко.

«Українська мова має всюди звучати на повний голос. І не лише всередині країни. Але найповніше вона розкриває свій потенціал, розвивається і формує своє майбутнє саме у друкованому слові», – підкреслив Президент.

Джерело

 

Львівський Форум видавців став знаковою подією усієї Східної Європи – Президент

Президент Петро Порошенко у Львові відкрив ювілейний 25-й Форум видавців. Вітаючи присутніх у Національному театрі опери і балету учасників та гостей Глава держави зазначив, що Форум вже став знаковою книговидавничою та загальнокультурною подією не лише України, а й всієї Східної Європи.

«25 років – досить поважний вік для літературного фестивалю, враховуючи, що час його становлення припав на період глибоких економічних і соціальних, спочатку криз, а потім перетворень, які переживала Україна за усі роки незалежності», – сказав Петро Порошенко.

Він назвав символічним місце проведення Форуму видавців, адже українське книговидання почалось ще у ХV столітті із відкриття перших друкарень саме у Львові. «З тих часів Львів став в Україні містом із широко відчиненими воротами для європейської культури», – зауважив Президент.

Він підкреслив той факт, що незважаючи на досить тривалий час проведення Форум постійно розвивається. «Змінюється Україна, змінюється і ваш Форум. Цього року він оновився і став Book Forum Lviv. Це не просто нова назва – це нова амбіція, заявка на створення активного культурного перехрестя у Центральній Європі. Я дуже радію і тішуся цьому. Це абсолютно прекрасно. Адже представлення книги – це завжди об’єднання людей», – сказав Глава держави.

«Впевнений, що Форум і надалі буде реалізовувати свою місію – гуртувати людей, здатних генерувати і сприймати нові ідеї, поширювати поле культури, змушувати нас думати про сенси нашого життя в світі, що вічно змінюється», – додав він.

Петро Порошенко назвав важливою місією Форуму сприяння популяризації українських письменників та книговидавців. «Не менш важливо, що Форум утвердився як платформа української культури, покликана популяризувати твори вітчизняних письменників та книговидавництва в нашій державі, а також репрезентувати Україну і українське в світі. Приємно, що з кожним роком книжковий ярмарок розширює рамки свого існування”, – сказав він зазначивши, що у дні його проведення Львів перетворюється на єдиний літературний простір, який збирає все більшу кількість вітчизняних та зарубіжних авторів, інтелектуалів, художників, культурних діячів, видавців і книгорозповсюджувачів.

Упродовж 19-23 вересня 2018р. у Львові відбудеться найбільший книжковий, літературний, культурний захід України і Центрально-Східної Європи – 25-й Форум видавців, що цього річ стане ювілейним.

Цього року Форум видавців став членом «Версополіс» – престижної всеєвропейської поетичної платформи, яка популяризує молоду поезію та об’єднує 13 фестивалів з 13 країн Європи: Словенії, Словаччини, Македонії, Хорватії, Великої Британії, Бельгії, Італії, Польщі, Франції, Німеччини, Австралії, Швеції та Литви.

На цій платформі Форум представлятиме Україну. Це важливий крок для культурної дипломатії та величезний крок для молодих авторів, адже їхня творчість буде видана різними європейськими мовами за кордоном. Молоді поети з Хорватії, Великої Британії, Італії, Данії відвідають 25 Форум видавців.

Цьогоріч участь у заході беруть близько 250 видавництв і книготорговельних організацій, понад 1500 авторів, інтелектуалів, художників та культурних діячів з України та інших країн світу.

Спеціальні гості Форуму: Марсі Шор (США), Енн Епплбом (США), Фредерік Беґбеде (Франція), Генрі Марш (Велика Британія), Кейт Фокс (Велика Британія), Яцек Дукай (Польща), Пітер Воттс (Канада), Януш Леон Вишневський (Польща), Мухарем Баздуль (Боснія), Оксана Забужко, Сергій Жадан.

Джерело

 

Держава буде підтримувати українське книговидавництво – Президент

«Я як Президент твердо наголошую, що держава буде підтримувати українське книговидавництво», – заявив Президент Петро Порошенко під час відкриття Форуму видавців у Львові.

Водночас Глава держави зазначив: «Мушу визнати, що сьогодні якість і ефективність державної підтримки у цій сфері українського книговидавництва нас ще не задовольняють. Нам потрібні стимули, які б спонукали авторів і видавців до створення якісної книги, до задоволення попиту дуже вимогливого українського та європейського читача, до розширення збуту та поширення книжкової продукції».

Президент підкреслив, що певні надії покладає на прихід до керівництва Українського інституту книги людини, яка здобула заслужений авторитет і визнання серед книговидавців і читачів, — багаторічного організатора і директора Форуму видавців пані Олександри Коваль. Глава держави побажав успіху у діяльності нового керівника.

Президент також подякував організаторам Форуму за багаторічну віддану працю. «Переконаний, що цьогорічний Форум продемонструє унікальну програму читань, публічних розмов і заходів, які сприятимуть активному розвитку вітчизняного видавничого простору та розширенню міжнародних культурних зв’язків», зазначив він.

Петро Порошенко привітав авторів та видання, які стали лауреатами щорічної премії «Українська книжка року», про присудження якої він підписав відповідний Указ.

Президент привітав Миколу Григоровича Жулинського – автора та ТОВ «Видавниче підприємство «Ярославів Вал» за книжкове видання «Моя Друга світова: роман-хроніка в голосах»; Дмитра Володимировича Степовика – автора та державне спеціалізоване видавництво художньої літератури «Дніпро»; Григорія Аврамовича Фальковича – автора та ТОВ «Видавництво «Часопис» Дух і літера».

«Бажаю всім авторам міцного здоров’я, нових творчих звершень, а видавництвам – процвітання», — сказав Президент. Він наголосив, що сьогодні видавництва мають всі умови для розвитку та запевнив, що держава їм допомагатиме.

Джерело

 

Українці ніколи не питали і не питатимуть у Путіна дозволу на самостійну церкву – Президент про надання автокефалії Українській Православній Церкві

Вірю, що Господь – разом з Україною і допомагає будувати нашу армію, гуртувати українську націю, захищати українську мову, створювати Помісну Українську Православну Церкву. Хочу, щоб моя нація і народ нічого не боялися. Цього у тому числі вчить книга Блаженнішого Святослава «Діалог лікує рани», на презентації якої присутній сьогодні у Львові. Особисто вдячний за автограф від автора.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 19. September 2018

 

Президент Петро Порошенко під час виступу на презентації книги Блаженнішого Святослава Шевчука «Діалог лікує рани» особливо наголосив, що важливою складовою українського державотворення є автокефалія Української Помісної Православної Церкви.

Глава держави звернувся до присутніх та зазначив, що сьогодні всі дуже щасливі люди, адже мають гарну нагоду для змістовних і гарних діалогів із Верховним архієпископом Києво-Галицьким, митрополитом Київським – предстоятелем Української греко-католицької церкви Блаженнішим Святославом.

Президент додав, що іноді має задоволення проводити бесіди з Його Блаженством. «Іноді ці діалоги заходять дуже далеко і ми обговорюємо питання державотворення… Бо створення Української Помісної Православної Церкви – це є державотворення», – наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що зараз все, що робиться в Україні, відбувається з підтримкою Бога: «Господь зараз є з Україною, він нам допомагає. Він допомагає будувати нашу державу, він допомагає будувати нашу армію… він допомагає будувати українську націю, він допомагає будувати і захищати українську мову. Він допомагає захищати і створювати Українську Помісну Православну Церкву».

«Більшість із вас якби почула рік тому, що ми так близько підійдемо до Томоса – сказала б, що це неможливо. Що врешті-решт не вистачить рішучості у візантійців дати благословення. Але сумнівів залишається все менше. І я навмисно не буду називати терміни… Але можу сказати точно – ми вже на фінішній прямій», – зауважив Петро Порошенко.

Глава держави особливо наголосив: «І всім вже давно зрозуміло, що українці ніколи не питали і не будуть питати у Путіна дозволу на право мати самостійну церкву. Це наша дорога до храму і ми рішуче нею йдемо, і подолали всі перешкоди з Божою допомогою».

Президент зазначив, що після створення єдиної церкви буде відбуватися діалог. Він навів слова «Заповіту» Блаженнішого Йосифа Сліпого, написаного у 1981 році: «Найближчими нам за вірою і кров’ю є наші православні брати. Нас єднає традиція рідного християнства, спільні церковні і народні звичаї, спільна двотисячолітня культура. Нас єднає спільне змагання за самобутність рідної Церкви, за її повноту, якої видимим знаком буде єдиний Патріархат Української Церкви».

«Дуже смілива візія, в якій важливим є розуміння спільності і готовності йти до повноти Церкви понад тисячолітні роз’єднання. Візія, що спирається на глибоку віру в те, що для Господа немає нічого нездійсненного», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Ваша книга вчить українську націю нічого не боятися – Президент на презентації книги Блаженнішого Святослава «Діалог лікує рани»

У рамках робочої поїздки до Львівської області Президент Петро Порошенко відвідав презентацію книжки «Діалог лікує рани» предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава Шевчука. Ідея книги полягає в тому, щоб відкрити можливість для діалогу між Греко-Католицькою Церквою в Україні та суспільством у Польщі, адже поляки мало що знають про Україну, українців і Греко-Католицьку Церкву.

«Впевнений, що завдяки книзі «Діалог лікує рани» мільйони людей долучаться до цих діалогів. І точно стануть краще», – сказав Петро Порошенко.

«Хочу, щоб моя нація і народ нічого не боялися. Цього, у тому числі, вчить книга Блаженнішого Святослава», – зазначив Президент та додав, що ця книга «наблизить нас до ще більш чіткого розуміння і подолання будь-якої кількості проблем між нашими державами».

«Лідери держав, і народи, і церква мають дивитися у майбутнє, залишаючи минуле у історії. І віра у Господа, віра в Україну потрібна нам усім», – додав Президент та сказав, що книга «Діалог лікує рани» стане першою, яку він прочитає після відвідування Форуму видавців.

Блаженніший Святослав Шевчук вручив Петру Порошенку примірник своєї книги, підписавши її.

Книга «Діалог лікує рани» вміщує десять годин інтерв’ю, яке провів керівник Закордонного відділення Католицької Агенції Інформаційної Кшиштоф Томасік із Блаженнішим Святославом у Кшєнжувце неподалік Закопаного.

У книзі порушені питання про Україну сьогодні, Митрополита Шептицького, історію УГКЦ та виклики, які стоять перед нею у сучасному світі, польсько-українські стосунки, Римо-Католицьку Церкву та стосунки з нею в Україні, стосунки з російським православ’ям та екуменічний діалог.

Джерело

 

Президент присвоїв Львівській обласній філармонії статус національної

Президент Петро Порошенко присвоїв Львівській обласній філармонії статус національної. Про підписання відповідного Указу Глава держави повідомив під час участі у мистецькому заході «Прем’єра – вечір концертів Мирослава Скорика» у Львові.

«Львівська обласна філармонія за понад сто років стала однією з провідних концертних установ України. На цій сцені виступали кращі музиканти світу. Львівська філармонія відома як прекрасний організатор музичних фестивалів, мистецьких виставок, міжнародних майстер-класів. Тут створено умови для діяльності багатьох концертних колективів. Тут плекають молоді таланти, експериментують і втілюють найсміливіші проекти», – відзначив Глава держави.

«Я, як Президент, високо ціную діяльність філармонії. Цінуємо діяльність її мистецьких колективів. І тому сьогодні я підтримав пропозицію Львівської обласної державної адміністрації щодо надання Львівській обласній філармонії статусу національної. Вітаю вас із цією подією», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

Без української культури не існує єдиного європейського культурного простору – Президент під час концерту видатного українського композитора Мирослава Скорика

Ми нездоланні, бо спираємося на силу духу народу і на таланти творців української культури. Одним із таких великих творців є Мирослав Cкорик. Радий бути сьогодні присутнім на прекрасному концерті, присвяченому геніальному композитору, Герою України, Маестро Мирославу Скорику.Також вдячний сучасним львівським митцям, які своєю творчістю, громадянською позицією, особистим прикладом роблять усе, щоб Україна назавжди вийшла зі сфери російського впливу, утвердила свою мову та культуру, свою пісню, кіно, книгу і заявила про себе як незалежна держава.Підтримав пропозицію Львівської ОДА щодо надання Львівській обласній філармонії статусу національної. Вітаю весь колектив філармонії з присвоєнням цього високого статусу.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 19. September 2018

 

«Велике щастя і велика гордість бути на одній сцені з його величністю Маестро»,- сказав Президент у вітальному слові під час мистецького заходу «Прем’єра – вечір концертів Мирослава Скорика» у Львівській обласній філармонії з нагоди ювілею відомого українського композитора Мирослава Скорика.

«Львів подарував Україні і всьому світові геніальних митців, які прославили Україну, які відкрили світові українське мистецтво. І Соломія Крушельницька і Станіслав Людкевич, Іван Франко і Богдан-Ігор Антонич, Олекса Новаківський, Володимир Івасюк, Богдан Ступка. І багато-багато інших, яких уся Україна вважає своїм надбанням», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави подякував сучасним львівським митцям, які «своєю творчістю, громадянською позицією, особистим прикладом роблять усе, щоб Україна назавжди вийшла зі сфери російського впливу; утвердила свою мову та культуру, свою пісню, своє кіно, свою книгу і заявила про себе світові як один із центрів світової культуру і як незалежна держава».

«Наша культура сьогодні дає нам сенс нашої боротьби. Українська мова і культура – це наша ідентичність і наша єдність. І нарешті влада почала це розуміти. Без того, щоб озиратися за кожною фразою на Москву. Нарешті українська влада почала захищати українську мову», – наголосив Президент та додав, що «це ніяк не заважає нам твердо рухатися в Європу, зберігати свою українську, але європейську ідентичність».

«Саме із цим ми приходимо до Європи – як співтворці єдиного європейського культурного простору. Без української культури не існує єдиного європейського культурного простору. Ми це довели і переконали наших європейських партнерів. Ми ідемо до цього простору своїм, українським шляхом – і саме цим цікаві і цінні для Європи і світу», – сказав Президент та підкреслив, що «ми маємо розвивати свою європейську національну культуру як наш історичний і водночас сучасний внесок у будівництво спільного європейського дому».

Джерело

 

Завдяки мовним квотам на радіо та телебаченні ефір наповнився українським культурним змістом – Президент у Львові

«Пам’ятаєте скільки каміння жбурляли в мене, коли я стояв на позиції запровадження мовних квот на українському радіо. Казали, що Порошенко хоче узурпувати владу і робить тиск на свободу слова. Та ні, ми з вами як раз захищали вільне, але українське слово», – підкреслив Президент Петро Порошенко під час виступу у Львівській філармонії та додав, що «так само було, коли ми прийняли мовні квоти на телебаченні».

«Я переконаний, що завдяки саме мовним квотам на радіо і телебаченні, нарешті, ефір наповнився українським культурним змістом та цікавим україномовним продуктом», – сказав Президент та зазначив, що саме мовні квоти підштовхнули до розвитку індустрію.

«У нас з’явилося більше авторів та виконавців – творче середовище буквально вибухнуло новими пісенними проектами та музичними колективами. Радіостанціям є що транслювати», – підсумував Петро Порошенко.

Він повідомив, що за даними моніторингу, цього року загальнонаціональні радіостанції перевиконують встановлені квоти україномовних пісень на 24%, а місцеві – на 18%. «Перевиконання радіостанціями мовних квот говорить про те, що їх впровадження повністю відповідає суспільному запиту. Таке перевиконання я точно, разом із вами, вітаю», – зазначив Президент.

«Українці почали слухати українські пісні. І це не робиться згори. Народжується вільна самостійна українська нація», – підсумував Глава держави.

Глава держави також повідомив, що відчутні значні здобутки в книговидавничій справі, що підтверджує Львівський форум видавців, який демонструє надзвичайну креативність та творчий потенціал українців у галузі книговидання. «Тому я і люблю відвідувати форум. Коли ти береш друковане видання, коли ти його сам вибрав, поспілкувався з видавцями…Форум вже став брендом не тільки міста Лева, але й усієї України», – сказав Петро Порошенко.

Президент також зазначив, що відроджується національний кінематограф. «В Україні з’явилося кіно, яке збирає повні зали кінотеатрів», – зауважив він.

Глава держави також нагадав про нещодавно підписаний Указ, реалізація якого зміцнить державний статус української мови, сприятиме створенню єдиного культурного простору України. «Українська мова потребує нашого з вами захисту і нашої з вами підтримки. Переконаний, ми завершимо процес мовної деколонізації України», – сказав Президент, додавши, що «Україна була колонією російської імперії».

«Колонію завжди тримають бідною, без ідеології і без мови. Тому не тільки наша армія має захистити нашу незалежність, не тільки наша церква – Помісна Українська має захистити нашу державність і сприяти процесу державотворення, але й наша мова має захистити українське серце», – наголосив Президент.

Глава держави запевнив, що і надалі підтримуватиме всі зусилля, спрямовані на модернізацію культурних процесів, які впливають на реалізацію нашого європейського вибору, просування інтересів України у світі.

Джерело

 

Ми не допустимо реваншу. Ніколи Росія не повернеться в Україну – Президент

«Ми не допустимо реваншу. І ніколи Путін більше не буде приймати рішення за український народ», – сказав Президент Петро Порошенко під час участі у мистецькому заході «Прем’єра – вечір концертів Мирослава Скорика» у Львівській філармонії. Глава держави в чергове висловив переконання, що «завтра наші народні депутати проголосують президентські зміни до Конституції, де чітко фіксується європейський та євроатлантичний вибір суверенної незалежної української держави».

Президент наголосив, що «український народ і українська влада ніколи не будуть більше питати в Путіна дозволу йти в Європу».

«Вибороли. І завжди пам’ятатимемо, що ми з вами заплатили дуже високу ціну. 2911 українських героїв віддали своє життя на фронті за саме право нашого вибору», – сказав Президент. «Тому ми будемо діяти рішуче, наполегливо і сміливо. Боротьба за незалежну соборну Україну триває, але ми вийдемо з цієї боротьби переможцями. Я в цьому разом з вами переконаний. Ніколи Росія не повернеться в Україну», – підсумував Глава держави.

Петро Порошенко особливо підкреслив важливість в цьому надання безвізового режиму з ЄС для українців, Угоди про асоціацію, дії зони вільної торгівлі, відродженння української армії та української держави.

«Ми нездоланні, бо спираємося не лише на армію, а на силу духу народу і на таланти митців української культури», – сказав Президент та адресував їх до видатного українського майстра – композитора Миколи Скорика.

Джерело

 

Найбільша окраса Львова – привітні та доброзичливі люди – Президент поспілкувався з львів’янами та прогулявся містом

Радий зустрічі зі студентами Львівського унівеситету ім. Івана Франка. Дякую за теплий прийом і позитивну атмосферу.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 19. September 2018

 

Під час робочої поїздки на Львівщину Президент Петро Порошенко поспілкувався з мешканцями Львова та прогулявся містом.

«Найбільша окраса Львова – привітні та доброзичливі люди», – сказав Глава держави.

В рамках програми поїздки Президент взяв участь в урочистому відкритті XXV Форуму видавців у Львові. Петро Порошенко поділився враженнями від спілкування з учасниками Форуму та закликав львів’ян та гостей міста відвідати цей цікавий та важливий для розвитку видавничої галузі захід.

«Я впевнений в тому, що на сьогоднішній день вся книгарня, вся столиця книги перемістилася до Львова. І навіть не лише України, а й Східної Європи. Якщо можна, я прорекламую трохи Львів, бо саме в цей день варто приїхати сюди», – сказав Петро Порошенко.

Президент зауважив: «Це не те, що купувати книги в книгарні, або навіть по інтернету. Ти приходиш, це місто дихає українською мовою, дихає українською книгою, дихає Україною. Саме тому тут, сьогодні, в середу на вулицях стільки людей. І це величезна насолода мати унікальну можливість з ними поспілкуватися. Так що моя порада. По іншим (питанням – ред.) їдьте до Києва, Харкова, до Одеси, до Дніпра, можете у Вінницю їхати. Але в день, коли Форум – обов’язково зустрінемося у Львові».

Президент взяв участь у презентації книги предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава Шевчука «Діалог лікує рани» за участі духовно-культурної еліти Львівщини.

«Блаженніший Святослав подарував мені на презентації свою книгу «Діалог лікує рани». І от зараз, по дорозі до Києва, я прочитаю саме її», – розповів Глава держави містянам.

Мешканці Львова висловлювали підтримку Президентові та цікавилися, коли закінчиться війна і Україна переможе країну-агресора Росію, захистивши свою землю від ворога. Глава держави зазначив: «Тоді, коли ми не здамося Путіну і будемо перемагати. Зараз у нас є армія. Зараз у нас є воля, зараз ми рухаємося до перемоги. Інакше всі жертви були даремними. Ключ від миру знаходиться не в Україні – ключ від миру знаходиться в Москві у Путіна. Ми маємо вибити цей ключ перемогою».

Також Петро Порошенко відвідав мистецький захід «Прем’єра – вечір концертів Мирослава Скорика» у Львівській обласній філармонії з нагоди ювілею відомого українського композитора Мирослава Скорика.

Джерело

 

Президент про надання автокефалії українській Церкві: Робота над Томосом почалася з моєї першої зустрічі з Патріархом Варфоломієм

Президент Петро Порошенко зазначає, що початком діалогу про створення Української Помісної Православної Церкви та надання Томосу про автокефалію стала його зустріч зі Вселенським Патріархом Варфоломієм після Великодня цього року.

Водночас він зазначив, що загалом працює над цим питанням вже три роки.

«Розпочалася робота над Томосом з моєї першої зустрічі з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом. Мої радники і мої помічники буквально з перших тижнів, незважаючи на дуже важку ситуацію в Україні, на дуже важку ситуацію на фронті (почали цю роботу – ред.). Я вірив, я почав працювати над стратегією отримання незалежності Української Помісної Православної Церкви. Над створенням незалежної Церкви», – сказав Петро Порошенко в інтерв’ю телеканалу «Перший Західний» під час робочої поїздки на Львівщину.

«Чому це так важливо? Українська державність, Українська держава не може бути незалежною, якщо вона має церкву як одну із складових, один із стовпів існування державності, яка керується з-за кордону», – додав Глава держави.

«Коли навіть у квітні місяці цього року, після відвідання мною у Великий понеділок, одразу ж після Великодня, Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, було домовлено, що якщо будуть виконані декілька передумов, а саме: якщо звернення Президента підтримає Верховна Рада. Це позиція світської влади і я дуже дякую кожному депутату, кожному, хто проголосував, за підтримку звернення Президента», – додав він.

Петро Порошенко нагадав, що частина депутатів не підтримала тоді голосування. «Як ви знаєте, лише одна політична сила перешкоджала цьому – не просто не голосувала, а намагалася влаштувати бійку всередині парламенту… І я дякую парламентарям, бо я був в цей час у залі, що ми не дозволили піти на цю провокацію», – сказав він.

«Але я наголошую, що і після отримання Томосу ми не допустимо жодних провокацій, в які б ряси, і в які б одежі не одягалися провокатори. У нас буде збережено свободу віри. Кожен буде ходити своєю дорогою до Бога. І ми не допустимо і не маємо допустити пролиття жодної краплі крові, бо лише вірою і молитвою буде створено і буде існувати Українська Помісна Православна Церква», – наголосив Президент.

Він також нагадав, що було і звернення до українських ієрархів. «І за 27 років нашої незалежності жодного разу не було випадку, коли під одним документом стояли підписи всіх ієрархів, крім частини московського патріархату. І це було диво, це було чудо. І без Божої допомоги тут не відбулося, що в один день всі поставили ці підписи. І не просто поставили, а вже з квітня місяця ведуть абсолютно проукраїнську, абсолютно чисту роботу по допомозі у створенні української Церкви», – підкреслив Глава держави.

Петро Порошенко також зазначив, що Вселенський Патріарх призначив екзархів Патріархії, «які розпочали вже роботу на фінішній прямій по наданню Україні Томосу».

«Але я ніколи не кажу і не казав ні про дату, ні про те, що Томос уже у нас в кишені. Я продовжую наполягати, що отримання Томосу потребує молитви кожного з вас. Щирої молитви до Бога. Тому, що без Божої допомоги цього не буде. І потребує нашої боротьби за створення Церкви», – водночас додав Президент.

«І ще раз хочу наголосити – українська церква має бути відділена від держави. Я на цьому твердо стою. Тим більше, від держави іноземної. І не буде українська церква керуватися Москвою – столицею країни-агресора. Ми цього не допустимо» – наголосив Президент, зауваживши, що «саме тому прийняття Його Всесвятістю рішення про призначення екзархів викликало таку паніку».

Джерело

 

 

Найбільша окраса Львова – привітні та доброзичливі люди 🙂

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 19. September 2018

 

Вечірній Львів – надзвичайно атмосферний!

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 19. September 2018

 

Львів – чудовий

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 19. September 2018

 

Найбільша окраса Львова – привітні та доброзичливі люди 🙂

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 19. September 2018

 

Здається, сьогодні встиг зробити селфі з усіма львів‘янами 😊

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 19. September 2018

 

Вечірній Львів – надзвичайно атмосферний!

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 19. September 2018

Автор