Міжнародні резерви України за серпень зменшилися на 2,9%

Міжнародні резерви України становили 17 231,7 млн дол. США (в еквіваленті) станом на 01 вересня 2018 року, за попередніми даними. До скорочення резервів на 2,9% у місячному вимірі у серпні призвели такі чинники:

  • Інтервенції Національного банку з метою згладжування надмірних коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку. За підсумками місяця було продано 668 млн дол. США, з яких через інтервенції за вибором найкращої ціни було продано 311,9 млн дол. США та на аукціонах – 356,1 млн дол. США. При цьому, на поповнення резервів у серпні куплено 16,7 млн дол. США.
  • Платежі з обслуговування та погашення зовнішнього боргу. Зокрема, на користь Міжнародного валютного фонду було сплачено кошти обсягом 607,4 млн дол. США (в еквіваленті). Окрім платежів на користь МВФ, у серпні на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 447,9 млн дол. США у еквіваленті, з яких 389,2 млн дол. США становили обслуговування та погашення за державними цінними паперами.
  • Операції Уряду із залучення коштів в іноземній валюті шляхом розміщення державних боргових паперів. Так, обсяги розміщення облігацій зовнішньої державної позики за цей період становили 725,0 млн дол. США, внутрішньої – 382,1 млн дол. США та 69,1 млн євро.
  • Переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) у сумі 19,9 млн дол. США (в еквіваленті).

В цілому, станом на 01 вересня 2018 року, обсяг міжнародних резервів покриває 2,9 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Джерело