Відбулася зустріч Президента з керівниками депутатських фракцій і груп (фото, відео)

 

Зміни до Конституції мають не лише закріпити європейський та євроатлантичний напрямок розвитку України, а й закріпити головні досягнення Революції Гідності – Президент

Запропоновані Президентом Петром Порошенком зміни до Конституції мають не просто закріпити в Основному Законі європейський та євроатлантичний напрямок розвитку України, а й закріпити головні досягнення Революції Гідності. На цьому Глава держави наголосив під час зустрічі з керівниками депутатських фракцій і груп.

«Дуже просив би, щоб ці проекти якомога швидше були розглянуті, включені до порядку денного і спрямовані до Конституційного Суду для того, щоб зробити ті рухи, ті зміни, які відбулися після Революції Гідності, незворотніми і не допустити реваншу», – сказав Петро Порошенко.

Президент нагадав, що анонсував внесення ним зазначених змін у виступі під час військового параду у День Незалежності. «Я ще раз наголосив, що збираюся внести пропозиції – проект змін до Конституції, які закріплюють незворотність вибраного цивілізаційного вибору українського народу, нашого руху в Європейський Союз і євроатлантичну інтеграцію», – сказав він.

Глава держави також зазначив, що у 2010 році, коли ставилося питання про внесення зміни, лунали пропозиції прибрати із законопроекту позиції про євроатлантичну інтеграцію. «Тоді це пояснювалося тим, що нам потрібен мир. Що саме позаблоковий статус гарантує Україні мир. Хочу нагадати, що російська агресія у 2014 році проти України відбулася за часів дії позаблокового статусу. Це була абсолютно безвідповідальна позиція, абсолютно антидержавна, яка ввела в оману, не захистила. І я думаю, що це ще один аргумент для того, щоб ми твердо вирішили щодо конституційного закріплення європейського і євроатлантичного цивілізаційного вибору Української держави», – наголосив він, говорячи про обгрунтованість зазначених змін.

За словами Глави держави йдеться про зміни до Преамбули, трьох статей Основного Закону України – 85, 102 і 118, та Перехідні положення. За його словами у Преамбулі власне буде зафіксовано цивілізаційний вибір України і «її місце як члена європейської родини» та наш курс на європейську і євроатлантичну інтеграцію. У зазначених статтях – підтримка Верховною Радою та Урядом визначеного напрямку розвитку держави та зобов’язання щодо забезпечення єропейського руху, які бере на себе Президент.

«В Перехідних положеннях ми чітко фіксуємо позицію, що ми вилучаємо норму, на підставі якої в Україні перебував Чорноморський флот – конституційних підстав після прийняття цих змін не буде», – також підкреслив Петро Порошенко.

Крім того Президент зауважив, що на сьогоднішній день левова частина населення, більше 70%, підтримує європейську інтеграцію, а більше половини українського народу – євроатлантичну інтеграцію. Так само європейський вектор розвитку був підтриманий абсолютною більшістю Парламенту під час ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС та виконання комплексу завдань щодо безвізового режиму, прийняття Закону про національну безпеку, інших законодавчих актів, констатував він. «Тому, на мою думку, буде цілком природньо коли ці пропозиції будуть відповідним чином проаналізовані», – резюмував Глава держави.

Джерело

 

Президент проведе засідання РНБО з питання припининення дії договору про дружбу і співробітництво з РФ

Президент Петро Порошенко планує найближчим часом скликати засідання Ради національної безпеки і оборони щоб до 30 вересня повідомити РФ про припинення дії договору про дружбу і співробітництво.

«Сьогодні це є виключно компетенція Президента України. Я планую найближчим часом з цього приводу, після внесення пропозицій МЗС, провести засідання РНБО і в термін до 30 вересня спрямувати за своїм підписом повідомлення РФ про непродовження дії зазначеної угоди», – повідомив Глава держави під час зустрічі з керівниками парламентських фракцій та груп.

Він зауважив, що угода не розривається, оскільки це складна і довга процедура, а припиняє свою дію у зв’язку з непродовженням.

Президент наголосив, що це не потребує голосування в Парламенті. «Але безумовно, я би хотів провести з цього приводу відповідні консультації, щоб врахувати позицію і думку Парламенту та рівень підготовки відповідного рішення РНБО», – зазначив Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент закликав Верховну Раду підтримати законопроект про зміни до статуту ЗСУ щодо вітання «Слава Україні»

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з керівниками парламентських фракцій та груп закликав підтримати законопроект щодо зміни статуту Збройних Сил України, які стосуються запровадження військового вітання «Слава Україні».

«Ті з Вас, хто дивилися Парад побачили, що відбулися відповідні зміни у військовому привітанні. Вони були розроблені з урахуванням урядових пропозицій, пропозицій Міністерства оборони. Внесені зміни у статути ЗСУ як відомо є законами. І мені поведінка наших воїнів на Параді – той ентузіазм, коли вони нарешті почали вимовляти «Слава Україні» – лише додали впевненості в тому, що це треба робити зараз вже і негайно», – наголосив Глава держави.

Також, за словами Президента, змінюється позиція, коли ультимативно вимагалося звернення «товариш» і дається можливість звернення «пан».

Глава держави сподівається, що більшість Парламенту підтримає ці зміни.

Президент також підкреслив, що під час військового параду вся країна побачила звіт влади по створенню нової української армії. «Ми бачимо як вона принципово відрізняється від того, що було раніше. І наша армія, яка є гарантом української незалежності, дає сьогодні можливість твердо розраховувати на міць Збройних Сил і інших силових підрозділів по захисту суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави», – додав він.

Джерело

Автор