Виїзд з дитиною за кордон без згоди одного з батьків – роз’яснення

28 серпня 2018 року набирають чинності зміни до законодавчих актів, які регулюють порядок виїзду дитини за кордон без згоди одного з батьків.

Відповідно до змін той з батьків, який проживає з дитиною, може самостійно вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за кордон за наявності заборгованості зі сплати аліментів іншого з батьків більше 4 місяців. При цьому, передбачено можливість виїзду дитини за кордон строком до 1 місяця з тим із батьків, з ким проживає дитина, не лише на лікування, навчання і відпочинок, але й з метою її участі в дитячих змаганнях, фестивалях, учнівських олімпіадах та конкурсах за кордоном, в тому числі у складі організованої групи дітей.

Крім того, законом також передбачається надання права того з батьків, хто не проживає з дитиною, і не має заборгованості за аліментами, звернутися до суду і за спрощеною процедурою отримати дозвіл на виїзд з дитиною за кордон без згоди іншого з батьків, якщо він його не надав протягом 10 днів.

Якщо місце проживання батька відомо, він не ухиляється від сплати аліментів та належно виконує батьківські обов’язки, його необхідно поінформувати про тимчасовий виїзд дитини за межі України рекомендованим листом. У листі має бути вказана мета поїздки і час, на який мати з донькою покидають територію України.

Прописано й те, що отримати документ, в якому закріплено місце проживання дитини, можна буде в органах опіки, де можна отримати відповідне підтвердження. Зараз документ видає тільки суд. Якщо протягом 10 днів мати не дасть згоди, то для вирішення питання необхідно звернутися до суду. У суді це питання вирішуватимуть в порядку скороченої процедури розгляду справи – не більше 60 днів з дня відкриття провадження у справі. Іншого можливого варіанту у разі конфліктного вирішення такого питання, крім суду, немає.

При перетині кордону необхідно пред’явити нотаріально посвідчену згоду або рішення суду, в яких має бути зазначено деталі виїзду (країни подорожі, в тому числі транзитні, цілі та ін.) та терміни повернення в Україну.

Отримувати нотаріальну згоду один із батьків має щоразу, коли планує виїзд з дитиною за кордон.

Так наразі працює закон, і так само буде, коли вступить у дію новий закон.

Закон також посилює відповідальність за несплату аліментів та збільшує термін звернення та період, за який можуть бути зняті аліменти: скорочується сукупний розмір заборгованості за невиплату аліментів до 3 місяців для призначення суспільно корисних робіт. У разі протягом року здійснення повторного адміністративного правопорушення, пов’язаного з несплатою аліментів, передбачається застосування адміністративного збору у вигляді суспільно корисних робіт на строк від 240 до 360 годин.

У відношенні осіб, що ухиляються від відбування адміністративного покарання у вигляді суспільно корисних робіт, закон встановлює адміністративну відповідальність і передбачає адміністративний арешт до 10 днів, а в разі злодійства – кримінальну відповідальність та позбавлення волі до 2 років.

Джерело

Автор