Рада попрацювала

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Якось не замислювався на цю тему, але побачив в кількох статтях перелік законів, прийнятих попередньою сесію Верховної Ради, і зрозумів, що це таки перемога.

Отже.

Верховна Рада у 8 сесію прийняла закон про Національну безпеку, який визначає стратегічними партнерами України країни НАТО, стратегічним вектором – НАТО і ЄС, обсяг фінансування сектору безпеки і оборони – не нижче ніж 5% від ВВП, та перехід сектору безпеки під цивільний контроль.

ВР прийняла закон про Вищій Антикорупційний суд.

Парламент вніс зміни до Закону «Про судоустрій та статус суддів». Тепер апеляційні скарги щодо антикорупційний справ, переданих НАБУ, не може розглядати якийсь інший суд, крім апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

ВР обрала аудитора НАБУ.

ВР призначила голів Рахункової палати та Національного банку України, було обрано Уповноваженого ВР з прав людини – Людмилу Денисову.

Правозахисна організація «Юридична сотня», зі свого боку, відмітила, що ВР ухвалила низку законів, що поліпшили життя військовослужбовцям. 22 травня було прийнято закон про додаткові дні відпустки. Відпустки тепер даватимуть без урахування часу необхідного для проїзду в межах України (не більше 2 діб в один кінець).

У червні набрав чинності закон, який врегулював виплати одноразової грошової допомоги іноземцям, які загинули або стали інвалідами під час участі АТО.

Прийнятий закон, за яким військовослужбовці, які уклали контракт «до кінця особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію» та вислужили не менше 24 місяців, за їх бажанням можуть бути звільнені з військової служби не пізніше як через 3 місяці з дня набуття такого права. Також законом дозволено залишатися на службі особам, які отримали травми та поранення під час бойових дій. Також закон зняв обмеження щодо служби жінок у військовому запасі.

В червні набув чинності закон, яким передбачено отримання пенсії у разі втрати годувальника курсантам військових навчальних закладів.

В березні набув чинності закон, який передбачив компенсації за піднайом житла для рядових, сержантів і старшин – раніше компенсацію мали лише офіцери.

Тощо й тощо. Це далеко не план й перелік. Бажаю Верховній Раді не сповільнювати темп. Невдовзі їй треба буде приймати закон про податок на виведений капітал.

Натякаю.

Автор