Завершене досудове слідство у справі підготовки терористичних актів у центрі Києва – СБУ (фото, відео, брифінг)

 

Слідчі СБ України завершили досудове слідство у справі   щодо підготовки групою осіб терористичних актів у центрі Києва. Про це на спільному брифінгу з Генеральним прокурором України Юрієм Луценком повідомив Перший заступник Голови СБУ Віталій Маліков.

У березні 2018 року СБ України спільно з Генпрокуратурою викрила та припинила злочинну діяльність організованої групи осіб, до яких входили Надія Савченко, Володимир Рубан, Олександр Захарченко та інші представники окупаційних органів влади Росії в окремих районах Донецької та Луганської областей. «Справа Рубана-Савченко лише один із зухвалих сценаріїв дестабілізації ситуації в Україні, через своїх маріонеток у «ДНР/ЛНР», – наголосив Віталій Маліков.

Оперативники спецслужби встановили, що ці особи готували збройне захоплення державної влади в Україні та вчинення для цього терористичних актів у Києві. Для скоєння злочинів планувалося використання стрілецької зброї, гранат, мін, вибухівки, мінометів проти мирного населення у місцях  масового перебування людей в центральній частині української столиці, а також будівлі Верховної Ради України та споруд урядового кварталу.

Співробітники СБУ задокументували, що озброєння та боєприпаси для вчинення злочинів надали представники російських окупаційних органів влади в окремих районах Донецької та Луганської областей. «Зразки вилучених під час слідчих  дій у цьому кримінальному провадженні озброєння та бойові припаси сьогодні ми демонструємо громадськості», – повідомив Перший заступник Голови СБУ.

30 липня цього року прокурор визнав докази, зібрані у кримінальному провадженні, достатніми для складання обвинувального акту та прийняв рішення про відкриття матеріалів стороні захисту. «Слідство у справі Рубан-Савченко отримало всі необхідні докази, які підтверджують первинну версію використання зброї для здійснення терактів у столиці», – зазначив Генеральний прокурор Юрій Луценко.

Під час досудового слідства було проведено комплексну експертизу, якою встановлено до яких наслідків могло призвести застосування цього арсеналу в Києві. «Експертиза довела, що до району ураження могли потрапити майже сімдесят тисяч громадян, на цій території знаходяться дитячі садочки, школи, лікувальні заклади», –  підкреслив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.  Зі зразками вилученої зброї та боєприпасів та їх руйнівними можливостями, представники ЗМІ змогли ознайомитись на полигоні ЦСО «Альфа» після проведення  брифінгу.

Наразі підозрювані Савченко і Рубана разом із захисниками знайомляться із матеріалами кримінального провадження. Після чого обвинувальний акт буде направлено на судовий розгляд. «Досудове розслідування щодо Захарченка та інших представників російської окупаційної влади, ідентифікованих завдяки роботі спецслужби, які брали участь у готуванні терористичних актів у Києві, продовжується», – повідомив Віталій Маліков.

Джерело

 

Як і обіцяв Генпрокурор Луценко, досудове роззслідування по справі Савченко-Рубана не було довгим.

Головним слідчим управлінням СБУ за процесуального керівництва прокурорів Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою народного депутата України Надії Савченко та керівника громадської організації «Офіцерський корпус» Володимира Рубана у вчиненні терористичного акту у центрі м. Києва.
Про це повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко під час спільного з першим заступником Голови СБУ Віталієм Маліковим та директором КНДІСЕ Олександром Рувіним брифінгу.

«В ході слідства ми здобули всі необхідні докази, які підтверджують версію про підготовку масштабного теракту в центрі української столиці шляхом використання зброї, яка була надана зловмисникам на території «ДНР», – повідомив Юрій Луценко.

«В слідстві наступає наступний етап – виконання ст. 290 КПК України – ознайомлення підозрюваних, їхніх захисників з матеріалами досудового слідства, після завершення цієї процедури справа буде направлена до суду», – зазначив Генеральний прокурор України.

Також під час брифінгу було продемонстровано вибух однієї з одиниць зброї – міни, яку, за словами Юрія Луценка, могли підірвати у приміщенні Верховної Ради України, з метою візуалізації можливих наслідків терористичного акту.

«Уявіть собі, що могло відбутись, якби СБУ під процесуальним керівництвом ГПУ не зупинила цей теракт», – наголосив Генеральний прокурор України.

«Російські спецслужби в рамках гібридної війни продовжують реалізацію комплексу оперативних заходів проти нашої держави. Ця справа – лише один із зухвалих сценаріїв по дестабілізації ситуації в Україні», – зазначив перший заступник Голови СБУ Віталій Маліков.

Директор КНДІСЕ Олександр Рувін детально розповів про вилучену зброю, результати експертизи та можливі наслідки запланованого терористичного акту.

Нагадаємо, народний депутат України та керівник громадської організації «Офіцерський корпус» підозрюються у вчиненні:

– змови про вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу і захоплення державної влади та готування до вказаних дій (ч. 1 ст. 109 та ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109 КК України);
– готування до посягання на життя Президента України, народних депутатів України, Прем’єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України, керівників політичних партій, у зв’язку з їх державною чи громадською діяльністю (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 КК України);
– готування до терористичного акту, тобто застосування зброї, вчинення вибуху чи інших дій, які створювали небезпеку для життя і здоров’я людини, заподіяння значної майнової шкоди та настання інших тяжких наслідків, вчинені з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, за попередньою змовою групою осіб, що призвели до загибелі людини (ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 КК України);
– незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263 КК України).

Під час перевезення 08.03.2018 другої «партії» зброї з тимчасово окупованої частини території Донецької області керівника громадської організації «Офіцерський корпус» було затримано, а в подальшому затримано і його спільницю – народного депутата України, чим припинено їх злочинну діяльність.

Джерело

 

 

Автор