Петро Порошенко дав інтерв’ю українським телеканалам (фото, відео)

 

Президент про вступ України до НАТО: Ми маємо і політичну волю лідерів держави, і стратегію, і підтримку людей

Президент Петро Порошенко наголошує, що Брюссельський Саміт НАТО підтвердив всі необхідні позиції, для того, щоб підтримати Україну у її прагненні до членства в Альянсі. «Все, що необхідно для того, щоб двері перед Україною були відкриті, цей Саміт підтвердив. Підтвердив резолюцію Бухарестського Саміту і чітко наголосив – двері відкриті. Реформуйтеся, робіть взаємосумісність, змінюйте внутрішню організацію сектору оборони і безпеки. І ми вас чекаємо», – сказав Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам “112 Україна”, “Інтер” та “СТБ”.

Глава держави також зауважив, що до 2014 року в Україні не було ані стратегії, ані політичної волі щодо руху в НАТО, ані підтримки людей. За його словами, ситуація за ці чотири роки змінилася. Він також додав, що пишається, що це сталося за часи його президенства. «Ми маємо і політичну волю, і стратегію, ключовим елементом якої є Закон «Про національну безпеку», який був прийняти і підписаний. І політичну волю лідерів держави і підтримку людей», – сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив: «Я твердо вірю в успіх української європейської, євроатлантичної інтеграції. Саме тому, я буду просити Верховну Раду України внести відповідні зміни до Конституції, які б чітко зафіксували з точки зору внутрішнього законодавства, цей наш шлях, цю нашу стратегію».

Петро Порошенко зауважив, що останній тиждень був безпрецедентно насичений на події: відбувся і Саміт Україна – ЄС, і Саміт НАТО.

Він зазначив, Брюссельській Саміт Альянсу у своїх документах та заявах зафіксував декілька ключових для України позицій. «Перша. Україна невпинно наближається до членства в НАТО. Ніхто нас не зупинить», – сказав Петро Порошенко. Він також наголосив, що глави держави та урядів країн-членів НАТО зазначали необхідність прискорити надання Україні права членства.

Глава держави також особливо відзначив, що в офіційному документі НАТО відзначено твердість підтримки українського права вирішувати свою долю і своє майбутнє, майбутнє своєї зовнішньої політики.

«На моє глибоке переконання, це дуже розчарує певних скептиків, які кажуть, що хтось має право заборонити вступ, або, що Україна має питати в Росії право на своє членство в НАТО. Всі керівники (країн-членів НАТО – ред.) наголосили на тому, що це залежить виключно від України і від волі українського народу», – підкреслив Петро Порошенко та додав, що саме з цього виходив, коли підтримав необхідність подання заявки щодо членства.

Петро Порошенко особливо підкреслив, на Саміті було твердо підтримано результативність реформ в Україні.

За його словами, у Брюсселі привітали значний прогрес, якого досягла наша країна. «Ви знаєте, що ми прийняли Закон про національну безпеку, який кардинально змінює взагалі наш рух. Це стратегія нашого руху в НАТО і реформування сектору оборони і безпеки», – зазначив Президент.

Представники Альянсу привітали також прийняття Закону «Про Вищий антикорупційний суд», додав він.

Петро Порошенко підкреслив, що вперше в документах НАТО наголошено на агресивних діях Російської Федерації. «Агресія, це вже ніякий не конфлікт на Сході (України – ред). І друге – вимога до Росії вивести війська, припинити будь-яку підтримку і прибрати абсолютно всіх найманців з території України. І це надзвичайно важливо», – зазначив він.

Він також нагадав про підтримку необхідності введення миротворців ООН на Донбас, на якій було наголошено на спільній прес-конференції з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

За його словами, у питанні Криму та невизнання незаконної анексії півострова Північноатлантичний альянс також заявив чітку позицію – країни НАТО ніколи не визнають незаконної анексії Криму.

«На мою думку, це дає нам надзвичайно великий позитив і перспективи», – резюмував він.

Джерело

 

З Україною не можна розмовляти мовою шантажу і нікому не вдасться заблокувати українську інтеграцію в НАТО – Президент

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам наголосив, що було домовлено з Угорщиною продовжити діалог щодо закону про освіту на рівні міністрів, але Україна буде захищати свої національні інтереси.

«Ніяк не хочу це називати. У нас є і має бути діалог з угорцями. Більше того можу сказати, що на Саміті НАТО я мав коротку зустріч з Прем’єром Угорщини Віктором Орбаном. Ми домовилися про те, що на рівні міністрів закордонних справ і міністрів освіти ми негайно продовжимо цей діалог і імплементуємо рішення Венеційської комісії», – відповів Глава держави на запитання як назвати угорську позицію щодо українського Закону про освіту. Він додав: «Але Україна буде захищати свої національні інтереси. І дії української влади, і дії українського Президента будуть виходити з національних інтересів України».

Президент також висловив переконання, що нікому не вдасться заблокувати українську інтеграцію в НАТО: «Ні ззовні – я маю на увазі Росію. Ні зсередини України – жодної п’ятої колони ми не потерпимо. Ні зсередини НАТО».

Глава держави підкреслив, що з Україною не можна розмовляти мовою шантажу. «На моє глибоке переконання, хто буде розмовляти з нами мовою шантажу – опиниться в ізоляції сам», – зауважив він.

Джерело

 

Глава держави: Я дуже задоволений зустріччю з Президентом Трампом

В інтерв’ю українським телеканалам Президент Петро Порошенко розкрив деякі деталі зустрічі з Президентом США Дональдом Трампом в рамках Брюссельського Саміту НАТО.

«Про що говорили ми – не є таємницею. Ми, безумовно, говорили про необхідність посилення захисту України, покращення співпраці, в тому числі і в оборонній сфері. І Президент надав відповідні завдання з цього приводу. Деталі тут я розповідати не буду, але ми дуже швидко розвиваємося щодо надання консультативної допомоги з боку США», – зазначив Президент. При цьому він наголосив, що це «взаємовигідна співпраця».

«Безумовно, я підняв питання звільнення заручників і попросив підняти це на зустрічі, яка в понеділок відбудеться в Хельсінкі (з російським президентом – ред.)», – сказав Петро Порошенко про звільнення українських політичних в’язнів, яких тривалий час незаконно утримує Кремль.

«Безумовно, ми обговорили питання енергетичної безпеки. І тут зафіксували абсолютну спільність позицій і підходів. США підтримують Україну в позиціях щодо «Північного потоку-2». І вважають неприпустимим, бо цей проект є політичним, підриває економічну, енергетичну і глобальну безпеку Європи. І Президент дуже рішуче висловився і на підтримку України і на підтримку енергетичної безпеки», – сказав Глава держави.

Відносно майбутньої зустрічі Президента Трампа з його російським візаві Президент сказав: «Безумовно ми обговорювали наступну зустріч. Ми обмінялися думками».

«Я можу сказати, що цією зустріччю я дуже задоволений», – зазначив Петро Порошенко. «І я дуже вдячний і Президенту Трампу і Державному секретарю Помпею, з яким ми також мали дуже довгу розмову і пану Болтону. І довга розмова з Міністром оборони Меттісом. Ми приділили достатньо уваги нашій співпраці зі США. Дякуємо за підтримку», – зазначив Глава держави.

Президент також повідомив, що обговорював з президент США питання економічної співпраці: «У нас на 70% зріс товарообіг зі США за 2017 рік. Ця тенденція позитивна зберігається».

Джерело

 

Не розгортання миротворчої місії підтверджує зацікавленість Росії в продовженні агресії та окупації захопленої української території – Президент

«Хочу знову вам процитувати підсумковий документ Саміту і виступ Генерального секретаря НАТО. Тут написано, що ми ретельно обговорювали перспективи запровадження під керівництвом ООН миротворчих сил на Донбасі. Ми підкреслюємо, що це підтримає і полегшить повну імплементацію Мінських домовленостей і відповідний мандат для того, щоб забезпечити всю територію всієї зони окупації, включно з українсько-російським кордоном. Це позиція країн НАТО», – сказав Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам.

Він нагадав, що цю позицію висловив у 2015 році: «Тоді усі боялися підходити до неї. На сьогоднішній день наша ефективна робота забезпечила, щоб нарешті Росію назвали країною агресором, щоб позиція Президента України щодо запровадження миротворчої місії була підтримана усіма членам НАТО».

«І, безумовно, дуже важко Путіну пояснити, чому він не дає можливості розгорнути миротворчу місію, підтверджуючи тим самим факт зацікавленості Росії в продовженні агресії, окупації захопленої української території», – підсумував Президент.

Джерело

 

Рішення Парламенту дозволяє швидко і ефективно сформувати незалежний антикорупційний суд – Президент

Проголосовані вчора зміни до Закону «Про Вищий антикорупційний суд» є тим варіантом, який дозволяє швидко, ефективно сформувати незалежний антикорупційний суд, переконаний Президент Петро Порошенко.

«Я наголошую і наполягаю, що саме президентський варіант, який вчора підтримав Парламент і мною буде підписаний, є тим варіантом закону, який дозволяє швидко, ефективно сформувати незалежний суд», – сказав Глава держави в інтерв’ю українським телеканалам.

Він зазначив, що проголосовані зміни є тим варіантом, тією версією документа, яку Президент подавав на перше читання. Петро Порошенко подякував народним обранцям за підтримку саме такого варіанту. «Що відбулося вчора? Вчора парламентарі повернулися (повернулись до цього питання – ред.) і підтримали. Критикували, вимагали відкликати, вносили зміни… Дуже дякую за те, що знайшли порозуміння, повернулися і проголосували за президентський варіант», – сказав Президент.

Глава держави нагадав, що таким чином врешті було завершено формування антикорупційної інфраструктури України. «Для чого це робиться? Скажуть, що для ефективної боротьби з корупцією – і будуть праві. Скажуть, що для завершення створення незалежної антикорупційної інфраструктури, бо я пишаюся тим, що я запропонував і законопроект по створенню НАБУ, і призначив керівництво, і Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, електронні декларації, Національне агентство з питань запобігання корупції – без антикорупційного суду це було не повне. Зараз ми це завершили», – констатував він.

Президент повідомив, що під час вчорашніх зустрічей з лідерами країн на Саміті НАТО обговорив це питання і закликав їх якнайшвидше надали Україні міжнародних експертів, які б допомогли нам сформувати незалежний антикорупційний суд. «Я звертаюсь до тих можливих кандидатів, які планують взяти участь в конкурсі – готуйтеся і не бійтеся – вас чекає Україна і вас чекає Вищий антикорупційний суд. Я звертаюся до Уряду, Верховної Ради щоб були створені всі необхідні умови, в тому числі і фінансові, розміщення для того, щоб суд запустити вже цього року. Звертаюся до вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя, щоб ми також швидко зробили», – також закликав Глава держави.

Та головне, наголосив Президент, всі ці кроки здійснюються для відновлення довіри до українського суду і запевнив, що для цього зробить все від нього залежне. «Я буду робити все можливе для того, щоб довіра українського громадянина до судової влади була відновлена. Щоб людина, яка прийде до суду, знайшла там правду. І щоб це був не лише верховний і Вищий антикорупційний суд – щоб це була кожна судова інстанція», – сказав він.

На переконання Петра Порошенка, для цього не лише влада, а й суспільство мають створити такі умови, щоб ті, хто дискредитував себе, більше не працювали у судах, а нові мали змогу працювати. «Я потребую допомоги – допомоги людей для того, щоб ми вибудували ситуацію саме таким чином, щоб ті, хто дискредитував себе, або хтось втомився, не хоче – пішов геть із судової влади. А сьогодні цих вже більше 2 тисяч – більше 30% суддів вже прийняли рішення піти із судової системи. І нові люди, які прийдуть – захищали українця, захищали право і захищали закон.

Глава держави впевнений, що до судової гілки влади вдасться відновити довіру так само, як вдалося відновити довіру до української армії, як було відновлено довіру до України з боку світового співтовариства. «На сьогоднішній день Україна є суб’єктом міжнародної політики: з Україною рахуються, Україну чують, і Україна впливає на рішення, і це підтверджує Рішення Саміту НАТО, де значна частина приділена саме Україні. Так само, як ми відновлюємо цю довіру, відновили її, я дуже хочу, щоб довіра до судової гілки влади, включно з антикорупційним судом, з боку звичайного українця була відновлена. Щоб він там міг знайти правду, захист і справедливість», – резюмував Президент.

Джерело