Прес-конференція Президента України за підсумками Саміту НАТО в Брюсселі (фото, відео)

Саміт НАТО у Брюсселі: спілкування Порошенка з представниками ЗМІhttps://youtu.be/qeexP7ckmqM

Gepostet von 5 канал am Donnerstag, 12. Juli 2018

 

Це була абсолютно довірлива розмова і я задоволений, що Україні був відданий пріоритет – Президент України про зустріч з Президентом США

Президент Петро Порошенко відзначає важливість зустрічі з Президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом перед його зустріччю з Президентом Росії. «Це була абсолютно довірлива розмова, і я дуже задоволений, що Україні був відданий пріоритет. І була абсолютна необхідність, що перед поїздкою в Гельсінкі нам потрібно було поспілкуватися з Президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом. Я цією розмовою повністю задоволений», – сказав Петро Порошенко на прес-конференції у Брюсселі.

Водночас Глава держави зазначив, що частину питань, які обговорювались під час цієї зустрічі, не буде розкривати.

За його словами, під час спілкування з Президентом США приділялась значна увага зустрічі, яка має відбутися у понеділок у Фінляндії.

«Ми насправді дуже ретельно обговорили і наступну зустріч Президента Трампа у Гельсінкі у понеділок 16 липня. Були ретельно обговорені питання «Північного потоку-2», я дуже детально проінформував Президента Трампа», – констатував Глава держави.

Він також повідомив, що під час спілкування було наголошено на досягненнях України у просуванні реформ. Зокрема, співрозмовники акцентували на важливості ухвалення Верховною Радою України законопроекта, яким встановлюється підсудність всіх антикорупційних справ новому антикорупційному суду.

Відповідаючи на запитання чи обговорювалося питання анексії Криму з Дональдом Трампом, Петро Порошенко підкреслив, що позиція всіх членів Альянсу сьогодні була відображена в заяві за підсумками Саміту. «Чітко чорним по білому написано. Це заява, яка схвалена всіма членами на вищому рівні, в тому числі і за участю Президента Трампа. Абсолютно чітко наголошено на статусі Криму, невизнання незаконної анексії Криму», – сказав він.

Президент також нагадав, що така ж позиція закріплена і у резолюції Конгресу США, і у заявах Державного департаменту та Білого дому.

Джерело

 

Питання звільнення українських заручників обговорювалось на всіх зустрічах в рамках Саміту НАТО – Президент

Президент Петро Порошенко під час прес-конференції у Брюсселі повідомив, що на всіх його зустрічах обговорювалось питання звільнення українських заручників та політичних в’язнів, які утримуються в тюрмах Росії чи на окупованих територіях.

«На кожній зустрічі, включаючи зустріч з Реджепом Таїпом Ердоганом (Президентом Туреччини – ред.), яка щойно закінчилася, і окремо наголошувалось на питанні важливості звільнення кримських татар. І під час всіх цих зустрічей питання заручників стояло серед пріоритетів», – розповів Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що на зустрічі з Президентом Франції Еммануелем Макроном ретельно обговорив велику кількість питань співпраці, починаючи від військово-технічної співпраці і закінчуючи звільненням заручників. За його словами, французький колега під час зустрічі з російським президентом у неділю буде піднімати тему звільнення українців. Петро Порошенко також висловив сподівання, що це питання буде обговорюватись на зустрічі лідерів США та Росії у Гельсінкі.

Петро Порошенко повідомив, що під час Саміту НАТО відбулося більше 15 його двосторонніх зустрічей.

За словами Президента, також ефективно пройшли переговори про військово-технічну співпрацю з низкою країн-членів Альянсу. «Не буду розкривати деталі, але можу сказати, що ми далеко просунулися вперед. Ми проговорили про покращення і диверсифікацію консультативної та дорадчої підтримки Збройних Сил, реформування ЗСУ», – розповів він.

Джерело

 

Мета «Північного потоку-2» нанести удар по Україні та країнам ЄС і НАТО – Президент

«Хтось намагався представити, що нібито «Північний потік-2» не є темою сьогоднішнього Саміту. Велика кількість країн стоїть на позиції шкідливості для європейської та глобальної безпеки будівництва «Північного потоку-2». Сьогодні, чітко на порядку денному НАТО стоїть питання енергетичної безпеки. Сьогодні є абсолютно чітка позиція, що «Північний потік-2» загрожує енергетичній безпеці Європи», – сказав Президент Петро Порошенко під час прес-конференції в Брюсселі.

Глава Української держави повідомив, що в ході Саміту НАТО відбулись ефективні консультації і питання проекту «Північний потік-2» зайняло вагому частину обговорення під час його двосторонніх зустрічей з главами країн-членів Північноатлантичного альянсу.

Президент також повідомив, що була вироблена спільна позиція щодо наступного етапу інтеграції України в європейські сектори, а саме – енергетичний союз, який включає й енергетичну безпеку.

«Це не лише «Північний потік-2». Це й спільна юрисдикція, де існують відповідні правила і норми. Найбільш ефективним було б, коли Україна, як частина Європи, купувала російський газ на українсько-російському кордоні»,- сказав Петро Порошенко. Та додав, що це б забезпечило енергетичну безпеку та припинило будь-які інсинуації.

«Це не є ніякий не економічний проект, проект є абсолютно політичний. Мета проекту – нанести удар по Україні та по багатьом іншим членам Європейського Союзу та членам НАТО», – наголосив Президент.

При цьому він підкреслив, що реалізація цього проекту створює великі ризики для європейської економіки: «Навіщо витрачати десятки мільярдів доларів, щоб зробити європейську економіку менш ефективною, менш конкурентоздатною, а енергетичну політику Європейського Союзу більш залежною від Росії?».

«Чим далі, тим більше приходить розуміння у більшості країн ЄС реальної мети «Північного потоку-2», – підсумував Президент.

Джерело

 

Нікому не вдасться заблокувати вступ України до НАТО – Президент про підсумки Брюссельського Саміту Альянсу

Президент Петро Порошенко відзначає успішність проведення Саміту НАТО у Брюсселі. «Які мої особисті враження від сьогоднішнього засідання? Всі хто виступали, а виступали лідери 19 країн-членів, голови держав та урядів, і всі без виключення говорили про те, що підтримка України мала полягати в тому, щоб прискорювати перспективу членства для України. Це була абсолютно конкретна розмова. Абсолютно тверді позиції і побажання, які були висловлені», – підкреслив він.

«Вважаю, що це якраз і демонструє ставлення до України і політику того, що двері відкриті. У вчорашній декларації Саміту ще раз було наголошено на політиці «відкритих дверей», підтверджено рішення Бухарестського саміту і чітко наголошено про те, що ніхто не може заблокувати цей процес», – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави особливо підкреслив, що підсумки його візиту до Брюсселю і, в тому числі нинішнього саміту підтверджують – двері НАТО для України відкриті. «Що нам треба робити? Не постійно стукатися – давайте ми той формат, чи той формат. Друзі, нам треба змінювати країну. Нам треба зробити реформи, нам треба робити взаємосумісність, нам треба робити переведення під стандарти НАТО сектору оборони та безпеки. І я вважаю, що ми просунулися достатньо ефективно і достатньо далеко», – сказав Петро Порошенко.

«Я не буду називати жодної дати, але хочу наголосити, що нікому, в тому числі і РФ, і про це сьогодні окремо було наголошено у виступах всіх без виключення керівників країн та урядів, які брали участь в обговоренні. Нікому не вдасться заблокувати вступ України до НАТО. Це суверенне право українського народу і я, як Президент, це суверенне право буду захищати», – заявив Глава держави.

Петро Порошенко також підкреслив: «Ключова позиція, яка стоїть перед Україною – це членство в НАТО. Я твердо стою на цих позиціях. Я щасливий тому, що більшість українців поділяє цю позицію».

За його словами, Україна ще має робити свою «домашню» роботу, але всі учасники Саміту підтвердили, що ми маємо перспективу членства. «Я вважаю, що ми на сьогоднішній день дуже далеко просунулись. Не помічати цього не можливо. Не помічати змін у Збройних Силах – не можливо. Не помічати змін в озброєнні – не можливо. Не помічати змін у секторі оборони і безпеки – не можливо. Не помічати позицій щодо зовнішньополітичної принципової позиції країни – також не можливо», – додав він.

Президент також зазначив, що для наших партнерів з НАТО було важливим прийняття Закону про національну безпеку. «І також було чітко наголошено, що ми дуже ефективно співпрацюємо і Закон відкриває зараз нові величезні можливості щодо реформування сектору безпеки і оборони, в тому числі щодо парламентського контрою. В тому числі, і щодо прозорості фінансування, і щодо громадського контролю. І практично в кожному виступі підтримувались реальні досягнення, які українська влада продемонструвала за останній час», – наголосив Петро Порошенко.

Він також нагадав про проведений Саміт Україна – Європейський Союз та додав, що обидва заходи такого рівня свідчать дуже високу підтримку України. «Ми маємо єдність Європейського Союзу. Ми маємо єдність країн-членів НАТО. І на сьогоднішній день немає жодної втоми, яку так хотіли побачити росіяни і п’ята колона всередині країни», – додав Президент.

Глава держави висловив задоволення підсумками Саміту.

Джерело

 

 

Автор