Україна приєдналася до Європейської регіональної консультативної групи при Раді з фінансової стабільності

За ініціативи Національного банку Україна приєдналась до Європейської регіональної консультативної групи при Раді з фінансової стабільності (Financial Stability Board Regional Consultative Group for Europe). Таке рішення було прийняте цим міжнародним органом 25 червня 2018 року на пленарному засіданні Ради з фінансової стабільності.

«Членство в Європейській регіональній консультативній групі підтверджує обраний регіональний вектор співпраці  України у відповідності до євроінтеграційних прагнень. Ми зможемо поглибити зв’язки та координацію роботи з європейськими колегами, а Україна отримає оперативний доступ до інформації про поточні зміни в глобальній та регіональній фінансовій політиці, нововведень у фінансовому сектору Європи. Більше того, представленість у цій Групі при Раді з фінансової стабільності надає можливість відігравати більш активну роль у прийнятті рішень в регіоні, а також обмінюватися інформацією стосовно впровадження у європейському регіоні ініціатив із фінансової політики. Водночас представленість у Групі демонструватиме прозорість та відкритість українського фінансового сектору нашим іноземним партнерам, зробить наш ринок більш зрозумілим для них», – наголосив начальник Управління європейської інтеграції та міжнародних програм Володимир Кучин.

Крім того,  Володимир Кучин зауважив, що раніше Україна в рамках цього міжнародного органу входила до іншої групи – Регіональної консультативної групи Співдружності незалежних держав. Але з огляду на інше геополітичне спрямування цієї Групи Національний банк ініціював вихід із неї.

Довідка: Рада з фінансової стабільності – це міжнародна організація, створена країнами G20 на Лондонському саміті в квітні 2009 року для координації на міжнародному рівні діяльності національних фінансових органів й установ, що встановлюють міжнародні стандарти, а також для розробки та запровадження ефективної політики регулювання і нагляду фінансового сектору заради його стабільності. FSB об’єднує національні органи, відповідальні за фінансову стабільність у 24-х країнах, міжнародні фінансові установи, міжнародні групи регуляторних і наглядових органів та комітети центральних банків. Наразі Головою Ради з фінансової стабільності обраний Голова Банку Англії Марк Карні.

Основними органами FSB є Пленарне засідання, Наглядовий комітет, профільні Постійні комітети (та їх робочі групи), а також Секретаріат FSB.

Для розширення і формалізації інформаційно-роз’яснювальної роботи FSB за межі країн «Великої двадцятки» та відображення глобального характеру фінансової системи, у 2011 році у рамках FSB було створено шість регіональних консультативних груп (Regional Consultative Groups), які охоплюють такі регіони:

  • Північна і Південна Америки;
  • Азія;
  • СНД;
  • Європа (у т.ч. Україна);
  • Близький і Середній Схід, Північна Африка;
  • Африка на південь від Сахари.

Регіональні консультативні групи є місцем зустрічі державних органів фінансового сектора країн, які є членами FSB, та країн, які не входять до FSB, для обміну думками з приводу вразливих місць фінансової системи, а також щодо здійснюваних та потенційних ініціатив, спрямованих на досягнення фінансової стабільності.

Кожна група має забезпечити збалансоване представництво країн регіону. Склад груп затверджується на Пленарному засіданні FSB. Засідання груп проводяться з частотою, яку визначають співголовуючі після консультацій з членами групи, але не рідше одного разу на рік.

До складу Європейської Групи входять такі країни, як Австрія, Бельгія, Чехія, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Велика Британія. Разом з Україною до Групи приєдналася Румунія.

Джерело