Заява Патріарха Варфоломія – влучний інформаційний постріл

Джон Смит

Навіть якби не було Томосу (тьху-тьху), заява Константинопольського патріархату саме по собі – це бімба.
Варфоломій – найголовніша людина в православ’ї. Якщо в питаннях православ’я і є арбітр, то ніхто крім нього не підходить на цю роль краще.

Так ось в суперечці, що розгорнулася між нами та Москвою, арбітр виступив повністю на нашому боці. Категорично.

Лідер православ’я підтвердив, що перехід Київського патріархату під москву у 1686 році не відповідав канонам. Цим він фактично вибив камінь з-під ідей “російського миру”, що лізе в Україну зі своїм “общім” православ’ям.

Крім того, фактично Варфоломій підтвердив, що це “УПЦ МП” неканонічна на території України, а не УПЦ Філарета. Вчинивши в 90-х роках розкол проти Філарета і виступивши проти законних спроб Філарета створити українську церкву, вони вивели частину українського православ’я під юрисдикцію, яка, навіть на думку Вселенського православ’я, не має прав на Україну. Отже це вони, а не Філарет а) неканонічні, б) розкольники. Це просто постріл в голову цієї п’ятої колони.

Але можна піти ще далі. Попи “УПЦ МП” в умовах війни, які продовжують добровільно залишатися під владою Москви, дійсно роблять акт колабораціонізму з ворогом. Тепер не вийде з’їжджати на те, що це “гоніння націоналістів на православних”.

Більш того, така заява цікава ще й тим, що це в цілому в інформаційній війні з Кремлем сильний хід на нашому боці. Важливий світовий релігійний лідер заявив про незаконність претензій Москви на Україну.
Крім того, говорячи про незаконну анексію Київської Патріархії в 1686 році, важлива світова особа фактично підтвердила, що Україна існувала до цього як незалежна держава.

Таким чином ця заява – інформаційний постріл, значення якого важко переоцінити.

Домогтися такої заяви раніше, до війни, багато чого б вартувало.

Порошенко зумів “втягнути” Варфоломія в “наші розборки” з Москвою на нашому боці. Тут варто віддати належне його дивовижному дипломатичному таланту. Порошенко “купив” Варфоломія так, що той сам захотів активно включитися в це питання. А купив тим, що пояснив, що українське православ’я найбільше за чисельністю в світі, і без нас агент Борисов в миру Кірюха перетворюється на звичайного лідера невеликої псевдоправославної секти. Ну, а як назвати їх віруючими, якщо їх путін купається в теплій ополонці з підігрівом? Наче в джакузі. Що це за Хрещення? Порошенко зумів скористатися моментом – протиріччями РПЦ і Константинополя, втомою Константинополя від нав’язливих спроб Москви стати головними в православ’ї.
Молодець.

Порошенко – це реально лідер світового масштабу. І це порохоботство я роблю не за рулет Рошен (хоча і це теж), а тому що дійсно варто віддати людині належне.

Наостанок залишається тільки побажати йому успіхів і тримати кулаки, щоб його задум з Томосом вдався. Якщо він зможе, це буде епохальна подія для України.

Автор