У травні платіжний баланс залишився профіцитним

У травні сальдо поточного рахунку, як і минулого року, було близьким до нуля порівняно з профіцитом у квітні (0.2 млрд дол. США), через розширення дефіциту торгівлі товарами.

У січні-травні дефіцит поточного рахунку розширився до 415 млн дол. США (з 308 млн дол. США за аналогічний період минулого року).

Обсяги експорту товарів в травні становили 3,6 млрд дол. США, що на 13,2% більше, ніж у минулому році.

Підтримувала зростання експорту сприятлива зовнішня цінова кон’юнктура, однак темпи зростання знизилися насамперед через вичерпання перехідних запасів зернових та олійних культур. У результаті, обсяги експорту продовольчих товарів у травні зменшилися на 3,3% у річному вимірі.

Водночас, збереження сприятливої зовнішньої цінової кон’юнктури та нарощення виробництва окремої хімічної продукції забезпечило високі темпи зростання експорту продукції металургії (30,2% у річному вимірі) та хімічної промисловості (49,2%).

У цілому за п’ять місяців 2018 року експорт товарів зріс на 11,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 17,8 млрд дол. США.

Обсяги імпорту товарів у травні становили 4,6 млрд дол. США. Порівняно з травнем попереднього року імпорт збільшився на 15,5% унаслідок вищих цін на енергоносії та стійкого зростання внутрішнього попиту.

Так через зростання світових цін на нафту вартісні обсяги імпорту нафтопродуктів збільшилися на 42,3% у річному вимірі, природного газу – на 8,4% р/р. А високий внутрішній попит зумовив зростання імпорту продукції машинобудування на 17,8% р/р.

Загалом за січень-травень імпорт товарів зріс на 14,3% рік до року і становив 21,1 млрд дол. США.

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком у травні становив 307 млн дол. США (у травні минулого року – 339 млн дол. США), і був забезпечений приватним сектором (як банками, так і реальним сектором). У той самий час, на тлі здійснення державою платежів з погашення гривневих ОВДП у власності нерезидентів та погашень за позиками, чистий відплив за операціями державного сектору становив 113 млн дол. США.

Надходження прямих іноземних інвестицій залишилися на рівні попередніх місяців (150 млн дол. США), однак більше половини від їх загального обсягу було спрямовано до банківського сектору в результаті операцій з переоформлення боргу в статутний капітал.

За січень-травень 2018 року чисті надходження ПІІ становили 719 млн дол. США.

Загалом, за січень-травень 2018 року чистий приплив коштів за фінансовим рахунком становив 701 млн дол. США.

У травні платіжний баланс зведено з профіцитом на рівні 266 млн дол. США. Водночас, через виплати на користь МВФ, міжнародні резерви на початок червня скоротилися на 1,6% до 18,2 млрд дол. США, що покриває 3,2 місяці майбутнього імпорту.

З оновленими даними за підсумками травня 2018 року можна ознайомитися в розділі Статистика зовнішнього сектору.

Детальніше про стан платіжного балансу читайте в “Макроекономічному та монетарному огляді” (червень 2018 року), опублікованого 27 червня 2018 року.

Джерело

Автор