Не здавайтесь навіть подумки

Валерій Прозапас

Ми не знаходимось в якійсь унікальній ситуації, тому що вся історія людства в політичному сенсі – це боротьба національної автентичності з імперіями.

Хто програє цю боротьбу, той тихо зникає або розчинюється в “братських” народах, а в кого вистачає волі до перемоги – створюють свої держави.

Прикладів на цілу бібліотеку, тому разом з захватом від успіхів швейцарців або голландців треба пам’ятати про їхній непохитний спротив германським та іспанським Габсбургам.
Ну, і якщо хто не знав, – місто Вашинґтон вояки Британської імперії спалювали ще й на початку ХІХ століття.

Українцям теж не має бути соромно за своє минуле, бо ми пронесли ідею державності через гніт кількох імперій, в тому числі через могутні російські абсолютизм із більшовизмом.
І зараз точно перебуваємо в найкращих умовах за всю історію – і тому тим сильніше нам намагаються привити менталітет ні на що не здатних невдах.

Я точно не знаю, як протистояти тим “своїм”, які кричать “всьопропало”, але не може за чотири роки пропасти те, що вистояло триста.

Просто не можна здаватися навіть подумки.

 

На заставці – мапа України, яку було видано у Відні у 1919-20 році у видавництві «Кристоф Райсер та сини». Художник «Verte», автор ідеї – Г. Гасенко.