Чистота і прозорість мають бути характеристиками державної служби – Президент (фото)

Президент Петро Порошенко напередодні 100-річчя державної служби в Україні зустрівся з державними службовцями та вручив нагороди. «Чистота і прозорість є сьогодні і мають бути характеристиками державної служби. Наші цілі, завдання дуже складні. Ми зробили дуже багато, але те, що стоїть перед нами аж ніяк не легше. Мені приємно констатувати, що ми маємо дуже потужну команду, яка здатна виконувати ці завдання, здатна відповідати на ці виклики», – зазначив Глава держави.

Він зауважив, що небагато держав можуть похвалитися історією державної служби, нагадавши, що цьогоріч відзначається 100-річчя державної служби в Україні – 1918 року гетьман Павло Скоропадський здійснив важливі установчі заходи, щоб заснувати славетний корпус державної служби України. Глава держави додав, що у тих керівників, які не приділяли належної уваги цьому питанню, держава була значно слабкішою.

Петро Порошенко наголосив, що Україна має сильний корпус держслужби. «Щасливий, що ми зробили висновки, і зараз в умовах гібридної війни, в умовах агресії РФ, коли використовуються найсучасніші технології, щоб підірвати єдність зсередини, їм це не вдається. І потужним цементуючим фактором є державні службовці», – наголосив Петро Порошенко.

Він нагадав, що Закон про державну службу, який був створений із залученням досвіду багатьох держав, включав, зокрема значне скорочення кількості державних службовців. За словами Президента, з 2015 року скорочення відбулося майже на 20%. «Прозорість роботи державної служби, і виведення на світло рівня доходів», – також додав Глава держави.

Президент наголосив на необхідності зробити все можливе для відновлення престижу державної служби. «Прозорість конкурсів, незалежне оцінювання є потужним стимулом того, щоб державні службовці розвивалися», – зауважив він.

Водночас Глава держави зауважив, що є недоліки і потреба в удосконаленні служби. «Ми повинні забезпечувати відповідні «ліфти» у державній службі. І від начальника відділу, від начальника управління, від начальника департаменту має більше залежати», – зазначив Президент, додавши, що якщо людина себе добре зарекомендувала, то вона повинна мати можливості для розвитку.

«Те, що на державну службу приходить талановита молодь, яка не лякається заповнювати електронні декларації, думаю, також є вдалою характеристикою того, що це є рух вперед», – наголосив Петро Порошенко. Він підкреслив, що не можна зупинятися на досягнутому. Зокрема, було обговорено удосконалення роботи Національної академії державного управління при Президенті України із застосуванням іноземного досвіду, в тому числі Франції.

Президент привітав державних службовців зі святом: «Я приїхав сьогодні… не давати повчань чи вказівок, бо сьогодні свято. Я приїхав чітко продемонструвати, що ми з вами єдина команда – єдина команда державників, які мають і роблять надзвичайно важливу для держави справу». Петро Порошенко зауважив, що сьогодні депутати Верховної Ради прийняли важливі Закони про національну безпеку та валюту, а також Закон щодо запуску створення антикорупційного суду.

Глава держави зазначив, що в часи, коли він працював Міністром закордонних справ, держслужбовці дотримувалися правила трьох «П» – порядність, патріотизм і професіоналізм. «Мені приємно, що ці три «П» точно характеризують і державну службу України. Я щиро вам дякую за те, що кожен з вас присвятив себе служінню державі в ці дуже непрості часи. Я вітаю вас зі сторіччям державної служби України. І я переконаний, що з такою потужною армією державних службовців ми з вами точно переможемо», – наголосив він.

Джерело