Хороші новини. 5 червня 2018 року

Алла Комарова

Поки на одному кінці країни палають чорнобильські ліси, на решті все ж відбуваються й гарні новини. Радіо Тисячі Мазеп очікувано зробило для вас збірку посилань на вчорашні добрі події. Нова монета, нові заводи та вагони із самісінької Америки – все це і трішки більше було вчора, у вівторок, 5 червня.

Низка швейцарських банків заблокувала мільярд франків на особистих рахунках російського олігарха Віктора Вексельберга, який потрапив під нові санкції США. Кошти заблокували як публічні банки (Credit Suisse, UBS), так і приватні.

З початку 2018 року інвестиції у сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг зросли на 9,5% до 10,521 млрд грн. Це більше на 56% ніж у січні-березні 2017 року.

Ринок комерційних автомобілів в травні виріс на 12 відсотків. П’яту частину травневого ринку цього виду автотранспортної техніки охопили машини марки Renault.

Японський посол Шигекі Сумі заявив, що японське урядове агентство розробило спеціальну програму для України щодо виробництва електроенергії з відходів, і в майбутньому японський уряд буде готовий надати кредит українському уряду для того, щоб організувати систему виробництва електроенергії з відходів.

ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» підписало угоду про локалізацію виробництва 30 локомотивів TE33A серії Evolution. Партія локомотивів, яку поставить General Electric у співпраці з Крюківським вагонобудівним заводом – найбільша в незалежній Україні. У Пенсильванії (CША) вже почалася фінальна стадія виробництва локомотивів для Укрзалізниці.

Нацбанк ввів у обіг срібну пам’ятну монету номіналом 10 гривень «Марена дніпровська». Присвячена прісноводній зграйній донній рибі родини коропових – марені дніпровській, зникаючому виду, ендеміку басейнів Дніпра і Південного Бугу, занесеній до Червоної книги України та Європейського червоного списку.

Державна компанія «Укргідроенерго», оператор ГЕС і ГАЕС, в рамках раніше затвердженої урядом «Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року» провела реконструкцію і модернізацію 70% своїх потужностей.

За підсумками дев’яти місяців 2017/18 МР виробництво ріпакової олії в порівнянні з аналогічним періодом минулого сезону зросло на 23%.

Компанія «ТерраТарса» вже в цьому році відкриє завод з виробництва рідких добрив в Херсонській області. Передбачається, що завод буде орієнтований на запуск спочатку рідких мінеральних добрив, потім — кристалічних. Виробничі потужності рідких міндобрив складуть 3 млн літрів на рік, а кристалічних водорозчинних — 15 тис. тонн. Щоденний обсяг випуску рідких міндобрив — 60 тис. літрів.