Президент Петро Порошенко надав інтерв’ю іспанському виданню «El País»

Весь світ є майданчиком для російської політики фальшивих новин – Президент в інтерв’ю іспанському виданню «El País»

«Просто не вірте російським ЗМІ. Це є проста відповідь. Росія продовжує свою політику фальшивих новин, включаючи звинувачення у фашизмі. Ці звинувачення дуже небезпечні для демократії, і ми повинні боротися з цією проблемою фальшивих новин», – заявив Президент Петро Порошенко в інтерв’ю іспанському виданню «El País». Таку думку Глава держави висловив, відповідаючи на запитання, що російські ЗМІ, зокрема РТ і «Спутнік» порівняли нинішню ситуацію в Україні з нацистською Німеччиною і стверджували, що український Парламент прославляє фашизм.

«Ми були тими, хто найбільше постраждав під час Другої світової війни. У нас є генетична пам’ять про фашизм», – наголосив Петро Порошенко.

Глава держави також відповів на запитання про те, що Україна була «випробувальним майданчиком» для фальшивих новин, які потім розповсюджувалися на Заході, з використанням неточної та заплутаної інформації, або дезінформації про літак рейсу МН17, збитий проросійськими бойовиками на Донбасі.

Він нагадав про завершення спільного розслідування щодо збиття MH17 у 2014 році, під час якого були отримані докази того, що саме Росія збила літак, убивши 298 осіб.

«Я не можу сказати, що Україна була випробувальним майданчиком. Весь світ є випробувальним майданчиком для російської політики фальшивих новин», – підкреслив Президент.

«Росія напала на Україну саме тому, що нам неприйнятна навіть думка залишатися в рамках Радянського союзу чи Російської імперії. Зверніть увагу на те, що Путін вважає найбільшою трагедією двадцятого століття не Другу світову війну або Голокост, а розпад СРСР», – додав Президент.

Джерело

 

Іспанія продовжить підтримувати виведення російських військ зі східної України та звільнення заручників – Президент

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю іспанському виданню «El País» розповів про зустріч з новопризначеним Прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом та питання, на яких вони зосередились під час переговорів.

«Дуже символічно, що Україна є першою країною, яку приймає новий Глава Уряду. Ми обговорили дуже важливі питання на найближче майбутнє. Перше – це підтримка Іспанією європейських прагнень України», – зауважив Петро Порошенко.

Глава Української держави зазначив: «Цього року відзначається 40 років ухвалення Конституції в Іспанії. За цей час Іспанія успішно інтегрувалася до Європейського Союзу та отримала вигоду від підтримки ЄС у проведенні демократичних реформ. Ми хочемо вчитися в Іспанії. Другий момент полягає в чіткій підтримці новим Прем’єр-міністром сильної України та підтримці Україною єдності Іспанії, відкидаючи будь-який сепаратизм».

Петро Порошенко також відповів на запитання, чи буде продовжена підтримка іспанського Уряду у боротьбі України проти російських дій, як це відбувалось за переднього кабінету. «Без сумніву, це є меседж, який нам передали сьогодні. Так само, як ми підтримуємо єдність Іспанії, Глава Уряду підтримує територіальну цілісність України, зокрема відмову визнати незаконну анексію Криму та захистити територіальну єдність моєї країни на Сході. Ми досягаємо дуже ефективної координації та взаєморозуміння, я дуже задоволений зустріччю з новим Главою Уряду», – наголосив він.

«Ми впевнені, що Іспанія та всі інші країни Європейського Союзу й надалі підтримуватимуть нас у нашому проханні про виведення російських військ та артилерії зі східної України та звільнення заручників. Ми не можемо ігнорувати цю агресію», – підкреслив Президент.

Глава держави також відзначив дії іспанської сторони щодо арешту у 2015 році вісьмох іспанців після повернення зі Сходу України, де вони воювали на проросійському боці. «Хочу подякувати іспанському Уряду за співпрацю у цьому питанні. Ці ультранаціоналісти прибули в Україну нелегально, щоб убивати невинних українців. Це неприпустимо, це є злочином. Росія відправляє снайперів, які щоденно вбивають українців – як військових, так і цивільних осіб. Неважливо, що ці злочинці мають іспанський паспорт. Вони залишаються злочинцями. Я дуже задоволений тим, як іспанська влада розслідувала цю справу», – наголосив він.

Джерело

Фото © Samuel Sanchez/El País

 

Повний текст інтерв’ю в перекладі “Главкома”

Попередній іспанський уряд рішуче підтримав Україну проти російських дій. Чи буде ця підтримка продовжена?

Без сумніву, це є меседж, який нам передали сьогодні. Так само, як ми підтримуємо єдність Іспанії, глава уряду підтримує територіальну цілісність України, зокрема відмову визнати незаконну анексію Криму та захистити територіальну єдність моєї країни на Сході. Ми досягаємо дуже ефективної координації та взаєморозуміння, я дуже задоволений зустріччю з новим главою уряду.

Таким чином, Санчес підтримав продовження санкцій проти Росії?

Ми впевнені, що Іспанія та всі інші країни Європейського Союзу і надалі підтримуватимуть нас у нашому проханні про виведення російських військ та артилерії з Східної України та звільнення заручників. Ми не можемо ігнорувати цю агресію. Кілька днів тому завершилося наше розслідування щодо збиття літака MH17 у 2014 році, під час якого ми отримали докази того, що саме Росія збила літак, убивши 298 осіб.

Україна була випробувальним майданчиком  для фальшивих новин, які потім застосовувалися на Заході?

Весь світ  є випробувальним майданчиком для російської політики фальшивих новин. Були на виборах у США, референдумі Brexit у Сполученому Королівстві, кризі незалежності Каталонії та, звичайно ж, під час російської анексії Криму. Президент Владімір Путін сказав: «Там немає росіян». На українській суверенній території нелегально було 60 тис. російських солдат! Це була правда!

Говорити правду – центральна концепція в журналістиці. Російські ЗМІ, такі як Russia Today і Sputnik, зазвичай говорять про громадянську війну в Україні. Чи правда, що є громадянська війна?

Це фальшиві новини, розповсюджені Росією, з кампаніями сотень мільйонів доларів, вкладених в RT і Sputnik, інструмент Росії, щоб впливати на демократичні країни. Подивіться, вони використовують такі демократичні інструменти, як вільна преса, вільні вибори, демократія для створення нестабільності!

RТ і Sputnik порівняли нинішню ситуацію в Україні з нацистською Німеччиною і стверджували, що український парламент прославляє фашизм.

Просто: не вірте російським ЗМІ. Це є проста відповідь, тому що ми були тими, хто найбільше постраждав під час Другої світової війни. У нас є генетична пам’ять про фашизм. Маючи на увазі це, ми наблизились до європейської сім’ї. З огляду на це, Росія продовжує свою політику фальшивих новин, включаючи звинувачення у фашизмі. Ці звинувачення дуже небезпечні для демократії, і ми повинні боротися з цією проблемою фальшивих новин.

Коли Путін переміг на виборах у березні, rерівник телеканалу Russia Today Маргарита Сімонян,  вітаючи його назвала «вождем». Це слово використовувалося, зокрема, у зверненнях до Сталіна. Сьогодні постать Сталіна возвеличується в Росії?

Сталін несе відповідальність за геноцид в Україні, за голод, який саме він спричинив. Загинули вісім мільйонів людей. Сталін був таким самим тираном, як Гітлер. А тепер Росія зображує його в телевізійних програмах, біографіях, фільмах та інших пропагандистських оборудках як героя нашого часу. Це надзвичайно небезпечно. Росія напала на Україну саме тому, що нам неприйнятна навіть думка залишатися в рамках Радянського Союзу чи Російської імперії. Зверніть увагу на те, що Путін вважає найбільшою трагедією двадцятого століття не Другу світову війну або Голокост, а розпад СРСР. На мою думку, головному редактору RT відомо, що слово «вождь» російською мовою тотожне німецькому  «фюрер».

Минулого року обвинувачення в нацизмі створило кризу дезінформації в Іспанії. Роман Зозуля – футболіст, гравець другої ліги, мав перейти до клубу «Райо Вальєкано», але російські та інші ЗМІ, які перебували під їхнім впливом, у своїх публікаціях називали його фашистом, писали, що він вживає нацистські вітання. Це були сфальсифіковані новини, однак під їх тиском Зозуля втратив контракт. Чи це був спосіб атакувати також і Україну?

Це добре фінансована, добре організована машина професійного розповсюдження фальшивих новин. Пан Зозуля добре відомий в Україні, але він би не потрапив до головних ЗМІ Іспанії, якби це не було підготовлено тією машиною дезінформації. Коли почалися напади на Зозулю, це стало головною новиною для російських ЗМІ. Власники та вболівальники команди повірили тій неправдивій інформації. Зозуля нічого поганого не зробив. Він лише захищав свою Батьківщину, свою країну, як будь-який інший патріот.

У 2015 році вісім іспанців були заарештовані після повернення зі Сходу України, де вони воювали на проросійському боці. Вони називали себе антифашистами, казали, що воюють з «четвертим рейхом».

Хочу подякувати іспанському уряду за співпрацю у цьому питанні. Ці ультранаціоналісти прибули в Україну нелегально, щоб убивати невинних українців. Це неприпустимо, це є злочином. Росія відправляє снайперів, які щоденно вбивають українців – як військових, так і цивільних осіб. Неважливо, що ці злочинці мають іспанський паспорт. Вони залишаються злочинцями. Я дуже задоволений тим, як іспанська влада розслідувала цю справу.

Були критичні висловлювання на адресу українського уряду за інсценування смерті російського дисидента Аркадія Бабченка. Чи насправді це було необхідно?

Хіба ви б хотіли, щоб російські спецслужби дійсно вбили цього журналіста? Метою його вбивства було дестабілізувати Україну. Продемонструвати, що українська влада не може контролювати ситуацію у своїй країні. Наша спецслужба розкрила це і показала, що ми боремося проти вбивства. Злочинець був заарештований і найближчим часом буде повідомлено, звідки надходили гроші та накази, а також списки журналістів, яких планували вбити. Якщо ми хочемо захистити свободу преси, якщо ми хочемо захистити журналістів, ми змушені застосовувати такі методи боротьби. У будь-якому разі, цей наказ давав не президент, а спеціальний прокурор. І я підтримую мої спецслужби, якщо вони захищають журналіста, якщо вони рятують життя журналіста.

Джерело