Будівництво мосту через Керченську протоку є порушенням норм національного та міжнародного права

Прокуратура Автономної Республіки Крим спільно зі слідчим відділом Головного управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення правил екологічної безпеки під час будівництва транспортного переходу через Керченську протоку на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 236 КК України.

Будівництво транспортного переходу здійснюється з грубим порушення правил екологічної безпеки, що шкодить екосистемі Азовського моря, спричинило екологічне забруднення значної території України, завдало непоправної екологічної шкоди півострову Тузла (Україна), що полягає у його знищенні як унікального природного об’єкту та інші тяжкі наслідки природному навколишньому середовищу.

В ході досудового розслідування встановлено основного виконавця робіт з проектування та будівництва мосту, підрядника та субпідрядника, які у зв’язку з цим вже потрапили під санкційні списки США.

Окрім цього, перевіряється ряд європейських компаній на предмет постачання ними обладнання для незаконного будівництва мосту на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим.

За інформацією спеціалістів Інституту водних проблем і меліорації НАН України, орієнтовні збитки, заподіяні оточуючому середовищу Чорного та Азовського морів при будівництві Керченського мосту, за умови необхідності кріплення морських берегів, становитимуть щонайменше 10 млрд грн.

На даний час в Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України проводиться комплексна комісійна інженерно-екологічна експертиза. До її проведення залучені фахівці Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного агенства рибного господарства України, Державного агентства водних ресурсів України, Одеського державного екологічного університету, Науково-дослідної установи «Український науковий центр екології моря», Науково-дослідного Інституту геодезії і картографії, Українського гідрометеорологічного центру, Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, Державної установи «Науковий Центр Аерокосмічних Досліджень Землі», Інституту геології Київського національного університету імені Тараса Шевченко, Інституту геологічних наук НАН України, Інституту геофізики НАН України.

В порушення вимог Водного кодексу України та норм міжнародного права, будівництво такого об’єкту, спричиняє серйозну небезпеку екології Чорного та Азовського морів: забруднення, порушення природного відтворення водних біоресурсів та їх знищення.

Досудове розслідування триває.

Довідково: Відповідно до статті 1 Закону України «Про ратифікацію Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки» від 20.04.2004 № 1682-IV, врегулювання питань, що відносяться до акваторії Керченської протоки, здійснюється за угодою між Сторонами.

Згідно статті 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, на які поширюється юрисдикція органів державної влади України відповідно до норм міжнародного права, Конституції та законів України.

Джерело