Світ 4 серпня. Результати дня

Насилля у Південному Судані, повінь у долині річки Ніл, спецоперація на півночі Синаю, катаклізм у Центральній Америці, масштабна поліцейська операція у США, напад у Британії та багато іншого.

Африка:

– Управління ООН з прав людини звинуватило армію Південного Судану у масових порушеннях прав людини, зокрема – вбивати, згвалтуваннях, грабіжництві та руйнуванні поселень. В Управлінні закликали розслідувати цю справу. За минулу добу внаслідок боїв у країні загинули 73 цивільних.

– 76 людей загинули внаслідок потужних повеней вздовж річки Ніл у Судані.

– Опозиційна партія «Демократичний Альянс» лідирує на місцевих виборах у трьох великих містах у Південній Африці. Це перша велика поразка керівного «Африканського національного конгресу».

– Президент Тунісу Беджі Каїд Ес-Себсі призначив міністра регіонального розвитку Юсефа Аль-Шахеда новим прем’єр-міністром країни та доручив сформувати уряд.

– Терористичне угруповання «Боко Харам» в Африці оголосило про перехід керівництва організацією до нового лідера – Абу Мусаба Аль-Барнаві. При цьому, що сталося із попереднім командиром угруповання Абубакаром Шекау – не повідомляють.

– Щонайменше 15 бійців проурядових сил загинули внаслідок теракту у місті Сірт у Лівії.

– 45 терористів «Ісламської держави» знищені єгипетською армією внаслідок спецоперації на півночі Синайського півострова. Бої спалахнули неподалік міста Ель-Аріш. Серед вбитих бойовиків був і лідер єгипетського відділення «Ісламської держави» Абу Дуа Аль-Ансарі. Саме його вважають організатором теракту на борту російського пасажирського авіалайнера «Когалим-авіа», який впав над Синаєм 31 жовтня 2015 року. Тоді загинули 224 людини.

– Влада Чаду заборонила будь-які масові маніфестації напередодні інавгурації президента Ідріса Дебі Ітно. Опозиція звинуватила владу у фальсифікаціях під час президентських виборів.

Америка:

– Потужний ураган «Ерл» дістався берегів Белізу у Центральній Америці. Місцева влада оголосила штормове попередження та закликала людей не виходити на вулиці. Шторм вже викликав потужні повені та зливи у Домініканській Республіці та Гаїті. Там внаслідок катаклізму загинуло 9 осіб.

– Президент Нікарагуа Даніель Ортега призначив свою дружину кандидатом у віце-президенти країни у разі його перемоги на чергових президентських виборах. Це викликало хвилю обурення в опозиції. Ортега керує країною вже три терміни поспіль. Щоб втретє стати главою держави, він пішов на зміни до Конституції.

– Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп назвав Хіларі Клінтон «засновницею «Ісламської держави».
– Спеціальна комісія Сенату Бразилії проголосувала за імпічмент президенту Ділмі Руссеф.

– США передала Аргентині перші засекречені документи Пентагону щодо «Брудної війни» у 1976-1983 роках, коли країна перебувала під владою військової хунти. Про це повідомив держсекретар США Джон Керрі під час візиту до Буенос-Айреса.

– У США поліція провела масштабна облави проти мафії у Нью-Йорку та Філадельфії. Заарештовані лідери мафіозних кланів міст та їх помічники. Всього затримали 39 осіб – члени мафіозних родин Дженовезе, Лучезе, Гамбіно, Боннано та «Коза Ностра». Серед них – лідер «Коза Ностри» у Філадельфії Джозеф Мерліно та лідер нью-йоркського відділення Паскуале Парелло.

Азія:

– Бойовики терористичного руху «Талібан» здійснили напад на туристичний автобус, який прямував з міста Бамьян до Герату. Кілька людей зазнали поранень.

– У Китаї до 7 років позбавлення волі засудили адвоката Чжоу Шифеня, відомого своїми гучними судовими позовами проти уряду.

– У Туреччині у Стамбулі невідомі вбили представника ЛГБТ-спільноти з числа сирійців Мухаммеда Вісама Санкарі та залишили його обезголовлене тіло на вулиці. За повідомленням місцевих ЗМІ, влада відмовляється розслідувати справу через сексуальну орієнтацію жертви.

– Один з турецьких юристів подав судовий позов проти трьох високопоставлених офіцерів армії США нібито за їх участь у невдалій спроби військового перевороту. Мова йде про притягнення до кримінальної відповідальності голову Центру об’єднаних штабів, генерала Джозефа Данфорда, командувача CENTCOM, генерала Джозефа Воутела та директора Національної розвідки США Джеймса Клеппера.

– США перекинули партію бомбардувальників на острів Гуам для посилення військової присутності у Південно-Східній Азії.

– Китай закликав Раду Безпеки ООН сприяти деескалації протистояння на Корейському півострові виключно дипломатичними засобами.

– Один з лідерів терористичного руху «Талібан» Мулла Хайрулла та четверо його охоронців знищені ударом американського БПЛА у провінції Кундуз в Афганістані.

– США відмовилися надавати 300 млн. доларів військової допомоги Пакистану через його зв’язки з бойовиками в Афганістані.

– У Туреччині поліція затримала 20 осіб за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави».

– Парламент Киргизстану ухвалив рішення про позбавлення громадянства осіб, засуджених за тероризм.

– Генпрокурор Таджикистану виступив за застосування смертної кари за організацію терактів.

– Суд у Стамбулі заочно заарештував опозиційного проповідника та лідера руху «Хизмет» Фетуллаха Гюлена, якого підозрюють в організації спроби військового перевороту.

Європа:

– Чоловік із ножем напав на людей біля Трафальгарської площі у Лондоні. Одна людина загинула та п’ятеро поранені. Поліція затримала злочинця. Ним виявився громадянин Норвегії сомалійського походження. У МВС кажуть – напад не пов’язаний із ісламським тероризмом.

– Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд підтримав дії турецької влади після невдалої спроби військового перевороту.

– Генпрокурор Вірменії Геворк Костанян подав у відставку.

– МВС Естонії повідомили про плани збудувати 5-кілометрову прикордонну зону для оборони від Росії.

Близький Схід:

– В Ірані стратили 20 курдів, яких напередодні суд визнав винними в організації збройних нападів та тероризмі.

– Сирійська армія відбила напад бойовиків «Армії завоювання» на південному заході міста Алеппо. Керівництво ісламістів призупинило наступальну операцію для перегрупування та корегування планів наступу. У боях загинули двоє провідних командирів бойовиків. Всього вбили понад 60 ісламістів.

– Сирійські війська пішли на штурм містечка Хауш Аль-Насрі у східній Гуті в провінції Дамаск. Його вже три роки утримують ісламісти «Файлак Аль-Рахман» та «Армії Ісламу». Містечко є важливим пунктом для створення плацдарму для наступу на стратегічну висоту Таль Курді.

– Телекомунікаційні компанії Бахрейну вимкнули мобільний зв’язок у регіоні Аль-Діраз, де опозиція проводить постійні антиурядові протести, вимагаючи припинити переслідування опозиційних лідерів.

– Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що злочини терористів «Ісламської держави» в Іраку проти релігійних та етнічних меншин можуть вважатися геноцидом.

– В Іраку урядові війська звільнили від терористів «Ісламської держави» прикордонний перехід Аль-Валід на кордоні із Сирією. Понад 20 бойовиків загинули. Тепер сирійсько-іракський кордон у цій ділянці закритий. Місетчко Аль-Валід довго слугувало транзитним пунктом для терористів, який з’єднував провінцію Анбар в Іраку та провінцію Суейда в Сирії.

Автор