Робочий візит Президента України Петра Порошенка до Німеччини (фото, відео)

Лідери України, Німеччини та Франції обговорили питання продовження санкцій

 

Під час робочої поїздки до Німеччини Президента Петра Порошенка відбулася тристороння зустріч Глава Української держави, Президента Франції Еммануеля Макрона та Канцлера Німеччини Ангели Меркель.

«Ми мали дуже амбітний порядок денний. Обговорили також питання продовження санкцій. Обговорили серйозне занепокоєння ескалацією напруженості і бойових дій з боку Російської федерації проти українських військ. Лише за останню добу в районі Катеринівки ми втратили одного українського героя, п’ятеро були поранені», – повідомив Петро Порошенко про хід зустрічі у коментарі для представників ЗМІ.

Президент також зазначив, що докладно проінформував керівників Франції та Німеччини про ситуацію на Донбасі. «Ми чітко наголошуємо і наполягаємо на тому, щоб перемир’я, яке було оголошено перед Великоднем російськими терористичними військами обов’язково дотримувалось», – підкреслив він.

Газотранспортна система України – один із елементів стримування агресії РФ.Проект «Північного потоку-2» становить надзвичайно велику небезпеку не тільки для України, а й геостратегічну та оборонну небезпеку для всієї Європи. І Україна зараз має набагато ширшу підтримку наших міжнародних партнерів у цьому питанні.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 10. Mai 2018

 

Президент також повідомив, що обговорював з лідерами Франції та Німеччини питання про деокупації Криму. «Очевидно, що говорили про деокупацію і запровадження санкцій за незаконне проведення виборів. Я говорив про це з самого початку», – сказав Петро Порошенко.

«Ми координуємо дії. Пакет санкцій щодо імплементації Мінських домовленостей і припинення агресії Росії на Донбасі нерозривно пов’язаний з пакетом санкцій за незаконну анексію Криму», – наголосив Глава держави.

Президент також нагадав, що вчора мав зустріч із Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, під час якої дуже ретельно обговорювалась політика санкцій. «Санкції мають бути продовжені та запровадженні нові додаткові санкції, особливо для тих, хто брав участь у організації і проведені виборів у Криму – незаконних виборів президента Російської федерації», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

Робимо все, щоб донести об’єктивну картину і не дати Росії використовувати «Північний потік-2» як елемент гібридної агресії – Президент

Підхід до ЗМІ. Аахен, Німеччина

Під час тристоронньої зустрічі з Emmanuel Macron та Angela Merkel у німецькому Аахені проінформував європейських лідерів про ескалацію Росією військових дій на Сході України. Ми наполягаємо на дотриманні перемир’я на території окупованому Донбасі.Практика показує, що безпековий компонент Мінських домовленостей неможливо виконати без введення повноцінної миротворчої місії ООН на окупованій території Донецької та Луганської областей. Дякую канцлеру Німеччини та Президенту Франції за підтримку цієї позиції.In our trilateral meeting with Emmanuel Macron and Angela Merkel in Germany’s Aachen I briefed the two European leaders on the escalation of hostilities in eastern Ukraine provoked by Russia. We urge Russia again to observe the ceasefire in the occupied Donbas.As practical implementation of the Minsk agreements clearly demonstrates their security component cannot be achieved without a full-scale UN peacekeeping mission in the occupied Donbas. I am grateful to Chancellor of Germany Angela Merkel and President of France Emmanuel Macron for supporting this approach.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 10. Mai 2018

 

Президент Петро Порошенко зазначив, що під час зустрічей в Аахені обговорювалось питання будівництва «Північного потоку-2».

«Звичайно, що ми підняли цю тему та піднімаємо це (питання – ред.) і на переговорах з Німеччиною, і з Францією, і з Європейською Комісією. Зараз це також одна з тем, які будуть ретельно обговорюватись», – відповів Глава держави на запитання представників ЗМІ.

Президент вкотре підкреслив, що цей проект містить надзвичайно велику небезпеку: «Небезпеку не тільки для України, і не тільки фінансову. Це – небезпека геостратегічна. Це – небезпека, в тому числі і оборонна».

«І газотранспортна система України, якщо хочете, це також один з елементів стримування агресора. І неможливо безвідповідально ставитись до цієї надзвичайно важливої функції», – зазначив Глава держави.

«Мені надзвичайно приємно, що ми маємо зараз ширшу підтримку в ЄС», – зауважив Глава держави. За його словами, Президент, український Уряд та голова НАКу «Нафтогаз», який також перебуває в Аахені, роблять все можливе, «щоб донести об’єктивну картину і не дати Росії використовувати «Північний потік-2» як елемент гібридної агресії не лише проти України, а проти всієї Європи».

Джерело

 

Президент про зустріч з лідерами Німеччини та Франції: Ми ретельно обговорили «дорожню карту» імплементації Мінських домовленостей з обов’язковим використанням миротворців

Президент Петро Порошенко обговорив із Канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом Франції Еммануелем Макроном «дорожню карту» імплементації Мінських домовленостей та залучення миротворців ООН у окупованій частині Донбасу.

«Це була перша зустріч у трьохсторонньому форматі після виборів у Німеччині і після виборів в Росії. Ми ретельно обговорили наші можливі кроки, «дорожню карту» імплементації Мінських домовленостей, обов’язково з використанням елементу миротворців», – повідомив Петро Порошенко за підсумками зустрічі з лідерами Німеччини та Франції.

«Наголошую на тому, що практика показує, що безпековий компонент Мінських домовленостей неможливо виконати без повноцінної миротворчої місії на окупованому українському Донбасі», – підкреслив Президент.

Глава держави наголосив: «Я хотів би подякувати, що і Канцлер Німеччини, і Президент Франції підтримали цю позицію України. Так само як це зробили і наші американські партнери».

За його словами, очікується візит Спеціального посланника Президента США по Україні Курта Волкера. «Ми чітко наголошуємо, що росіяни мають підтримати проект резолюції, де була б чітко імплементована «дорожня карта» з урахуванням Мінських домовленостей і з урахуванням миротворців. І це має бути включено в рішення Ради безпеки ООН. Це для нас абсолютно ключова позиція», – підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що під час зустрічі з лідерами Німеччини та Франції обговорювався гуманітарний компонент, включно із питанням заручників, які тримаються на окупованій території включаючи українських військовослужбовців, і політичних в’язнів, які незаконно утримуються в Росії. За словами Петра Порошенка, було чітко названі прізвища бранців.

«Це особливо важливо, бо ми знаємо, що 18 і 23 (травня – ред.) відбудуться зустрічі з Путіним у Ангели Меркель та у Еммануеля Макрона. Ми чітко узгодили і скоординували ті кроки, той порядок денний, які ми маємо зробити для того, щоб найближчим часом провести засідання Нормандського формату. Найбільш вірогідно, що це має відбутися в Парижі. І ми чекаємо, щоб якісно підготувати порядок денний для того, щоб забезпечити ефективні переговори у зазначеному форматі», – сказав Президент.

Джерело

 

Президент в Аахені обговорив з лідерами європейських країн питання економічного, безпекового і культурно співробітництва

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ розповів про результати його переговорів, які відбулися в Аахені.

З Президентом Європейської Ради Дональдом Туском Глава Української держави обговорив підготовку, порядок денний, дату і кроки, які необхідно здійснити для проведення саміту Україна – ЄС. «Це є одним із елементів формування нового порядку денного для України», – зауважив Петро Порошенко. Президент відзначив важливість цифрового союзу, скасування роумінгу для українців, які скориставшись безвізовим режимом подорожуватимуть Європейським союзом, кібербезпеки, підвищення певних безпекових кроків.

Також Глава держави провів переговори з Президентом Литви Далею Грібаускайте та зустрівся з Прем’єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим. Запланована низка інших зустрічей, зокрема переговори з членами німецького уряду. «В нас є дуже амбітна програма і економічного співробітництва, і безпекового співробітництва, і культурно-гуманітарного співробітництва», – зазначив Президент.

Глава держави зауважив, що порядок денний є дуже напруженим: «Знаєте, що сподобалось – абсолютно така робоча, надихаюча оптимістична атмосфера. Думаю, що це є найбільшим досягненням для тих, хто носить чорні окуляри в середині країни і намагались розповсюджувати інформацію про те, що хтось втомився від України. Ні. Ми чітко заявляємо, що наш шлях – це європейська інтеграція. Наш шлях – це трансатлантична інтеграція».

«До речі, ми обговорили і підготовку до проведення саміту Україна-НАТО в рамках саміту НАТО в Брюсселі. Ми узгодили інші міжнародні зустрічі, де я дуже тішуся, що проукраїнська коаліція світу буде говорити одним голосом. І лідери Франції і Німеччини є запорукою того, що ці кроки є ефективними», – резюмував Глава держави.

Джерело

 

Надзвичайно важливо, щоб Закон про Антикорупційний суд був прийнятий найближчим часом – Президент

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ наголосив на важливості ухвалення Верховною Радою України Закону про Антикорупційний суд найближчим часом.

«Створення антикорупційного суду не обговорювали. Чого його обговорювати? Він (законопроект – ред.) в Парламенті знаходиться. Я впевнений в тому, що Парламент буде спроможний прийняти і підтримати пропозиції або проект Президента, який був внесений», – відповів Глава держави на питання, чи обговорювалося питання створення Антикорупційного суду під час зустрічей в Аахені.

«Мені сказали, що там – традиційно для нашого Парламенту – вже біля двох тисяч поправок. Але врешті-решт надзвичайно важливо, щоб Закон був прийнятий найближчим часом», – зазначив Президент.

Джерело

 

Президент разом з лідерами Європи привітав Президента Франції Еммануеля Макрона з авторитетною міжнародною премією ім. Карла Великого

Президент України взяв участь в церемонії нагородження Президента Франції Еммануеля Макрона премією Карла Великого, яка відбулася в урочистій атмосфері в німецькому місті Аахені.

Глава Української держави привітав Президента Макрона з отриманням цієї престижної премії – за його особливий внесок у реалізацію ідеалів об’єднаної Європи.

Міжнародна премія імені Карла Великого одна з найпрестижніших міжнародних премій за внесок в розбудову об’єднаної Європи.

Премія названа на честь Карла Великого – великого полководця і реформатора, покровителя наук та мистецтв, першого історичного діяча, який висунув ідею об’єднаної Європи. Засновник імперії Франків та фактичний засновник Священної Римської імперії керував державою зі своєї столиці в Аахені.

Президент України бере участь в церемонії вручення премії "Карла Великого" Президенту Франції Еммануелю Макрону. місто Аахен. Німеччина

Gepostet von Адміністрація Президента України am Donnerstag, 10. Mai 2018

 

Премія присуджується щороку з 1950 року німецьким містом Аахен діячам політики та культури за значний внесок в реалізацію європейської ідеї. Традиційно вручається у свято Вознесіння на урочистій церемонії у Коронаційній залі ратуші міста Аахена.

Лауреати Премії Карла Великого нагороджуються спеціальною грамотою, пам’ятною медаллю та символічною нагородою у 5 тисяч євро. На аверсі медалі зображені сам імператор і старовинна печатка Аахена XII століття, на реверсі гравірується заслуга конкретного лауреата перед європейськими народами.

З 2008 року премія присуджується у двох категоріях: не лише заслуженим політикам, видатним громадським і державним діячам, але й молодим людям у віці від 16 до 30 років. Лауреатів визначає спеціальний конкурс молодіжних проектів, що проводиться преміальним фондом спільно з Європейським парламентом.

Приємно, що без України сьогодні не відбуваються важливі європейські події."Ми знаємо, що для розв'язання міжнародних конфліктів часто потрібно багато часу, але ми будемо і надалі докладати зусиль для того, щоб забезпечити суверенітет і територіальну цілісність України", – заявила Ангела Меркель на церемонії вручення премії Карла Великого.Вона також привітала присутність в Ахені Президента України Петра Порошенка.

Gepostet von Svyatoslav Tsegolko am Donnerstag, 10. Mai 2018

 

В різні роки лауреатами премії були: Вінстон Черчилль (1956), Вацлав Гавел (1991), королева Нідерландів Беатрікс (1996), Білл Клінтон (2000), Ангела Меркель (2008), Даля Грібаускайте (2013), Герман ван Ромпей (2014), Мартін Шульц (2015).

10 травня 2018 року премією Карла Великого нагородили Президента Французької Республіки Еммануеля Макрона.

Джерело

 

Президент провів зустріч із Прем’єр-міністром Болгарії

Президент України Петро Порошенко під час візиту до Німеччини провів зустріч із Прем’єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим.

Сторони обговорили питання двостороннього порядку денного.

Президент України та Прем’єр-міністр Болгарії скоординували питання підготовки до Саміту Україна-ЄС. Болгарія з 1 січня 2018 року головує в Європейському Союзі.

Глава Української держави запросив болгарського прем’єра відвідати Україну з візитом.

Джерело