Що говорить рейтинг?

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Компанія «Socic» видала ду-у-у-уже цікаве дослідження соціально-політичної ситуації в Україні. Цікаве тим, що дослідження чітко показало, наскільки міняються вподобання громадян, якщо всього лише трошки змінити формулювання питання. Отже.

Запитання «Якби вибори Президента України відбулись найближчої неділі, за кого із кандидатів Ви б віддали свій голос?» Тут все очікувано. На першому місці – кандидат «відмова від відповіді/не знаю» 20,1%, на другому «не брав би участі у виборах» 14,4%, далі Юлія Тимошенко 8,9%, за нею Петро Порошенко 7,9%.

Красива картинка? Малює перспективи України на майбутнє? Не поспішайте з відповіддю. Бо!

Далі працівники «Socic» поставили питання під дещо іншим кутом: «Хто, на вашу думку, переможе і стане наступним Президентом?» Результати. На першому місці – знову таки «відмова від відповіді/не знаю» 36,8%, на другому – … Петро Порошенко 17,6%, на третьому – Юлія Тимошенко з розривом у майже 5,5% – 11,8%.

Як це розуміти? Ви можете пояснити цей феномен? Ну, от як так буває, що людина яка називає певного кандидата, за якого планує голосувати, раптом вважає, що вибори виграє зовсім інший – діючий Президент? Що за психологічний феномен такий?

А справа, я гадаю, в ще одному претенденті на вибори під назвою «інший кандидат», який у випадку «за кого ви голосуватимете, якщо вибори наступної неділі» дорівнював 14%, але у випадку «хто виграє вибори, на вашу думку» раптом впав до 7,2%. Явно для частини шанувальників цього кандидата реальним вибором буде таки Петро Порошенко, а не говорять вони цього вголос, бо бояться тиску громадської думки – на тлі істерик, якими раз за разом вибухають прибічники опозиції, і того армагеддону, який нам щодня малюють наші самі демократичні у світі, належні олігархам ЗМІ, воно й не дивно. Я сам знаю, який накат «знедолених і обидлених» доводиться витримати щоразу, як говориш, що ти – прибічник чинної влади. Не кожен зважиться на таке. В нашій традиції знедолений – завжди правий, а той, хто каже йому «іди працюй», – завжди потвора бездушна. Хіба ні?

А це означає, що реальний рейтинг Петра Порошенка значно вищій за ті 7,9%, що називають громадяни, які не бояться висловити підтримку влади вголос. І це при тому, що на опозицію наразі працює практично все українське ТБ і провідні телеканали, тоді як команда кандидата Порошенка передвиборчу кампанію ще й не розпочинала. Коли вся її підтримка – Н-на кількість блогерів на соцмережах.

Але може люди дають 17,6% Петру Порошенку тому, що думають, що буде задіяний адмінресурс і підкуп виборця? Може людей це збурює?! Ці ж люди скинули Янука і вигризли для України Європейський шлях розвитку – хіба ні? Може це – відзнака готовності захищати свій вибір?

І отут «Socic» дарує нам нове розчарування. Так, люди невдоволені поточною ситуацією в країні. Але! На питання «До якої з форм протестної активності ви готові вдаватися?» абсолютна більшість заявила, що межа їхньої протестної активності це – участь у виборах, 67,1%. Тобто те, що й так є правом кожного громадянина. Брати участь в акціях протесту висловили готовність лише 9,6% громадян, а в акціях непокори і того менше – 4,7%.

Практично те саме підтвердила нещодавно чисельність учасників всіх багатосерійних міхо-майданчиків. Наш знедолений, зубожілий, всіма, ким тільки можна, пограбований народ із владою боротися не збирається. Ломи йому. Інші справи на порядку денному. От – не до того.

І знаєте, я б може й засумнівався у результатах «Socic». У нас будь-який рейтинг, який не подобається собі, автоматично стає «купленим». Аж тут нагнали мене результати виборів у об’єднані територіальні громади (ОТГ) – у 26 громадах з 40 перемагають висуванці від «Солідарності» Петра Порошенка. Разом – 65% кандидатів.

Схоже, все зрозуміло.

 

Карикатура  © Ігор Конденко

Автор