6 біомедичних стартапів стали переможцями конкурсу MBioS Challenge

У фіналі змагалися 12 проектів, а всього на конкурс надійшло 97 анкет. Тепер переможці зможуть показати свої проекти британським інвесторам під час прямої трансляції на щорічній конференції Української медичної асоціації Великобританії, що відбудеться 12 травня.

25 квітня на iForum-2018 відбувся фінал першого в Україні конкурсу біомедичних стартапів – MBioS Challenge, на якому в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун вручила нагороди переможцям. Доктор Супрун наголосила, що МОЗ активно підтримує ініціативи з розвитку інновацій в медицині, а також в системі освіти для майбутніх лікарів: створено новий директорат інновацій та науки, співпрацюємо з Радою з розвитку інновацій під егідою Прем’єр-міністра, розроблена і вже успішно працює система електронного здоров’я.

“Щодня крок за кроком ми змінюємо нашу систему охорони здоров’я. Вона стає сучасною, технологічною, електронною. Інновації і розробки відіграють ключову роль у тому, як ми трансформуємося. Разом з вами, інноваторами і винахідниками, ми зможемо запровадити якісні і доступні медичні послуги для пацієнтів і сучасні умови роботи і розвитку для лікарів,” – підкреслила доктор Уляна Супрун.

Серед стартапів на рівні ідеї найкращими виявились мобільний ультразвуковий хірургічний інструмент MUSIC-Med, який розробили вчені з Черкас, та проект біонічного протеза руки Esper Bionics розробників з Києва.

Серед прототипів переможцями стали: абсорбуюча вуглецева пов’язка для лікування ран і опіків, сервіс Helsi.me, який допомагає пацієнтам записатися до лікаря, Latrax, що пропонує лікувати епілепсію електростимуляцією блукаючого нерву.

QROK MEDICAL став переможцем на стадії комерціалізації зі своєю розробкою – системою навігації для лікарень. Ця система дозволяє слідкувати за місцезнаходженням пацієнта, контролювати його температуру та активність. Одеська клініка Into-Sana вже використовує її.

Конкурс, що вперше проводився в країні, мав на меті сприяти розвитку біомедичних інновацій в Україні та привернути увагу до  використання новітніх технологій у медицини й біології (штучний інтелект, доповнена реальність, робототехніка, великі дані, блокчейн, телемедицина, персоналізована медицина тощо).

Джерело

Автор