Світ 2 серпня. Результати дня

Внутрішньопартійний розкол у Республіканській партії США, біженці у Південному Судані, спалах насилля у Бразилії, переслідування у Туреччині, протести у Південній Кореї, спалах сибірської язви у Росії, битва за Алеппо у Сирії, іракський наступ в Анбарі та багато іншого.

Африка:

– Нігерія ухвалила рішення продовжити виплачувати бойовикам у дельті річки Нігер «відкати» зі своїх нафтових підприємств в обмін на зменшення кількості нападів на нафтові об’єкти.

– Понад 60 тисяч людей втекли з Південного Судану через відновлення бойових дій протягом останніх днів.

Америка:

– Начальник поліції Нью-Йорка Білл Бреттон анонсував свою відставку. Він є одним з найбільш відомих та поважних поліцейських у США. Раніше, він обіймав посади начальника поліції Лос-Анджелеса та Бостона. Він відомий також своїми жорсткими методами боротьби зі злочинністю у 1990-х роках. За його словами, він покидає службу, щоб зайнятися власним бізнесом.

– Президент США Барак Обама заявив, що кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп «не годиться бути обраним на посаду глави держави».

– Член Республіканської партії, конгресмен від Нью-Йорка Річард Ханна публічно заявив, що голосуватиме за демократа Хіларі Клінтон на виборах президента США. Дональда Трампа він назвав «національним приниженням». Це не перший республіканець, який висловив опозицію до кандидатури Трампа. Своє небажання за нього голосувати висловили колишня перша леді США Барбара Буш, колишній губернатор Флориди Джебб Буш, колишній міністр оборони Вільям Коен, сенатор від штату Арізона Джефф Флейк, сенатор від штату Південна Кароліна Ліндсі Грем, губернатор штату Меріленд Лері Хоган, губернатор штату Огайо Джон Кейсік, сенатор від штату Іллінойс Марк Кірк, колишній кандидат у президенти США у 2012 році та екс-губернатор штату Масачусетс Мітт Ромні, сенатор від Небраски Бен Сассе, конгресвумен від штату Флорида Ілеана Рос-Летінен, колишній радник з питань національної безпеки президента США Брент Скоукрофт, колишній міністр фінансів Хенк Полсон та колишній заступник міністра оборони США Річард Армітейдж.

– У Мексиці застрелений вже третій за останні два тижні мер міста. Хосе Сантос Марія Завала був міським головою містечка Хуехуетлан у штаті Пуебла. Поліція підозрює у скоєнні злочину місцеві наркобанди.

– Бразилія направила 1,2 тисячі військових у північно-східну провінцію Ріу-Гранді-ді-Норті, де напередодні спалахнули масові заворушення за участі місцевих кримінальних банд.

– Американський бізнесмен Уоррен Баффет закликав Дональда Трампа оприлюднити свою декларацію про прибутки.

– За даними соціологічного опитування телеканалу «CNN», кандидат від Демократичної партії Хіларі Клінтон має більшу популярність у виборців, аніж кандидат-республіканець Дональд Трамп. За неї готові проголосувати 52% людей, за нього – 43%.

– Влада Венесуели задовольнила початок першого етапу з організації референдуму про відставку президента Ніколаса Мадуро.

– Кандидат у президенти США Дональд Трамп звільнив з посади одного зі своїх старших політичних радників Еда Бруковера.

Азія:

– Китай потерпає від одного з найсильніших за весь рік тайфунів. Циклон «Ніда» вразив центральні регіони континентального Китаю та Гонконг. Це призвело до транспортного колапсу та скасування більшості авіарейсів. 11 людей постраждали внаслідок зсувів грунту та повеней.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив країни Заходу у «підтримці спроби військового перевороту в країні».

– Десятки футбольних суддів були звільнені з посад рішенням Турецької федерації футболу за зв’язки цих людей із опозиційним рухом «Хизмет» проповідника Фетуллаха Гюлена.

– Шестеро турецьких поліцейських загинули внаслідок теракту на південному сході країни. Місцева влада підозрює у підриві бомби біля дороги сепаратистів з «Робітничої партії Курдистану».

– Міністр закордонних справ Японії Фуміо Кісіда висловив занепокоєння небажанням Китаю виконувати рішення міжнародного арбітражу щодо спірних островів у Південно-Китайському морі. У відповідь, Пекін провів там військово-морські навчання.

– Південна Корея наклала штраф у розмірі 16 млн. доларів на компанію «Volkswagen» та призупинила продаж її автомобільної продукції в країні через нещодавній «дизельний скандал».

– Тисячі людей у південнокорейському окрузі Сончжу протестували проти розгортання у регіоні американсько-корейської системи ППО, спрямованої на протистояння КНДР. Місцеві мешканці стверджують – цей комплекс небезпечний і може спровокувати Північну Корею.

– Турецький уряд перевів під свою юрисдикцію всі заводи та суднобудівні фабрики, які раніше перебували під контролем Збройних сил.

– Турецька влада повідомила, що спроба військового перевороту 15 липня завдала збитків державі на суму в 100 млн. доларів.

– Туреччина закликала Пакистан закрити всі школи, пов’язані із опозиційним рухом «Хизмет» проповідника Фетуллаха Гюлена.

– У Туреччині видали ордери на арешт понад 100 співробітників Медичної академії Анкари та лікарів, яких пов’язують із проповідником Фетуллахом Гюленом.

Європа:

– У Франції відбулося поховання католицького священика Жака Амаля, вбитого ісламістами 26 липня під час нападу на церкву у місті Руан. На церемонію прощання прийшли тисячі людей, включаючи провідних політиків та громадських активістів.

– У Росії в підмосковному містечку Подольськ у воєнному архіві виявили щоденники колишнього начальника військ СС у гітлерівській Німеччині Генріха Гіммлера.

– Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах закликав країни повністю змінити підхід до допінгу у спорті та посилити контроль за цією проблемою.

– У Росії у Сибіру на Ямалі спалахнула епідемія сибірської язви. 70 людей доправлені до лікарень із відповідним діагнозом. 2,3 тисячі оленів загинули від хвороби. Медики кажуть – спалах інфекції міг стати реакцією на різке потепління у регіоні. Це перша за останні 75 років епідемія цього захворювання.

– За даними соціологічних опитувань у Норвегії, половина країни вбачає у Росії реальну загрозу для їх національної безпеки.

– За даними ООН, з початку 2016 року до Європи прибули 257 тисяч мігрантів з Близького Сходу та Північної Африки.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що кримінальна справа прокуратура італійської Болоньї проти його сина Біляля «може суттєво погіршити відносини між двома країнами». У лютому Італія розпочала розслідування проти Біляля Ердогана за підозрою у відмиванні коштів.

– Міжнародний трибунал по колишній Югославії санкціонував дострокове звільнення з ув’язнення колишнього генерала поліції боснійської Сербської Республіки Любомира Боровчанина за «співпрацю зі слідством».

Близький Схід:

– За повідомленням деяких джерел у провінції Ідліб, десятки людей постраждали внаслідок газової атаки біля міста Серакиб. Антиурядові групи звинуватили у цьому сирійську армію. Натомість Дамаск відкинув звинувачення та заявив, що провінція Ідліб повністю контролюється терористами «Фронту завоювання Леванту», а тому вони самі скоїли цей злочин.

– В Іраку урядові війська звільнили від терористів «Ісламської держави» регіон Аль-Халідійя в провінції Анбар. Це був один з останніх бастіонів бойовиків у провінції. Іракська армія готується до операції зі звільнення історичного міста Аль-Ширкат, яке є «брамою» до міста Мосул.

– У Сирії тривають запеклі бойові дії у місті Алеппо. Сирійська армія відбила в бойовиків «Армії завоювання» частину втрачених напередодні позицій. Зокрема, були повернуті під контроль житловий комплекс №1070 та стратегічні гірські райони біля Артилерійської бази «Аль-Рамуса». У боях в Алеппо загинули понад 100 бойовиків. Між тим, сирійські війська відбили дві масовані атаки терористів «Ісламської держави» – у провінції Дейр-аз-Зор та провінції Хомс. Водночас, у західній Гуті під Дамаском урядові сили вибили бойовиків «Аджнад Аль-Шям» з кількох районів міста Дарайя.

– Президент Ірану Хасан Роухані відклав проведення щорічного іспиту для держслужбовців через підозри у тому, що він дискримінує жінок.

– Делегація від єменського уряду покинула мирні переговори у Кувейті, заявивши, що не повернеться, поки шиїти не пристануть на мирний план, запропонований ООН.

– Міністр оборони Іраку Халід Аль-Обейді оприлюднив імена 42 депутатів та колишніх політиків, які підозрюються у корупції, відмиванні коштів та підкупі чиновників для кампанії з дискредитації армії та уряду. Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді заборонив їм покидати країну.

– У Сирії близько 400 бійців антиурядових ісламістських груп склали зброю та здалися урядовим військам у містечках Аль-Муслімія та Азра Аль-Санамін у провінції Дераа.

Автор