Як Нацгвардія запобігла існуванню так званої ХНР (фото)

7 квітня 2014 року, одночасно зі створенням «ДНР», у Харкові лідери проросійських сил “проголосили” заснування так званої «Харківської народної республіки». На світанку наступного дня, 8 квітня, військовослужбовці військової частини 3028 Національної гвардії України (тоді – полк «Ягуар») звільнили будівлю Харківської ОДА, захоплену озброєними проросійськими активістами і тим самим запобігши створенню чергової «республіки».

Харківська операція. 200 гвардійців. Не більше як за 20 хвилин. Штурм без жодного пострілу і жертви.

Обстановка загострюється…

Ситуація у Харкові була непередбачуваною і з 4 квітня вона почала загострюватися. Під час масових заворушень місцеві міліція і «Беркут» реагували неадекватно, бездіяли або навіть провокували загострення обстановки.

Стало відомо, що під контролем протестувальників – Харківська й Донецька обладміністрації, Луганське управління СБУ. Керівництво країни розробило план дій у зв’язку зі спробами дестабілізувати ситуацію на Сході України. МВС і Національна гвардія під керівництвом Арсена Авакова і командувача Нацгвардії Степана Полтарака мали взяти під контроль ситуацію у Харкові, Голова СБУ Валентин Наливайченко – в Луганську, а Генпрокурор Валентин Ярема – в Донецьку. Теперішній командувач Національної гвардії Юрій Аллеров тоді вів колону полку «Ягуар» в Харків і проводив операцією зі звільнення Харківської ОДА. Головним завданням спецпризначенців було звільнення приміщень від сепаратистів та організація охорони будівлі.

Генарал Юрій Аллеров: «Я сказав (Ягуару), що вони захищають не уряд, а захищають державу, яку знищують зовні”

Зі слів генерал-лейтенанта Юрія Аллерова: «Головною проблемою був фактор часу – треба було діяти швидко. Щоб бути впевненим, що “Ягуар” виконає задачу, вирішив поїхати до них особисто, подивитися в очі. О 2 годині ночі 7-го числа після прибуття в Калинівку Вінницької області, на базу полку, я оголосив загальне шикування. Не можна було втрачати ні хвилини.

Військовослужбовці були у дуже збудженому настрою – напередодні прокуратура затримала двох бійців в зв’язку з подіями на Майдані у справі Гаврилюка. До того ж, у полку за час Майдану було понад 70 постраждалих, зокрема, опіки, черепно-мозкові травми та вогнепальні поранення. Люди знаходилися на грані невиконання наказу.

Я сказав правду: «Країна у нас одна, незалежно від уряду, який був, який прийшов, і який буде. Сьогодні на кону – існувати Україні чи ні». Сказав, що вони захищають не уряд, а захищають державу, яку знищують зовні. І це найважливіший день, коли їх вміння необхідні Батьківщині, тому що хтось повинен навести порядок в хаосі. Ми повинні врятувати країну від загибелі, це наша відповідальність. Зрозуміло, нагадав і про військовий обов’язок, і – кримінальну відповідальність, із деякими елементами застосування ненормативної лексики. Поспілкувався і з командирами підрозділів та з бійцями. О 5 ранку 1, 2, 3, 4 роти полку “Ягуар” сіли в автобуси зі штатним озброєнням. Їх було 200 чоловік – так, це не дуже багато, але це були добре підготовлені люди, і тут якість мала велике значення. Але на виїзді нашу колону заблокували. Це були родичі військовослужбовців. У них теж було багато емоцій. Вони розуміли, що можуть стріляти, у них була гіркота, що їхні близькі виконували накази командування на Майдані, а тепер їх за це судять, у Вінниці бійців “Ягуара” намагалися ставити на коліна. Пообіцяв їм, що приведу назад усіх, хто виїхав на завдання. Було непросто – але через півтори години я все-таки вивів полк на маршрут.

Пекло в центрі Харкова

Генерал-лейтенант Юрій Аллеров: «Я прибув раніше колони – о 17.30. Навколо облдержадміністрації було понад 5 тисяч осіб, в натовпі перебували проросійські агітатори. Постійні провокації, перепалки, бійки. Турбувала поведінка харківського “Беркуту”. Вони кидали в натовп вибухові пакети, петарди, стоячи за спинами Нацгвардії. Провокували натовп. Усередині адміністрації перебували курсанти академії внутрішніх військ (Ред. – зараз Академія Національної гвардії України) і бійці частини 3005. Це був єдиний дієздатний заслін у величезному місті. Всі наші хлопці були не озброєні».

Ситуація продовжувала швидко загострюватися. Одному із курсантів хтось із натовпу  заклав під бронежилет вибуховий пакет, через вибух хлопець отримав важку баротравму легені (лікарі зуміли швидко надати допомогу і хлопець вижив, але втратив легеню і у подальшому його чекала нелегка операція). Натовп підпалював шини, двері будівлі. Будівля частково загорілася, задимлення пішло сильне.

«Спочатку ми не збиралися запускати протестувальників усередину. Але коли ми побачили рівень їхньої агресії, коли вони почали підпалювати будівлю, ми вирішили не вживати жорстких заходів у відповідь: адже в такому разі могли постраждати випадкові люди. Ми відійшли з ОДА», – згадує Степан Полторак.

У цей час Міністр МВС зібрав представників усіх силових структур, що входили до переліку антитерористичного центру, в аеропорту. Розробили план спецоперації. Визначили, що необхідно близько 400—500 осіб. Під час обговорення всі були готові брати участь: і спецназ ЗСУ, і СБУ, і “Беркут”, і “Сокіл”, і міліція.

«Але о 4 ранку на початкове положення для штурму вийшов тільки “Ягуар”, що лише за 2 години до того прибув до Харкова. Степан Полторак сказав мені, що нікого немає і не буде. О 5 ранку – доповідь така ж – нікого немає». – Юрій Аллеров.

«Ми чекали на прибуття спецпідрозділу ГРУ Збройних сил України, які мали разом із нами штурмувати Харківську ОДА. Вони дійсно прилетіли в Харківський аеропорт, з важким озброєнням. Але брати участь у цій спецоперації без пояснень відмовилися», – розповідає підполковник Сергій Крижанівський.

«Ягуар» проводить операцію звільнення

Генерал-лейтенант  Юрій Аллеров згадує штурм: «Уже почало світати, почали двірники виходити на вулицю. Мені довелося зібрати командирів підрозділів і сказати, що будемо штурмувати – іншого варіанту немає. Довелося ці 200 чоловік перерозподілити. Нижні поверхи були заплутані пожежними рукавами. Попередньо проводили розвідку. Призначили групи, які розрізали рукава, потім визначили основний вхід – через технічні приміщення, туалети, розбивали склопакети і заходили через вікна».

“Вони (загарбники будівлі) чекали штурму дуже довго. Думали, що він буде затемна. Вже після шостої ранку, коли поїхав громадський транспорт, ми включили сирени, зачитали попередження про протизаконність їхніх дій. Вони були дезорієнтовані і не встигли нічого зробити. Сама операція тривала хвилин 20 і пройшла без жодного пострілу”, – розповідає Степан Полторак.

Окремими групами військові звільняли кожен кабінет та поверх. Заходили швидко і рішуче з усіх напрямків одночасно. Усіх порушників клали обличчям до підлоги та одягали кайданки. Міліція вилучала зброю та все документувала.

«Цікаво було чути їхні версії про те, хто ми», – пригадує старшина роти військової частини 3028 Михайло Дидик, – «Коли операція завершилася, ми вийшли на вулицю, де порушників саме оглядала міліція. Хтось із затриманих сказав, що ми – американський спецпідрозділ, і ми не лишились у боргу – почали між собою спілкуватись англійською. Бачили б Ви їхні очі, – (сміється) – Потім навіть у якійсь газеті написали щось про «американську армію»».

«Після затримання бойовиків, а їх було біля семи десятків чоловік, та звільнення Харківської ОДА, ми несли службу по охороні периметру будівлі. До нас підходили небайдужі харків’яни та дякували за присічення сепаратистських проявів, що могли привести до таких наслідків, які вже сталися в Донецьку та Луганську», – розповідає прапорщик Сергій Харченко, який був учасником штурму.

Життя продовжується

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков певен, що заслуга теперішнього миру в Харкові й військових, і місцевої влади, і самих харків’ян і додає: «У Харкові повторення сценарію “народної республіки” не буде з трьох причин. По-перше, у Харкова є голова, і жодна нормальна людина не хоче такого, що відбувається у “звільнених “руським миром” Донецьку й Луганську. По-друге, там просто немає таких настроїв. По-третє, ми вже достатньо досвідчені для того, щоб не дати розхитати човен”, – каже він.

15 жовтня 2016 року Президент України Петро Порошенко разом з Міністром Оборони України генералом армії України Степаном Полтораком, головою Харківської обласної державної адміністрації Юлією Світличною командуючим Національною гвардією України генерал-лейтенантом Юрієм Аллеровим в приміщенні Харківської ОДА відкрили пам’ятну дошку присвячену бійцям підрозділу Нацгвардії, які звільнили будівлю від сепаратистів.

З часу резонансної та успішної спецоперації зі звільнення Харківської ОДА підрозділ «Ягуар», як і більшість професійних бойових формувань Нацгвардії, їздить ротаціями у зону проведення АТО, має втрати людей. Приймає до своїх лав нових військовослужбовців. Але звільнення Харківської ОДА назавжди залишиться одним із знакових вкладів гвардійців у існування держави Україна.

Джерело