Світ 1 серпня. Результати дня

М’ясорубка в Алеппо, перша спільна військова операція у Лівії, протести у Бразилії, вибори в Японії, візит американського генерала до Туреччини, економічна криза в Росії, німецько-турецький конфлікт, новий президент Ісландії та багато іншого.

Африка:

– США завдали повітряних ударів по позиціях терористів «Ісламської держави» у місті Сірт у Лівії. Це перша бойова операція, проведена США спільно із лівійським Урядом національної єдності.

– У Конго десятки тисяч людей вийшли на мітинг, вимагаючи відставки президента Джозефа Кабіли.

Америка:

– Колишній голова Федерації футболу Гватемали Брайан Хіменес визнав свою провину у справі про відмивання коштів, підкуп та корупцію у ФІФА.

– Китай поставив Болівії 31 одиницю новітньої бронетехніки для Збройних сил країни.

– У Бразилії пройшли масові маніфестації прихильників президента Ділми Руссеф. Протести охопили 21 регіон країни.

– Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США, генерал Джозеф Данфорд прибув із візитом до Туреччини, де зустрівся із начальником Генштабу Хулусі Аккаром, прем’єр-міністром Біналі Їлдиримом та американськими військовими на базі ВПС «Інджирлик».

– У США співробітник ФБР заарештований за підозрою у шпигунстві на користь КНР.

Азія:

– В Японії жінка вперше в історії стала губернатором Токіо. На місцевих виборах у столиці перемогу отримала одна з найбільш популярних політиків, донька одного з лідерів японського націоналістичного руху, екс-міністр оборони Японії Юріко Коїке.

– В Афганістані урядові війська повернули під контроль південну провінцію Гельманд після боїв з терористами «Талібану».

– У Туреччині сили безпеки країни затримали 11 військовослужбовців за підозрою у спробі захопити президента Реджепа Ердогана вночі 15 липня під час їх штурму готелю у курортному місті Мармарис під час військового перевороту.

– У Китаї за підозрою у корупції затриманий високопоставлений генерал армії КНР Цюй Жуй, який відповідав за проведення військового параду у Пекіні. Арешт пов’язаний із його колишньою роботою у Генштабі, де відповідав за продовольство та забезпечення армії.

– Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв назвав «абсурдом» заяви Туреччини про можливість «державного перевороту гюленістів в Киргизії». Раніше, міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав Киргизстан «базою гюленістів» у Центральній Азії.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відкликав судові позови проти лідерів опозиційних партій за образи на його адресу.

– ВМС Китаю провели військові навчання у Східно-Китайському морі у спірному районі.

Європа:

– Перший заступник міністра фінансів РФ Тетяна Нестеренко повідомила, що до кінця 2017 року всі кошти у Резервному фонді РФ закінчаться і це призведе до гострої економічної кризи.

– Французький уряд та низка впливових мусульманських лідерів країни закликали створити спеціальний фонд для боротьби з радикалізацією молоді.

– У Великій Британії суд Лондона засудив до довічного ув’язнення чоловіка, який у грудні минулого року напав із ножем на пасажирів метро. Тоді двоє людей були поранені. 30-річний біженець із Сомалі Мудхіддін Міре не зможе оскаржити вирок раніше, ніж через 8 років.

– 47 людей заарештовані вірменською поліцією у справі про захоплення полку ППС в Єревані. З них 24 людям оголошено підозра у «захопленні заручників».

– Німеччина заборонила пряму трансляцію промови президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана до своїх прихильників у Кельні. Він мав намір виступити через онлайн-зв’язок, однак німецька влада не дозволила. У Кельні пройшла багатотисячна демонстрація на підтримку Ердогана та його дій після перевороту у Туреччині. У відповідь, Анкара викликала для пояснень тимчасово повіреного у справах ФРН.

– Боснія погодилася з усіма вимогами ЄС щодо вступу країни до складу Союзу.

– Папа Римський Франциск засудив людей, які стверджують, що іслам є «релігією насилля». Натомість він закликав до стриманості та спростував ці твердження.

– У Литві розпочалися масштабні артилерійські навчання за участі понад тисячі військовослужбовців країн НАТО.

– Міноборони Великої Британії заявило, що виділить 1,3 млрд. доларів на будівництво нових підводних човнів.

– У Сербії поліція затримала 11 людей за підозрою у нелегальному перевезенні мігрантів.

– Новообраний президент Ісландії Гудні Йоханессон офіційно вступив на посаду.

Близький Схід:

– На сході провінції Ідліб у Сирії неподалік міста Серакиб терористи «Джебхат Фатх Аль-Шям» збили російський транспортний гелікоптер Мі-8. П’ятеро росіян загинули.

– Другий день поспіль у Сирії триває битва за Алеппо. Коаліція ісламістів зайняла низку укріплених районів сирійської армії. За добу втрати бойовиків склали близько 800 осіб. 14 одиниць бронетехніки знищені. Сирійська армія відбила напали терористів «Ісламської держави» на трасу Аль-Ханасер та ісламістів біля артилерійської бази «Аль-Рамуса». За деякими даними, до 100 сирійських солдатів загинули.

– Близько 10 тисяч індійців перебувають на межі голодної смерті у Саудівській Аравії після масових скорочень на підприємствах з будівництва. Індія доправила у королівство гуманітарну допомогу.

– Група радикальних ісламістів в єменському місті Таїз підірвала мечеть та гробницю 16 століття.

Автор