В Музеї історії України в ІІ-й світовій війні відкрилась виставка «Місто милосердя. Лікарня Мечникова» (фото, відео)

«Високий професіоналізм та героїзм лікарів Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І.І. Мечникова сьогодні добре відомий не лише в Україні, а й за кордоном», – наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час відкриття у виставковому залі головної експозиції Національного музею історії України у Другій світовій війні виставки «Місто милосердя. Лікарня Мечникова», створеної в рамках проекту «Український Схід».

Ірина Геращенко зауважила, що за період агресії Росії на Сході України через дбайливі руки лікарів клінічної лікарні імені І.І. Мечникова пройшли понад 2,5 тисяч поранених. При цьому політик зазначила, що завдяки вчасній медичній допомозі лікарі цього медичного закладу врятували життя 99% українських військовослужбовців, направлених із фронту.

Перший віце-спікер поінформувала про мужність та героїзм лікарів клінічної лікарні імені І.І. Мечникова та повідомила про непоодинокі випадки, коли представники цієї лікарні оформлювали відпустки на роботі для того, щоб відправитись на схід України надавати медичну допомогу пораненим військовослужбовцям.

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях наголосила, що високий професіоналізм та героїзм лікарів цієї медичної установи вже добре відомий й за кордоном. При цьому політик згадала, коли під час чергового загострення безпекової ситуації на Донбасі, генерали країн-членів НАТО під час відвідин цієї лікарні були вражені важкими травмами українських військових та фаховістю і професійністю лікарів клінічної лікарні імені І.І. Мечникова.

Ірина Геращенко подякувала організаторам виставки та зауважила, що представлені світлини і експозиції в подальшому можуть слугувати доказами в міжнародних позовах до РФ.

Перший віце-спікер привітала колектив лікарні із 220-річчям з дня заснування та зауважила, що питання медичної реформи залишатиметься пріоритетним для Верховної Ради України.

На відкритті виставки зі словами подяки колективу Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І.І. Мечникова також виступили народні депутати України Максим Курячий, Тетяна Ричкова, Міністр культури України Євген Нищук, генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні, меморіального комплексу Іван Ковальчук та військовослужбовці, яким врятували життя лікарі цього медичного закладу.

Так, генерал-майор ЗСУ, офіцер Головного командного центру ГШ України, начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Герой України Ігор Гордійчук особисто подякував головному лікарю Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І.І. Мечникова Сергію Риженку та колективу лікарні за порятунок його життя. І. Гордійчук зауважив, що на початку лютого 2015 року коли його прийняли на реабілітацію американські лікарі Військово-медичного центру Збройних сил США імені В. Ріда, лікарі США були вражені фаховістю та професіоналізмом лікарів клінічної лікарні імені І.І. Мечникова.

Надзвичайно емоційним на заході стала поява військовослужбовця 72 ОМБр Дмитра Краслянського, якому врятували життя лікарі цього закладу у 2014 році. Тоді під час утримання контролю над курганом Савур-Могила на Донеччині, Д. Краслянський здавалось отримав травму, несумісну із життям, проте лікарі врятували життя українцю.

Головний лікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І.І. Мечникова Сергій Риженко привітав військовослужбовців, які завітали на виставку. С. Риженко поінформував, що за період агресії РФ на Донбасі, колектив лікарні здійснив понад 3,5 тисяч хірургічних операцій. При цьому Сергій Риженко запевнив, що колектив лікарні готовий й надалі надавати фахову медичну допомогу військовослужбовцям, які боронять територіальну цілісність нашої Держави на сході України.

На відкриття виставки також завітали військовослужбовці, члени їхніх родин, студенти медичних закладів освіти та журналісти.

Відвідувачі оглянули представлені роботи, завітали до символічної операційної, оглянули умови роботи лікарів на сході України та ознайомились з історіями про медиків та врятованих ними військовослужбовців.

Джерело