Світ 25 липня. Результати дня

Навколо світу за 16 місяців та тріумф сонячної енергії, саміт ЛАД у Мавританії, прорив оборони ісламістів в Алеппо, загострення конфлікту у Південному Судані, з’їзд Демократичної партії США, масове вбивство в Японії, дипломатичний конфлікт всередині АСЕАН, «президентські» зміни до Конституції в Азербайджані, вибух у Баварії та багато іншого.

Африка:

– У Мавританії розпочав роботу 27-й саміт Ліги арабських держав. Відкрив засідання президент Мавританії Мухаммед Ульд Абдель Азіз. На порядку денному конференції – ситуації у Сирії, Іраку, Ємені, Судані та Лівії. Окремим питанням обговорять можливість створення єдиного військового контингенту ЛАД для протидії загрозам у сфері безпеки.

– В Єгипті на півночі Синайського півострова терористи «Ісламської держави» вбили високопоставленого офіцера армії – полковника Збройних сил – в районі міста Ель-Аріш.

– Президент Єгипту Абдель Фаттах Аль-Сісі відмовився їхати на саміт Ліги арабських держав у Мавританії через «імовірність замаху».

– Віце-президент Південного Судану Рієк Мачар звільнив міністра шахт та промисловості Табанга Ден Гаї, який закликав його повернутися до столиці та продовжувати працювати із президентом Сальва Кііром заради стабільності та миру. Мачар звинуватив міністра та свого однопартійця у «зраді» та у тому, що той мовляв «перейшов на бік президента». Після того, як Мачар залишив столицю,президент Кіір призначив Табанга Ден Гаї на посаду тимчасового віце-президента.

Америка:

– Міністерство охорони здоров’я Колумбії оголосило про завершення епідемії вірусу Зіка в країні. Кількість інфікованих знизилася до 600 випадків. З початку епідемії у вересні минулого року, у країні зафіксовано 100 тисяч інфікованих.

– Сенатор-демократ Берні Сандерс підтримав кандидата у президенти США та свою колишню суперницю у внутрішньопартійному голосуванні Хіларі Клінтон та закликав своїх прихильників голосувати за неї на виборах. Про це він заявив, виступаючи на Національному з’їзді Демократичної партії США у Філадельфії.

– ФБР США розпочало розслідування зламу хакерами електронної пошти Демократичної партії США. З листів, опублікованих сайтом «Wikileaks», стало відомо, що демократи шукали способи підтримати Хіларі Клінтон та дискредитувати сенатора Берні Сандерса під час внутрішньопартійного голосування. У зв’язку зі скандалом, голова Національного комітету Демократичної партії Деббі Вассерман-Шульц подала у відставку. Деякі парламентарі звинуватили у цій хакерській атаці російські спецслужби.

– Колишній віце-президент США Альберт Гор підтримав кандидата у президенти США Хіларі Клінтон.

– Двоє племінників першої леді Венесуели зізналися у створенні мережі з торгівлі наркотиками та їх збуту у США. Обох заарештували рік тому на території Сполучених штатів.

– У Мексиці група кілерів застрелила мера міста Кідад Альтамірано на півдні штату Гуерреро. Амброзіо Сото останнім часом перебував під захистом федеральної поліції – через те, що відмовився платити наркокартелям за «кришування» міста. Потоки наркотиків через цей штат контролюються відомим наркокартелем «Лицарі-Тамплієри».

Азія:

– В Японії у місті Сагаміхара 26-літній чоловік із ножем напав на пансіонат для людей з обмеженими можливостями. 19 осіб загинули та 20 поранені. Нападника затримала поліція. Він заявив, що «хотів позбавити світ інвалідів». Правоохоронці провели обшуки у його будинку. Місцева влада заявила, що він не пов’язаний з ісламським екстремізмом та діяв сам. Це стало найбільшим масовим вбивством в країні з часів Другої Світової війни.

– Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим заявив, що найближчим часом його партія представить проект нових змін до Конституції. Він запросив інші партії також долучитися до процесу створення нових поправок. Водночас, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів зустріч із лідерами опозиційних партій.

– Понад 100 співробітників компанії «Turkish Airlines» звільнені з посад через підозри у зв’язках зі спробою військового перевороту.

– Щонайменше троє правоохоронців загинули внаслідок теракту на південному сході Туреччини в провінції Мардін. Поліція підозрює у підриві автомобіля курдських сепаратистів.

– За даними ООН, з початку 2016 року в Афганістані жертвами терактів стали 1,6 тисяч цивільних. Це на 4% більше, аніж у минулому році.

– Понад 5 тисяч співробітників сфери охорони здоров’я звільнені у Туреччині через зв’язки з опозиційними рухами.

– Міністри закордонних справ країн-членів АСЕАН виступили за мирне вирішення спорів у Південно-Китайському морі та висловили стурбованість ситуацією навколо спірних островів. Міністри не включили у фінальне комюніке положення про визнання рішення міжнародного арбітражу у Гаазі щодо незаконності прав КНР на ці території. Такий пункт напередодні заблокувала Камбоджа. МЗС Китаю вже висловило подяку Камбоджі за «солідарність у позиції забезпечення конструктиву».

– У Китаї військовий трибунал визнав винним у корупції та хабарництві колишнього заступника голови Центральної військової ради КНР, члена Політбюро, генерала Го Босюна та засудив його до довічного ув’язнення.

– Президент Афганістану Ашраф Гані оголосив про початок масштабної наступальної антитерористичної операції в країні. Афганські сили безпеки, вперше з 2014 року, вестимуть наступальні бойові дії проти терористів «Талібану» та «Ісламської держави».

– Турецька влада видала ордери на арешт 42 журналістів, яких пов’язують з опозиційним рухом «Хизмет» проповідника Фетхюлли Гюлена.

– У Стамбулі відбулася багатотисячна демонстрація проти військового перевороту. У ній брали участь як опозиційні партії, так і прихильники влади. Лідери опозиції розкритикували масові чистки у Туреччині після перевороту.

Європа:

– Літак на сонячних батареях «Солар Імпалс» завершив свою навколосвітню подорож, яку розпочав 16 місяців тому у березні 2015 року. Він прибув до останньої своєї зупинки – аеропорту Абу-Дабі. Саме звідси пілоти стартували торік. Швейцарці Бертран Пікар та Андре Боршберг разом пролетіли понад 40 тисяч кілометрів без пального. Їх літак вже побив низку світових рекордів у галузі польотів на сонячній енергії. Це перша в історії навколосвітня подорож «сонячного літака». Літальний апарат «Солар Імпалс-2» має розмах крила 72 метри та вагу 2,3 тони. Для пересування він використовує лише сонячну енергію. Джерелом енергії виступають майже 17 тисяч сонячних батарей у його крилах. Головна мета проекту – продемонструвати можливості екологічно чистих технологій. Після завершення подорожі, пілоти закликали світ відмовитися від традиційних ресурсів та розвивати альтернативні джерела енергії.

– У Вірменії в Єревані поліція затримала групу прихильників збройного угруповання «Сасна Црер», яке вже два тижні утримує будівлю поліцейського відділку. Водночас, центром столиці пройшовся багатотисячний мітинг у підтримку нападників. Люди вимагали відставки президента Сержа Саргсяна.

– Терористи «Ісламської держави» взяли на себе відповідальність за вибух у німецькому місті Ансбах у Баварії. Там напередодні сирійський біженець підірвав себе неподалік бару. 14 людей поранені.

– Президент Європарламенту Мартін Шульц заявив, що нинішня ситуація у Туреччині не відповідає принципам та стандартам ЄС, а керівна верхівка країни сама руйнує перспективи вступу Анкари до складу Союзу. У відповідь, Туреччина заявила, що ЄС не має права втручатися у внутрішні справи інших країн та « не може шантажувати нас через рішення повернути смертну кару».

– Конституційний суд Азербайджану визнав правомірність винесення на референдум змін до Конституції, які запропонував уряд. Зокрема, сюди входять пропозиції збільшити термін перебування на посаді президента з п’яти до семи років, ввести посади віце-президентів, виключити з Конституції положення про те, що президентом може стати громадянин країни не молодший 35 років, наділити президента правом розпускати парламент та зменшити вік, з якого можна стати депутатом, з 25 до 18 років.

– У Польщі у місті Лодзь поліція затримала громадянина Іраку за підозрою у тероризмі.

Близький Схід:

– П’ятеро саудівських прикордонників загинули внаслідок бойових дій на єменсько-саудівському кордоні. Сутички у провінції Наджран тривали вісім годин.

– Ліван запропонував створити Міжарабський регіональний орган для розселення сирійських біженців. Про це заявив прем’єр-міністр Лівану Тамам Салям на саміті Ліги арабських держав у Мавританії. Він зазначив – Ліван прийняв у себе 1,5 млн. сирійців і стикнувся із великим гуманітарними труднощами. Також він запропонував створити спеціальний фонд підтримки сирійських біженців.

– 14 людей загинули та десятки поранені внаслідок теракту північніше Багдада в Іраку. Смертник підірвав себе у замінованому автомобілі біля селища Тілас у час пік. Відповідальність за вибух взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– У Сирії урядові війська захопили останні укріплені райони бойовиків «Армії завоювання» у кварталі Аль-Лермон в Алеппо та звільнили від ісламістів весь район – вперше з 2012 року. Водночас, окрема група армійських підрозділів прорвалася на північ Алеппо. Їм залишилося всього 1 км до з’єднання із північно-алеппським угрупованням сирійської армії, щоб завершити фізичну блокаду міста. Через поразку у битві за Аль-Лермон керівництво антиурядового ісламістського угруповання “16-а Дивізія” пішло у “відставку”.

– Терористична організація «Джебхат Аль-Нусра», за деякими даними, змінює свою назву на «Джебхат Аль-Фатх Аль-Шям» та пориває відносини із «Аль-Каїдою», змінивши свій чорний прапор на білий. Деякі аналітики вважають, що це спроба створити імідж “поміркованої опозиції”.

– Терористи «Ісламської держави» відкинули пропозицію «Сирійських демократичних сил» звільнити заручників та покинути місто Манбідж у Сирії «зеленим коридором». Вони заявили, що будуть воювати до кінця. Стратегічне місто Манбідж в провінції Алеппо заблоковане арабсько-курдськими силами. Більша частина міста вже їх підконтролем.

Автор