Прокуратура Києва через суд вимагає зупинити незаконне будівництво на території парку «Голосіївський»

Прокуратура міста Києва вимагає в судовому порядку припинити забудову земель природно-заповідного фонду – урочища «Бичок», що входить до території Національного природного парку «Голосіївський».

Так, указом Президента України від 27.08.2007 у місті Києва створено Національний природний парк «Голосіївський», територія якого охоплює понад 4,5 тисячі гектарів. Враховуючи надважливі функції національних парків, як складових частин світової екосистеми, законодавством їх територіям надано особливий, виключний статус, що передбачає спеціальний режим охорони, відтворення і використання.

Зокрема, на землях природно-заповідного фонду забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних об’єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.

Попри це, Київською міською радою у 2010 році укладено з ТОВ «Авеста-Буд» договір оренди земельної ділянки площею понад 2,5 га, розташованої на території урочища Бичок, що входить до Національного природного парку «Голосіївський».

При цьому, зазначений договір передбачає можливість товариства збудувати на орендованій земельній ділянці офісний комплекс з готелями, закладами громадського харчування, приміщеннями торговельно-розважального призначення і паркінгами, салонів з продажу автомобілів тощо.

З метою захисту порушених прав держави, прокуратура міста Києва звернулась до господарського суду з позовом щодо припинення будівельних робіт на землях Національного природного парку «Голосіївський» та приведення його території у попередній стан, шляхом звільнення від незаконно розміщених споруд.

Джерело

Автор