Україна може використати досвід Міжнародного трибуналу по колишній Югославії для покарання військових злочинців

В Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб відбулася лекція на тему «Міжнародний трибунал по колишній Югославії» (МТКЮ) колишнього старшого прокурора МТКЮ, та екс-федерального прокурора Швейцарії Штефана Вєспі.

Підчас лекції Штефан Вєспі поділився досвідом притягнення до відповідальності винних за скоєння військових злочинів та злочинів проти людяності в ході війни в Югославії, та розповів,  з якими складнощами стикнулося слідство підчас розслідування цих фактів.

За словами п. Веспі, на прикладі Югославії можна прослідкувати досвід покарання за чотирма категоріями військових злочинів та злочинів проти людяності. Перша категорія – це концентраційні табори, такі, як Фоча. Там утримувалися молоді жінки, яких місяцями ґвалтували та жорстоко знущалися над ними. Згодом керівництво цих концтаборів було засуджене, адже ґвалтування – це злочин проти людяності. Друга категорія злочинів – масові вбивства в Сребренеці. Третя категорія – це етнічні чистки в концтаборах. І четверта категорія – це облога Сараєво та обстріли Дубровніка – міста, що входить до культурної спадщини ЮНЕСКО.

«На мій погляд, досвід роботи з покаранням за злочини четвертої категорії може бути найбільш корисним для України. Адже, хоча в Дубровніку не було жодної військової цілі, його розстрілювали артилерією. В рамках МТКЮ ми зібрали докази вини і змогли засудити командира цієї атаки на Дубровнік», – зазначив підчас лекції п. Веспі.

Перед судом постали 161 особа, включаючи президента, генералів, міністрів, солдат, офіцерів поліції, начальників в’язниць.

За його словами, провина винних у злочинах була доведена, не дивлячись на відмову частини свідків давати свідчення у суді; неможливість встановлення осіб, причетних до скоєння злочинів, через недостатність доказів, та інші труднощі підчас слідства. Важливо також зазначити, що 18 вироків були виправдальними. “Це добре, оскільки це ознака здорової судової системи”, – зазначив п. Веспі.

Наприкінці 2017 року МТКЮ завершив свою роботу.

Цей трибунал показав, що покарати вбивць та злочинців можливо, навіть не зважаючи на певну протидію. Сподіваюся, що свого часу Україна також зможе притягнути до відповідальності всіх представників незаконних зброєнних формувань, винних у скоєнні військових злочинів та злочинів проти людяності ”, – сказав Штефан Вєспі.

Захід був організований за сприяння посольства Швейцарії в Україні.

Джерело

На фото: осада Дубровника, 1991 р.