Телеканалам «NEWSONE», «Інтер» та двом одеським каналам призначено позапланові перевірки

Через недотримання правил мовлення в день пам’яті жертв Голокосту телеканалу «NEWSONE» призначено позапланову перевірку

Регуляторний орган на засіданні 22 лютого призначив позапланову перевірку ТОВ «Новини 24 години», м. Київ (логотип «NEWSONE»), в ефірі якого зафіксовано недотримання вимог пункту 4 Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті.

Моніторингом ефіру телемовника, що здійснювався 27 січня, коли відзначався День пам’яті жертв Голокосту, виявлено непоширення ліцензіатом до 08.59 інформації про цю трагічну дату, що є ознакою порушення вимог Правил та пункту б) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», Постанови Верховної Ради України від 05.07.2011 № 3560-VІ «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру».

Джерело

 

Телеканалу «Інтер» на звернення громадянина призначено позапланову перевірку

22 лютого Національна рада, розглянувши звернення громадянина Ковбика М.М. та результати моніторингу телеканалу «Інтер» за ліцензіями на загальнонаціональне мовлення в багатоканальній мережі МХ-1 та загальнонаціональне ефірне мовлення, призначила телеканалу позапланову перевірку через трансляцію фільмів за участі артистів, що внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Так, в ефірі телеканалу 27 січня, 3, 4, 10, 11 лютого цього року демострувалися фільми «Вертикаль», «Місце зустрічі змінити не можна», «У пошуках капітана Гранта» – режисер Станіслав Говорухін, «12 стільців», «Кавказька полонянка, або Нові пригоди Шурика» – за участі Наталії Варлей,  «По вулицях комод водили» за участі Валентини Тализіної.

Демонстрування фільмів за участю осіб, прізвища яких внесено до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці є ознакою порушення вимог абзацу десятого частини другої статті 6 і пункту а) частини першої статті 59  Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Національна рада водночас звернеться до Державного агентства України з  питань кіно, щоб з’ясувати, яким чином видавалися прокатні посвідчення на зазначені фільми, і до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

Джерело

 

Одеським каналам призначено позапланові перевірки

Національна рада під час засідання 22 лютого призначила позапланові перевірки ТОВ «Телерадіокомпанія «Андсер», м. Одеса, і ТОВ «ТРК Міський телеканал», м. Одеса, за трансляцію телепередачі, що має ознаки розпалювання національної ворожнечі.

До Національної ради звернулися ГО «Миру та добра» і громадянин А. Соломаха щодо трансляції в ефірі ТОВ «ТРК «Андсер» 19 вересня 2017 року і  ТОВ «ТРК Міський телеканал» 24 вересня 2017 року телепередачі, яка, на думку заявників, розпалює національну, релігійну ворожнечу та ксенофобію.

Аналіз відеозаписів засвідчив неодноразовий вихід телепередачі 19.09.2017 в ефірі ТРК «Адсер» (о 08.05, з повтором о 10.48, 10.57, 14.24, 15.38, 18.05, 20.23, 22.00) і 24.09.2017 в ефірі «ТРК Міський телеканал» (о 06.53, з повтором о 08.35, 11.05, 12.34, 14.21, 16.53, 19.50, 20.59, 23.21) (без назви та без розміщення інформації про автора, виробника) щодо діяльності бізнесмена сірійського походження Аднана Ківана, що містить пропаганду неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до іншої нації; розпалює релігійну ворожнечу, національну ненависть.

Трансляція такої телепередачі має ознаки порушення вимог абзацу четвертого частини другої статті 6,   абзацу шостого частини другої статті 6, частини п’ятої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Для з’ясування всіх обставин Національна рада призначила мовникам позапланову перевірку, після розгляду результатів якої буде ухвалено відповідне рішення.

Джерело

Автор