Сирійський піар для путіна

Дмитро Вовнянко

Отже, все набагато цікавіше, ніж навіть ми собі думали. Втрати ПВК Вагнера (читай – збірної команди найбільш агресивної російської спецури і горлорізів з ДиРи) схоже становлять не менше, а більше за 600 рил. Для Москви ці гаврики становили неймовірну цінність – про це говорить те, наскільки оперативно Москва організувала перекидання поранених до госпіталів Москви, Мособласті, Пітера та Ростова.

Найманців… ага!

Позиції Сирійських демократичних сил (союзників США) атакували не три штатні роти (120 осіб), а три штурмових загони по 350 рил в кожному. Про все це вже повідав російський вато-блогер М.Полинков, зі слів безпосереднього учасника розгрому. За словами кореша Полинкова, його загін участі в бою не приймав, але втратив біля 200 рил лише убитими.

Все це – не дивно. Американці вже відзвітували, що у девагнеризації Сирії участь брали літаки F-15E, B-52 та АС-130, безпілотники MQ-9 і вертольоти AH-64 Apache. Зауважимо – таку масу техніки американці тримають далеко не в кожному районі Сирії, вона опинилася чітко в потрібному місці в потрібний час.

Заслуговує на увагу ще одна деталь. І Полинков, і інші джерела неодноразово підкреслюють – ПВК Вагнера ніби кинули на убій. На користь цього говорить той факт, що підготовку до штурму асадівці навіть не приховували. Хоча. Перекидали вагнерівців як типових “іхтамнєтав” – вербували через ліву фірму як водопровідників і асенізаторів, озброїли і екіпірували явно на місці, забезпечили технікою (батарея М-30 і танки Т-72). Не схоже на просте прибирання «незручних» – на штурм Широкина під українську арту відправити дешевше було б.

Як звести всі ці факти в одне? Пропоную таку версію.

Москва знала, що біля Дейр-ер-Зора стоять американці. І вона свідомо кинула своїх елітних горлорізів на штурм, свято переконана, що на їхнє нахабство Штати відповістять знову «глибоким занепокоєнням» (після втечі, звісно). Що давало Москві підстави так вважати? Наприклад, нахабні витівки російських літаків біля кораблів США, яких побільшало останнім часом. Зрештою – Крим Штати з’їли, чому б тут їм пручатися? Пригадуєте, як Крим московське ТБ подавало як перемогу не над нами, а над США як мінімум. А до того – Грузію. Що Штатам Третю світову починати чи що?

А навіщо все це? Через нафту? Не тільки. Ще через те, що 18 березня поточного року відбудуться чергові вибори Путіна президентом Росії.

І сага про те, як російська спецура одними автоматами рознесла «тупих піндосів» з усіма їхніми Рапторами та Апачами, була б дивовижним подарунком для імперствуючих росіян.

Але…

Штатам виходити щоразу «розумними і битими» явно насточортіло. Штати вчасно помітили концентрацію російських горлорізів у певному районі Сирії – військова розвідка США працює на совість. Штати вчасно збагнули, яку мету може переслідувати цей зухвалий штурм – ЦРУ свій хліб ще жодного разу даремно не їло.

Зрештою – тактику «війни на ефект» придумали як раз таки американці, піар-ефект операції вони явно передбачили.

Штати підтягли в район потрібне обладнання. Решта – справа техніки.

Саме тому тепер все виглядає так, ніби коліровані російські горлорізи були віддані американцям просто на забій. Саме тому тепер ревуть і стогнуть численні другани загиблих вагнерівців – такого розгрому вони ще не знали. Саме тому Кремль тепер натхненно реве «нас там нєт!»

Піар-акція Кремля жахливо провалилася.

Автор