На Рівненщині відзначили 75-річницю першого наступального бою УПА проти нацистів (фото)

Пам’ятний знак першому бою УПА

У райцентрі Володимирець на Рівненщині урочисто відзначили 75-річницю першого наступального бою УПА проти нацистів під командуванням Григорія Перегіняка – “Довбешки/Довбенка”, “Коробки”.

У районному історичному музеї відбулося відкриття оновленої  експозиції “Діяльність  УПА на Поліссі” на якій було використано матеріали та інфографіка, розроблена Українським інститутом національної пам’яті.

Вшанувати героїв УПА зібралися у центрі міста місцеві мешканці та гості з Рівненської та Волинської областей. З вітальним словом до громади звернулися голова райдержадміністрації Володимир Хоружий, заступник голови райради Володимир Савонік та помічник народного депутата України Василя Яніцького Оксана Слободзян.

Пам’ятний знак першому бою УПА (Автор проекту – Тетяна Бачинська) відкривала одна з кращих учениць Володимирецького районного колегіуму Юлія Юрчик.

Присутні пом’янули хвилиною мовчання усіх воїнів-захисників України. Військовослужбовці ж контрактної служби та учасники АТО поклали до пам’ятного знаку першому бою УПА гірлянду пам’яті.

Офіційну частину продовжив брифінг “Перший бій УПА: крізь призму часу”  у районному будинку культури. З вітальним словом виступив заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик. Учень 11 класу Володимирецького районного колегіуму Максим Самчук розповів історію бою під керівництвом Григорія Перегіняка. Краєзнавець Володимир Мозоль у своєму виступі детально охарактеризував умови боротьби УПА на Поліссі. Представник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук підкреслила значення національно-визвольної боротьби в українській історії, розповіла про діяльність Інституту національної пам’яті та відповіла на запитання слухачів із залу.

Другий рік урочистості з нагоди першого бою УПА у Володимирці відбуваються за організації управління культури та туризму Володимирецької районної державної адміністрації, яке очолює Людмила Босик. Завдяки їй відновилася традиція заходів вшанування воїнів УПА, а на пісенний фестиваль-огляд “Повстанський гомін” приїжджають виконавці з усієї Рівненщини. Цьогоріч повстанську славу оспівували 22 колективи художньої самодіяльності. Із Волинської області на фестивалі виступив аматорський хор “Посвіт” Палацу культури міста Луцька (засновник і керівник – Ростислав Кушнірук, художній керівник і диригент – Алла Гас). Луцькі хористи повезли додому фестивальний диплом І ступеня.

Усі учасники брифінгу та фестивалю отримали сувеніри, виготовлені спеціально до 75-річчя звільнення повстанцями Володимирця від нацистів. На завершення святкування частували повстаньким кулішем.

Джерело

Автор