У Києві відкрилась фотовиставка, присвячена пам’яті Аміни Окуєвої (фото, відео)

20 грудня в Українському домі відкрилась фотовиставка, присвячена пам’яті Аміни Окуєвої.

Секретар РНБО Олександр Турчинов сказав, що боротьба Аміни Окуєвої проти російської окупації почалася ще у Чечні.

«Аміна Окуєва спочатку захищала Чечню від російської агресії. Потім з першого дня була на Майдані. А коли розпочалася війна в Україні, не вагаючись, вона взяла в руки зброю і поїхала на передову.

Вона стала справжнім героєм українського та чеченського народів», – додав Олександр Турчинов.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Аміна Окуєва зробила дуже багато для свободи і незалежності України.

«У такий день важливо зібратися і віддати належне чудовій людині – Аміні Окуєвій. Вона була на Майдані, в перших добробатах. Вона робила так багато для української незалежності. Ми бачимо ці фото – і відразу згадуємо, що вона була дуже світлою людиною», – сказав Арсен Аваков.

Міністр наголосив, що такі люди, як Аміна Окуєва, поставили певну планку для всієї України і знижувати її не можна ні в якому разі.

«Такі люди задають певний рівень життя, нижче якого не можна опускатися. Цей рівень оплачений їхніми зусиллями, кров’ю, життями. Ми повинні знати і пам’ятати про вчинки таких людей», – додав очільник МВС.

Фотовиставка складається з 34 фотографій Аміни Окуєвої, пресс-офіцера Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва, лейтенанта полку особливого призначення «Київ».

Нагадаємо, 30 жовтня 2017 року на переїзді біля населеного пункту Глеваха Київської області автомобіль, в якому перебувала Аміна Окуєва та Адам Осмаєв, розстріляли із засідки диверсанти. Аміна Окуєва загинула, Адам Осмаєв зазнав поранень.

 

Джерело

 

«Аміна Окуєва – справжній герой українського і чеченського народів» – Олександр Турчинов

Аміна Окуєва – справжній герой українського і чеченського народів. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, відкриваючи у Києві виставку пам’яті лейтенанта Збройних Сил України А. Окуєвої.

Секретар РНБО України зазначив, що військова агресія Росії проти України триває: «Четвертий рік ще не було жодного дня без військових провокацій, обстрілів, не було жодного дня без загибелі чи поранень дітей України».

Українські бійці, наголосив він, зупинили жорстоку російську орду, не дозволивши їй просунутися на Захід ані на крок. «Ворог, не маючи можливості перемогти на фронті, намагається дестабілізувати ситуацію всередині України. І однією із найбрудніших форм дестабілізації є терор, який вони розв’язали, намагаючись знищити наших героїв та захисників України», – сказав О. Турчинов.

«Саме таким чином автоматна черга зупинила серце нашої Аміни. Серце, яке з народження було пов’язане і з українським, і з чеченським народами. Серце, яке намагалося захистити Україну», – сказав Секретар РНБО України.

О. Турчинов наголосив, що Аміна «завжди була там, де небезпечно», нагадавши, що на початку 2000-х років вона зі зброєю у руках билася з російськими загарбниками у Чечні, а коли в Україні почалася Революція Гідності, була на Майдані з першого до останнього дня як боєць сотні Самооборони. «І ніхто не здивувався, що коли розпочалася війна, вона серед перших добровольців пішла з автоматом захищати Україну у найбільш небезпечних точках. Снайпер Аміна врятувала життя багатьох, зупиняючі підступні кулі, які цілили в українські серця», – сказав він.

Секретар РНБО України повідомив, що А. Окуєва у червні ц.р. з відзнакою закінчила факультет високомобільних десантних військ Військової академії. «Професійний героїчний воїн, правозахисник. Унікальна доля, унікальна людина. Вона стала справжнім героєм українського і чеченського народів, а герої не вмирають. Справжні герої завжди залишаються зі своїм народом, в серцях людей, у їх свідомості. Вони надихають та ведуть за собою вперед», – заявив О. Турчинов.

Джерело