НБУ звернувся до НАБУ щодо розслідування дій суддів Київського апеляційного адміністративного суду

Національний банк України 12 грудня 2017 року звернувся до Національного антикорупційного бюро України з проханням перевірити законність дій суддів Київського апеляційного адміністративного суду, які розглядали справу за позовом родини Суркісів щодо оскарження їх пов’язаності та стягнення коштів з ПАТ КБ “Приватбанк”.

Згідно із заявою, при розгляді справи судді проігнорували докази, надані Національним банком та ПАТ КБ “Приватбанк”, та підтвердили рішення суду першої інстанції про стягнення з банку на користь Рахміля Суркіса коштів, які при націоналізації банку не були обмінені на акції додаткової емісії та до сьогодні обліковуватися на його депозитних рахунках. При цьому судом не вирішено питання відносно припинення дії відповідних депозитних договорів. Таким чином, вищезазначеними судовими рішеннями безпідставно подвоєно зобов’язання банку перед Рахмілем Суркісом.

Національний банк України занепокоєний тим, що зазначені дії можуть завдати банку зі 100% державною часткою шкоди в особливо великих розмірах.

У зверненні також міститься прохання внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) відомості за фактами, викладеними у надісланому до НАБУ повідомленні, а також надати документ, що підтверджує прийняття та реєстрацію в ЄРДР цього повідомлення.

Довідково: 17.05.2017 Окружний адміністративний суд міста Києва задовільнив позов родини Суркісів з оскарження пов’язаності та стягнення коштів з ПАТ КБ “Приватбанк” загальною сумою в 1.05 млрд грн, 266.2 тис. дол. США та 7.8 тис. євро.

06.11.2017 Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

Національний банк України подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України.
Дата розгляду ще не призначена.

Джерело