Представник прокуратури АР Крим про розслідування воєнних злочинів на Асамблеї держав-учасниць Римського статуту

Заступник начальника управління прокуратури Автономної Республіки Крим Андрій Андросов взяв участь у щорічній Асамблеї держав-учасниць Римського статуту, яка проходила у м. Нью-Йорк (США).

У своєму виступі він проінформував про передислокацію прокуратури Автономної Республіки Крим на материкову частину України – в м. Київ, у зв’язку з окупацією півострову, та розповів про основні пріоритети роботи прокуратури, які були визначені у минулому році.

Детально зупинився на порушеннях норм як національного законодавства, так і міжнародного гуманітарного права, які вчиняються окупаційною владою у Криму.

«Порушення прав і свобод людини на території півострову Крим безупинно триває всі три роки окупації. Представники окупаційної влади продовжують зухвало здійснювати незаконні обшуки та затримання, мають місце викрадення та катування людей, відбувається примусовий призов жителів Криму на службу в збройних силах РФ, порушується право на справедливе судочинство. Одним із серйозніших злочинів, який вчиняється в Криму, є примусове переміщення жителів з територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і заселення Криму російськими громадянами. Не менш масовим є незаконне захоплення та знищення державного майна України та приватного майна», – зазначає прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права ці правопорушення на тимчасово окупованій території є воєнними злочинами, на які розповсюджується юрисдикція Міжнародного кримінального суду.

«Збір належної доказової бази для відповідних звернень до Міжнародного кримінального суду покладено, в тому числі, на прокуратуру України. Власне цим ми активно і займаємося», – коментує прокурор.

У цьому питанні прокуратура автономії тісно співпрацює з Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Регіональним центром прав людини.

«Результатом співпраці з неурядовими правозахисними організаціями є два інформаційних повідомлення Прокурору Міжнародного кримінального суду», – підкреслив Гюндуз Мамедов.

За його словами, винні особи не повинні уникнути покарання.

«За результатами участі представника прокуратури автономії у заході найвищого органу управління Міжнародного кримінального суду, який став можливий завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження», ми однозначно переконалися, що обрали правильний шлях», – запевняє прокурор АР Крим.

Нагадаємо, 4 грудня 2017 року Прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда опублікувала свою щорічну доповідь за результатами попереднього розслідування подій в Україні часів Революції Гідності, окупації Криму і початку агресії РФ проти України на сході.

«27 лютого 2014 року збройні особи у військовій формі без відмітних знаків захопили урядові будівлі в Сімферополі, включаючи будівлю парламенту Криму. Російська Федерація пізніше визнала той факт, що у встановленні контролю над Кримським півостровом брав участь її військовий персонал», –йдеться в тексті в описі періоду, який стосується окупації Криму.

У доповіді також наголошується, що «в тій мірі, в якій у Криму і Севастополі буде фактично зберігатися стан окупації», на ці території поширюється «право міжнародних збройних конфліктів».

Джерело

Автор