Світ 7 липня. Результати дня

Нові «залізні леді» у Великій Британії, нові жорсткі закони у Німеччині, теракт у Лівії, просування Індії в китайську Африку, скандальні закони у Росії, арешти у Саудівській Аравії, блокада Алеппо та багато іншого.

На фото: заступник міністра екології Андреа Лідсом (ліворуч) і міністр внутрішніх справ Великої Британії Тереза Мей – головні кандидати на посаду нового прем’єра.

Африка:

– Щонайменше 12 лівійських військовослужбовців загинули внаслідок теракту на армійському блокпосту у місті Бенгазі. Смертник підірвав себе у замінованому автомобілі. Відповідальність за це взяла на себе «Ісламська держава».

– Дев’ятеро людей загинули під час тисняви у Гані. Там десятки тисяч людей відзначали завершення священного місяця Рамадан.

– Суд у Франції засудив до довічного ув’язнення Тіто Барахіру та Октавіана Нгензі – двох чиновників міста Кабарондо у Руанді за звинуваченням у скоєнні воєнних злочинів і масовому вбивстві представників племені тутсі. Зокрема, саме вони організували спалення живцем понад 2 тисяч людей у міській церкві. Це вже другий вирок французького суду у справі геноциду в Руанді. Раніше, до 25 років ув’язнення за схожими статтями засудили капітана армії Паскаля Сімбікангву.

– За деякими даними, син колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі й досі перебуває у в’язниці на заході країни. Раніше, його адвокати та кілька активістів стверджували, що міністр юстиції у місті Зінтан звільнив ув’язненого по закону про амністію. Сейф Аль-Іслам Каддафі був засуджений до смерті лівійським судом, однак вирок не виконали. Його також розшукує Міжнародний кримінальний суд.

– 12 людей загинули під час збройних сутичок двох угруповань у місті Бамбарі у ЦАР.

– У Зімбабве розпочався масштабний страйк, учасники якого вимагали виплатити їм заробітну плату. До нього приєдналися лікарі, водії і вчителі.

Америка:

– За деякими даними, кандидат на посаду президента США Берні Сандерс планує оголосити про свою підтримку кандидату Хіларі Клінтон 12 липня у Нью-Гемпширі.

– Інформатор мережі «Wikileaks», американський військовослужбовець Бредлі Меннінг, який відбуває 35-літнє ув’язнення за розголошення державної таємниці, потрапив у лікарню після спроби самогубства.

Азія:

– Генеральний секретар Кабміну Японії Йосіхіде Суга встановив рекорд за часом перебування на цій посаді – це 3,5 роки та два місяці.

– Четверо людей стали жертвами вибуху на північному сході Бангладеш. 22 зазнали поранень. Смертник підірвав себе в окрузі Кішоргандж, коли там близько 300 людей відзначали завершення священного місяця Рамадан. Після цього зав’язався бій між силами безпеки та групою ісламських бойовиків. Поліція відновила контроль на ситуацією.

– Екс-прем’єр-міністр Австралії Джон Говард заявив, що рішення про вторгнення його країни в Ірак «не було неправильним», і він не буде вибачатися за це.

– Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді розпочав своє африканське турне. Він планує відвідати Мозамбік, Танзанію, Кенію та Південну Африку. За даними аналітиків, Моді планує підписати низку економічних угод та розширити вплив Індії на цей континент, де традиційно сильними є позиції Китаю. Мозамбік став першою зупинкою прем’єра, позаяк ця невелика країна скоро стане третім найбільшим у світі експортером газу після Австралії та Катару.

Європа:

– Після довготривалого розслідування хвилі самогубство в компанії «France Telecom» паризький прокурор рекомендував відкрити кримінальне провадження проти керівництва компанії за травлю співробітників. У 2008-2009 роках 19 робітників компанії скоїли самогубство, коли компанія звільнила тисячі людей. Прокуратура підозрює менеджмент та колишнього керівника підприємства Дідьє Ломбара у навмисному нагнітанні атмосфери, щоб змусити працівників йти звідти добровільно.

– Збірна Франції по футболу завдала поразки збірній Німеччини та із рахунком 2:0 вийшла у фінал чемпіонату.

– Вперше за останні 26 років прем’єром Британії стане жінка. Внаслідок внутрішньопартійного голосування, у фінал гонки за посаду лідера Консервативної партії та прем’єр-міністра Великої Британії вийшли міністр внутрішніх справ Тереза Мей та заступник міністра екології Андреа Лідсом. Міністр юстиції Майкл Гоув вибув. Найбільше голосів отримала Мей. Остаточне рішення ухвалить партія під час фінального голосування 9 вересня. Тереза Мей вважається прихильницею збереження Британії в ЄС, тоді як Лідсом належить до протилежного табору та представляє євроскептиків.

– Євросоюз заявив, що накладе на Португалію та Іспанію мільярдні штрафи. Обидві держави не змогли знизити рівень дефіциту до дедлайну, встановленого Єврокомісією. Якщо вони не знайдуть поважної причини такого провалу, то будуть змушені виплатити кілька мільярдів євро штрафу. Зниження рівня дефіциту було одним з кроків для відновлення економічної стабільності обох країн.

– Восьмеро людей загинули внаслідок нетривалого бою між силами безпеки РФ та групою ісламістів у Дагестані. Серед загиблих один співробітник ФСБ. Правоохоронці повідомили, що знищили так звану «махачкалінську банду».

– Президент РФ Володимир Путін підписав пакет одіозних «антитерористичних законів», авторами яких є депутати Ірина Ярова та Віктор Озеров. Закони вводять жорсткий контроль над діяльністю мобільних, телекомунікаційних компаній та соціальних мереж. Раніше, правозахисники, журналісти та активісти просили президента не підписувати ці сумнівні закони.

– Екс-міністр оборони Іспанії Федеріко Трільо заявив, що його країна не відправляла свої війська в Ірак у 2003 році, але надавала гуманітарну допомогу силам коаліції. Він також зазначив – його уряд інформацію про війну не приховував, а ЗМЗ там не знайшли.

– Німецький парламент ухвалив закон проти сексуального насилля. У народі його назвали «Ні означає ні!». Закон суттєво полегшує жертвам сексуальних домагань подавати скаргу на своїх кривдників. Зокрема, тепер їм не треба доводити, що під час зґвалтування вони опиралися нападнику. Ігнорування будь-якої вербальної відмови жінки означатиме сексуальні домагання. Також новий закон дозволяє депортувати мігрантів, яких засудили за сексуальні злочини.

Близький Схід:

– У Саудівській Аравії поліція заарештувала 19 осіб за підозрою у причетності до терактів у місті Медина, в результаті яких четверо співробітників сил безпеки загинули. 12 затриманих – громадяни Пакистану. Сам смертник, який скоїв теракт – із Саудівської Аравії, мешканець Медини.

– Кількість жертв від подвійного теракту в Багдаді зросла до 292 людей. Особи 177 й досі неможливо встановити. Поранення отримали понад 200 осіб.

– У Сирії урядові війська взяли під контроль останню лінію постачання для бойовиків у місті Алеппо – дорогу Аль-Кастелло. Вона з’єднувала підконтрольні ісламістам райони Алеппо з рештою країни. Нею вони переміщували зброю, продовольство та медикаменти, а також перекидали мобільні групи з одного фронту на інший. Тепер місто повністю заблоковане. У блокаді, окрім бойовиків, залишаються 250 тисяч цивільних.

– Понад сотня терористів «Ісламської держави» були вбиті під час невдалого наступу на позиції урядових військ у сирійській провінції Дейр-аз-Зор.

Автор