Виступ Генпрокурора Юрія Луценка під час урочистостей з нагоди святкування Дня працівників прокуратури (фото)

Шановний пане Президенте, шановний пане Прем’єр-міністре,
шановні високоповажні керівники державних, судових та інших установ
і дорогі колеги по роботі!

В своєму виступі Президент сказав практично все, що я хотів розповісти про цей рік. Тому дозволю собі бути менш формальним у висловах.

Я пам’ятаю час, коли мене призначали, мало хто вірив, що можливо розібрати старий радянський «Москвич» і зі швидкістю «Мерседеса» доїхати то точки призначення. Власне, мало хто вірив, що можна збільшити активність у боротьбі зі злочинністю та корупцією одночасно реформувати пострадянський каральний монстр, який існував всі ці роки в Україні.

Тим не менше, завдяки команді, надзусиллям багатьох прокурорів та слідчих і товариському плечу депутатського корпусу, колег по правоохоронній діяльності, інших міністерств та відомств – ми це зробили.

Я хотів би сказати, що оптимісти змінюють життя, а песимісти лише сходять жовчу під моніторами своїх комп’ютерів. Ми були оптимістами і ми це зробили. Ми забезпечили відкритий доступ в прокуратуру тих, хто ніколи в ній не працював: 93% вакансій заповнено людьми без старого бекграунду пострадянської прокуратури і це наша перспектива. Ці люди виросли, ця «трава проб’є асфальт», і буде новою прокуратурою для людей і держави. Опираючись на досвід тих, хто чесно працює сьогодні в наших рядах.

Ми зменшили на 25% чисельність прокуратури, зато підняли з допомогою, в першу чергу, особисто Прем’єр-міністра зарплату від 80% до 100%. Це дає можливість жити чесно, тяжко працюючи.

В той же час Генеральна інспекція дійсно була створена на конкурсних засадах за допомогою американських колег і активно працює. Сьогодні затримання заступників обласних прокурорів не дивує. Це неприємні інформації, але вони вже не дивують, бо Генінспекція може і повинна виловлювати тих, хто використовує прокуратуру у своїх власних цілях.

Ми створили те, у що майже не вірив ніхто: органи самоуправління, які реально забрали у Генерального прокурора його напівдиктаторські повноваження.

Так, Петро Олексійович, Ви абсолютно праві. Це був дуже важливий знак. Відсьогодні ні Генеральний, ніхто з інших керівників прокуратури не може примусити підлеглих під страхом звільнення робити незаконні речі. А я і десятки, можливо сотні тисяч людей знають, що це було раніше. Тому органи самоуправління, які зараз самостійно призначають прокурорів областей, і заступників, і керівників інших підрозділів – стало рутинною звичайною, але дуже європейською моделлю.

Передача слідства з органів прокуратури була ще одна річ, навколо якої ламалися списи і багато хто, навіть присутніх сьогодні, не зовсім розуміють – змінюватись завжди важко. Але роз’єднання функції нагляду, представництва в судах та підтримки звинувачення і слідства – веління нашої історії. Вона показала, що якщо в одному офісі працюють слідчі і прокурори, вони мають спокусу діяти не завжди по букві Закону. Виділення в окремий підрозділ – Державного бюро розслідування найкращих, найфаховіших слідчих є правильним державницьким кроком.

Єдине, про що я просив би, пане Президенте, пане Прем’єр-міністре і представники нашого братського найкращого комітету Верховної Ради – це про те, щоб наші слідчі знали точно: скільки б вони ще не працювали над старими справами – рік чи два – вони мають гарантії роботи в Державному бюро розслідувань. Я взагалі виступаю за те, щоби дещо підкоригувати Закон і дозволити за елементарною перевіркою через детектор брехні фахових слідчих Генпрокуратури з їхніми справами відправити в ДБР, що дасть можливість запустити їх вже наступної весни. Так було б по-державницькі і правильно: без ломки людей, без ломки системи задля результату.

Також можу сказати на сьогоднішній день, що ми вже закінчуємо тендер по електронному документообігу, а значить наступного року ми зможемо спрацювати і по електронному E-кейсу: веденню кримінальних проваджень. Це те, що буде відрізняти прокуратуру від старого паперового Монблан, в якому часто губилися потрібні папери і не просто так.

Робота йде. Але на сьогоднішній день, звичайно, її ще багато, але те, що зроблено, заклало фундамент абсолютно нової прокуратури. Вороття до сталінської каральної всевладної прокуратури більше не буде. Тому сьогодні ми позбулися останнього спадку: зловісного щита з мечами з КГБ, який пішов у минуле. Нова символіка Генпрокуратури – це не данина сьогоднішньому дню. Це відзнака того, що це новий фундамент нової європейської інституції – і ми прокурори пишаємося цим, пане Президенте.

Головне наше завдання тепер – це Закон і Справедливість. Знову ж таки можемо сказати, що за цей рік було зроблено багато в цьому напрямку.

Депутати стали доторканими, якщо є підстави це робити. Корупціонери на сьогоднішній день зафіксовано «на гарячому» 9144 – я працював у багатьох правоохоронних органах, бував на іншій стороні, але таких цифр ніколи не пам’ятаю. До суду відправлено 2803 корупційні справи. Слава Богу, пане Президенте, навіть з величезним дефіцитом слідчих, можемо з гордістю сьогодні сказати суспільству – 815 корупціонерів отримали вироки. Це ще не те, на що ми розраховували, але це серйозне підвищення результату порівняно з будь-яким попереднім роком.

Звичайно, ми надіємося, що не через 2 роки, а вже наступного року, принаймні в обласних центрах, буде ліквідований дефіцит суддів і прийдуть нові чесні професійні судді, котрі піднімуть темпи розгляду корупційних справ, і ми будемо говорити суспільству не про 815 із 9 тисяч затриманих, а про 5 тисяч з 9 тисяч затриманих і я впевнений, що це тотально змінить атмосферу в країні. Це і є боротьба з корупцією: не піар, не дорогий спецназ, не величезна мас-медійна підтримка, а конкретних 9 тисяч затриманих і 800 засуджених. Це і є боротьба з корупцією, якою займається колектив Генеральної прокуратури України разом з нашими колегами в правоохоронних органах та суддівським корпусом.

Але і це не все, бо мало хто згадує, дивлячись на прокурора, про те, що за рік в судах розглядаються справи на 1135 убивць, які розслідувані, отримали підозри, обвинувальні і зараз сидять на лавах підсудних. 1688 розбійників, 6500 грабіжників, 77 тисяч крадіїв, 2,5 тисячі автогонщиків – це та спільна робота всього правоохоронного блоку, яка знизила рівень злочинності на вулицях, котра підняла голову 2 роки тому.

Горжуся тим, що за час моєї каденції у правоохоронному блоці немає жодних воїн: СБУ, МВС, ДФС, УДО, НАЗК, інші інституції працюють як один злагоджений механізм. Так, у нас є суперечки, у нас навіть є внутрішні конфлікти. Але ми для того отримуємо свою зарплату керівників, щоб вирішувати їх в ім’я справи, а не для телевізійних конфліктів. Горжуся тим, що ми… саме це дає такий великий позитивний суспільний резонанс.

Зрештою про кошти. Те, що дуже не подобається критикам влади. Так дійсно, це пов’язані речі – кримінальні справи та повернення коштів у бюджет. Ми дійсно гордимося тим, що завдання, яке я отримав першим ще на Майдані. А потім при призначенні Генпрокурором. Справи Майдану: фактично слідство завершено у 90% випадків і знаходиться на фінальній стадії. Справа про державну зраду Януковича в суді, і з грудня-місяця планується заслуховування ключових свідків по цій справі. Це найважливіший етап судового слідства.

Справа Януковича, Якименка та Захарченка, які підозрюються у віддачі наказу про розстріл Майдану, знаходиться в суді на стадії дозволу…клопотання про дозвіл на спеціальний режим досудового слідства. Фактично ми здобули всі необхідні докази, щоб пред’явити обвинувачення цим трьом негідникам, які стріляли у мирних людей.

Справи Климента, Курченка, Азарова, Арбузова, Ставицького, Присяжнюка фактично завершені і знаходяться в судах на стадії клопотання про заочний порядок засудження. Це короткі слова, але величезна титанічна робота вдень і вночі всіх слідчих і прокурорів нашої системи.

Зрештою справи війни, про які також мало говориться. Але кожний обстріл, кожне поранення, кожне, не дай Бог, убивство наших солдат і цивільних людей – це робота військових прокурорів, які прямо в окопах першої лінії здійснюють необхідні слідчі дії, які мають на меті Гаазький трибунал над тими, хто напав на нашу країну. Це також частина нашої роботи.

Горжуся тим, що ми змогли повернути державі 80 тисяч гектарів землі за цей рік – це одна Австрія – нам пригодиться. Це території трьох середніх областей України, вони повернуті державі, в тому числі для Міністерства оборони, де в попередні час тотально розкрадалося необхідне для армії майно та земля.

Можна багато ще говорити про досягнення, але скажу і про проблеми. Так, правда. Суспільство ще не довіряє Генпрокуратурі. Бо десятиліттями створювався імідж каральної бездушної системи. Тому поняття справедливості для мене є ключовим.

Мені здається, що ми відкрили двері для цього поняття більшості прокурорських кабінетів. Коли ми звільняємо за надуманістю справи проти бізнесменів. А я це робив не раз, закриваючи справи особисто. Або коли ми звільняємо від відповідальності за малозначущі правопорушення простих селян, пенсіонерів, солдат – це також поняття справедливості. Впевнений, що це ознака часу.

Я звичайно вважаю, що треба ще багато працювати в цьому напрямку. Але нагляд над законністю після створення ДБР – буде наше ключове питання. І хочу, пане Президент, всі присутні, запевнити: не буде жодної інституції в державі, яка хоче поставити себе поза законом. Боротися з корупцією і злочинністю незаконними методами – табу. Інакше ми знову з якогось чергового ніби недоторканного органу зробимо ВЧК, яке підімне під себе демократію. Я переконаний, що цього ми не допустимо, і для цього в нас є всі законні методи.

Ще одне завдання, яке перед нами стоїть, усвідомити не нас словах, а на ділі: бізнес – хребет держави, а не дойна корова. Ми вже багато зробили для того, щоб припинити репресії щодо законослухняного бізнесу. Але ми повинні і далі йти цим шляхом і запам’ятати: два Майдани – це дві революції середнього класу. Вони чекають, коли держава повернеться до них обличчям, і вони дадуть нам гарантії демократії не повернення в темне минуле. Саме вони є тими, хто платить нам зарплату.

Тому вимагаю від прокурорів: кожного разу, приймаючи рішення по економічним злочинам, по санкціям, мати на увазі – порушників треба карати, але бізнес всіляко захищати.

І останнє: я не міг би говорити так багато позитиву, якби слідчі і прокурори його не зробили. Це заслуга колективу, колектив, який повірив, що ці цілі досяжні. Так, серед нас є ті люди, які не вірять у все це. І люди, які навіть публічно заявляють, що все це неправильно.

Я нормально спокійно до цього ставлюся. Дуже люблю критику, дуже дякую тим, хто критикує Генеральну прокуратуру України, навіть з середини Генеральної прокуратури. Бо це ознака того, що ми живі, а не бронзові, що ми сприймаємо життя таким, як воно є, а не під себе будуємо черговий постамент.

Тим не менше, моя найбільша подяка саме прокурорам та слідчим. Усім працівникам органів прокуратури.

Також хотів би окремо подякувати депутатам профільного комітета – без них ми б не змогли працювати взагалі. Все, що ми досягли, починаючи від процедури заочного засудження, впровадження спецконфіскації, багатьох інших потрібних законів, могло бути тільки тому, що там зібрались професіонали, які відчувають потреби держави в цьому напрямку.

Також звичайно хочу подякувати особисто Президенту. Не буду цього взагалі приховувати і не боюся цього – часто зустрічаюся з Главою держави. І проводимо багато години в бесідах, часто дискусіях про те, як зробити краще. Я впевнений, що саме така співпраця дає можливість рухатися вперед.

Прем’єр-міністр і весь Кабінет міністрів України також підтримують нас, бо ми робимо спільну справу. Ми є частиною єдиної владної команди, при звичайно, розумінні, що хто у владній команді грішить, буде нашим клієнтом. І в нас їх, по моїм підрахункам, уже десь із півтисячі – різних представників діючої влади. Але це щастя для кожного із керівників, коли корупція викрита і система очищається. Тоді вона більш надійно працює і має більшу довіру людей.

Я хотів би, в першу чергу, звичайно подякувати Міністерству внутрішніх справ, Національній поліції і всім його підрозділах – це ключовий хребет і напевно до сих пір мій любимий орган правоохоронної системи.

Звичайно, без Служби безпеки України ми би були без вух, без очей, часто і без частини нейронів, які потрібні для усвідомлення інформації.

Дякую усім розвідникам: зовнішній розвідці, Міністерству оброни, УДО, прикордонникам.

Хотів би також особливо сказати подяку всьому суддівському корпусу: Вищій раді правосуддя, всім судовим адміністраціям, іншим. Взагалі всім суддям, які чесно, часто в непростих умовах, і ми про це знаємо, приймають відповідальні рішення.

Експертні установи, є можливо найінтелектуальнішою частиною, без якої процес справедливості і законності не зміг би здійснюватися – також вдячний їм.

Хотів би сказати одне: співпраця – єдина запорука результатів. Якщо хтось у цьому сумнівається, зрівняйте результати тих, кого я зараз перелічив, і тих, хто хоче бути окремо і жити за окремими правилами. Ви побачите неприйнятну різницю.

Джерело