Економ-тиждень. 15 – 28 листопада

Дмитро Вовнянко

Економ_тиждень! Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни.

Позаяк минулого разу економтиждень я скласти не мав можливості – цього разу зразу за два тижні.

Розглядаємо події 15 – 28 листопада 2017 р.

АКТИВ. Укравтодор” завдяки системі електроних торгів ProZorro заощадив на державних закупівель 2,5 млрд гривень.

ПАСИВ. У державному підприємстві “Морський торговельний порт “Южний” виявлено багатомільйонну оборудку, через яку розкрадалися гроші порту. СБУ веде слідство.

АКТИВ. За останній рік в українські стартапи було інвестовано близько 88 млн доларів.

ПАСИВ. Дефіцит зовнішньоторговельного балансу України за 9 місяців склав 1,2 млрд доларів. Середіншого, дефіцит зовнішньої торгівлі України товарами за 9 місяців становив 3,9 млрд доларів.

АКТИВ. Національний банк України виграв суд на 1,6 млрд гривень у старшого сина екс-президента України Віктора Януковича Олександра.

ПАСИВ. Співробітники Служби безпеки України (СБУ) викрили учасників ринку скрапленого газу на несплаті 1,3 млрд гривень податків та обов’язкових платежів.

АКТИВ. В Україні з початку 2017 року відремонтували понад 2 тис. км доріг, що вдвічі перевищує показники минулого року.

ПАСИВ. З початку року залізниця України зазнала збитків від розкрадань на загальну суму 44 млн гривень.

АКТИВ. Обсяг українського експорту товарів за січень-вересень 2017 року в країни Європейського союзу становив 12 млрд 597,5 млн дол., що на 29,1% більше аналогічного періоду в 2016 році.

ПАСИВ. Україна займає 80 місце серед 160 країн в індексі ефективності логістики Світового банку за 2016 рік.

АКТИВ. Обсяг українського експорту товарів за січень-вересень 2017 року в країни Європейського союзу становив 12 млрд 597,5 млн дол., що на 29,1% більше аналогічного періоду в 2016 році.

ПАСИВ. Національний банк України видав одному єдиному банку кредит рефінансування у сумі 3 млрд гривень. Назва банку не оприлюднено.

АКТИВ. Сума грошових переказів в межах України з початку року склала 3,180 млрд доларів, збільшившись порівняно з 2016 роком на 606 млн доларів.

ПАСИВ. Держаудит з початку року виявила порушення на майже 9 млрд грн на держзакупівлі.

АКТИВ. Кошти Фонду гарантування вкладів перевищили 14 млрд гривень.

ПАСИВ. Борг Києва за тепло, опалення та гарячу воду склав майже 3 млрд гривень – “Київенерго”.

АКТИВ. Вищий господарський суд України залишив у силі рішення про повернення територіальній громаді Києва земель вартістю майже 270 млн гривень. Йдеться про зону охоронюваного ландшафту Національного музею архітектури та побуту України.

ПАСИВ. Податковий борг ліквідованих банків перевищує 5 млрд гривень.

АКТИВ. Верховна Рада України ухвалила урядовий законопроект щодо протидії будь-якому безпідставному тиску на українські підприємства.

ПАСИВ. НБУ не зміг заблокувати стягнення з ПриватБанку 1 млрд гривень вкладів сім’ї Суркісів.

АКТИВ. Україна за 10 місяців експортувала молочних продуктів майже на 230 млн доларів.

ПАСИВ. Видобуток кам’яного вугілля в Україні в жовтні 2017 р. порівняно з відповідним періодом 2016 р. зменшилась на 25,9% і склав 2 млн тонн.

АКТИВ. В Україні за 10 місяців вантажоперевезення зросли на 2,2%.

ПАСИВ. Україна в жовтні скоротила виробництво горілки на 15,8%.

АКТИВ. Держгеонадр призупинила спецдозвіл на видобуток газу компанії Новинського.

ПАСИВ. Моніторинговий комітет у сфері ефективності використання державних коштів та майна при Міністерстві інфраструктури України виявив можливі порушення під час закупівлі під час тендерів у травні-листопаді 2017 року на 6,4 млрд гривень.

АКТИВ. Україна уклала угоди з Саудівською Аравією щодо модифікації Ан-132.

ПАСИВ. Україна в жовтні скоротила виробництво електроенергії на 9,2%.

АКТИВ. Роздрібна торгівля в Україні за 10 місяців зросла на 8,2%.

ПАСИВ. Київська місцева прокуратура № 5 повідомила про підозру в ухиленні від сплати податків на суму близько 75 млн гривень одному зі столичних підприємців. Компанія підозрюваного ТОВ “Києівпромзбут”.

АКТИВ. Видобуток природного газу в Україні у жовтні 2017 р. порівняно з аналогічним місяцем 2016 р. збільшився на 3,6% – до 1,7 млрд куб. м.

ПАСИВ. За 10 місяців фахівцями Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби було виявлено сумнівних операцій на суму майже 6 млрд гривень.

АКТИВ. Виробництво сталі без напівфабрикатів, отриманих безперервним литтям, в Україні у жовтні 2017 р. порівняно з аналогічним періодом 2016 р. збільшилося на 5,9% і склало 980 тис. т.

АКТИВ. Прибуток великих і середніх підприємств України у січні-вересні 2017 року склав 368,6 млрд гривень, що на 36,3% більше, ніж за аналогічний період 2016 р.

АКТИВ. “Укроборонпром” отримав військовий контракт від однієї з країн ЄС.

АКТИВ. Починаючи з 2014 року, Україні вдалося зекономити понад 7 млрд кубометрів газу завдяки впровадженню заходів з енергозбереження.

АКТИВ. Кабінет міністрів України відновив фінансування програми будівництва військових кораблів типу “корвет”.

АКТИВ. Протягом жовтня на рахунки банків-банкрутів надійшло 888,8 млн гривень. За даними фонду, з коштів, що надійшли, найбільша сума – 567,6 млн. гривень, отримана від продажу активів ліквідованих банків. Ще 309,6 млн гривень надійшло від погашення кредитів позичальниками.

АКТИВ. У Україні виробництво шоколаду в жовтні зросло на 7,5%.

АКТИВ. За 10 місяців 2017 року експорт української аграрної та харчової продукції досяг позначки в 14,7 млрд доларів і продемонстрував збільшення на 22,7% або на 2,7 млрд доларів у порівнянні з відповідним періодом 2016 року.

АКТИВ. Підприємства, корпоративними правами яких управляє Фонд держмайна, за 9 місяців цього року сплатили податків і зборів на 4,79 млрд гривень, що майже на 15% більше ніж в 2016 році.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Автор